Pokemon preia locul lui Van Gogh in cele 6 picturi expuse in „Pokemon x Van Gogh Museum” din Amsterdam

Categories CulturaPosted on

Palaria este familiara, materialul ei gri mohorat este redat in randuri si randuri de linii scurte si subtiri. Dar sub el, unde te-ai putea astepta sa vezi chipul barbos si chinuit al lui Vincent van Gogh, vei gasi o fata galbena blanoasa, cu ochi mari si obraji rosii. Pikachu a luat locul lui van Gogh in acest portret, unul dintre cele sase picturi expuse acum in „Pokemon x Van Gogh Museum”, o noua expozitie la Muzeul Van Gogh din Amsterdam. 

Spectacolul este prezentat ca o modalitate de a-i determina pe copii sa se intereseze de lucrarile maestrului olandez din secolul al XIX-lea. „Aceasta colaborare va permite urmatoarei generatii sa cunoasca arta si povestea vietii lui Vincent van Gogh intr-un mod revigorant”, spune Emilie Gordenker, directorul general al muzeului, intr-o declaratie a muzeului.

Dar cand expozitia a fost deschisa saptamana trecuta, adultii – multi dintre ei scalpi care sperau sa obtina profit – au fost cei care au luat cu asalt magazinul de cadouri al muzeului, cumparand marfuri pentru a fi revandute. „Comportamentul regretabil al unui numar mic de vizitatori nu a fost anticipat”, a declarat un purtator de cuvant al muzeului,  Maya Pontone, de la Hyperallergic .

Muzeul Van Gogh ar putea parea un partener putin probabil pentru Compania Pokemon, dar oficialii muzeului subliniaza numeroasele moduri in care arta japoneza a influentat stilul lui van Gogh. Dupa cum scria intr-o scrisoare catre fratele sau, Theo, in 1888: „Nu am putea studia arta japoneza, mi se pare, fara sa devenim mult mai fericiti si mai veseli”.

Muzeul a explorat anterior aceasta legatura in 2018, cand a organizat o expozitie intitulata „Van Gogh si Japonia”. Acesta a examinat interesul artistului pentru imprimeurile japoneze Ukiyo-e, opere de arta distinctive din perioada Edo a istoriei japoneze, care crescusera in popularitate in toata Europa in timpul vietii lui Van Gogh. Aproape 50 dintre aceste picturi si gravuri pe lemn au atarnat alaturi de lucrarile pe care le-au influentat in Muzeul Van Gogh.

„Este greu de imaginat cum ar fi aratat lucrarile sale fara aceasta sursa de inspiratie”, a declarat Nienke Bakker, curator de picturi pentru muzeu, Ninei Siegal de la New York Times in 2018. „L-a ajutat cu adevarat sa gaseasca  stilul care toti stim.”

Pokemon, intre timp, isi are radacinile in folclorul japonez de sute de ani. De exemplu, fata francizei este acel mic mouse de tip electric pe nume Pikachu, care evolueaza in Raichu. Ambele Pokemon se bazeaza pe raiju, „fiarele cu tunet” din mitologia japoneza. Mitologia din jurul acestor creaturi dateaza si ea din perioada Edo.

Pokemon Sunflora de tip iarba printre floarea-soarelui din faimoasa serie de picturi cu natura moarta a lui Van Gogh Muzeul Van Gogh

In ultimii ani, alte cateva muzee au colaborat cu Pokemon pentru a promova implicarea cu arta si stiinta. In timpul verii, de exemplu, o expozitie numita „Pokemon x Kogei” a fost deschisa la Japan House Los Angeles, prezentand peste 70 de lucrari de arta reimaginand Pokemon folosind tehnici traditionale de arta japoneza.

Personajele Pokemon au mai facut aparitii in alte opere de arta emblematice. In 2018, in onoarea unei expozitii despre pictorul norvegian Edvard Munch, Muzeul de Arta Metropolitan din Tokyo a lansat carti Pokemon speciale care plasau Pikachu, Eevee si altii in interiorul The Scream .

Noua expozitie de la Amsterdam include si o vanatoare de tesori la nivelul muzeului pentru a afla mai multe despre van Gogh si lucrarile sale. In restaurantul muzeului, un videoclip cu instructiuni ii va invata pe copii cum sa deseneze ei insisi Pikachu.

„Exista o legatura puternica intre inspiratia din spatele Pokemonului si unele dintre cele mai faimoase lucrari ale lui Vincent van Gogh”, spune Mathieu Galante, seful departamentului de licente la Pokemon Company, in declaratia muzeului. „Cu aceasta colaborare, speram ca copiii sa descopere si sa patrunda in lumea artei prin lucrarile fantastice ale lui Van Gogh si Pokemon.”

„ Pokemon x Van Gogh Museum ” va fi vazut la Muzeul Van Gogh din Amsterdam pana in ianuarie 2024.