Riscurile si cele mai frecvente infectii cu transmitere sexuala

Categories SanatatePosted on

20% dintre tineri nu folosesc frecvent prezervative in relatiile sexuale. Aceste date alerteaza acest grup asupra importantei constientizarii importantei de a se proteja pentru a preveni infectiile care pot deveni foarte grave.  Aceste comportamente sunt poarta de acces catre infectiile cu transmitere sexuala, patologii care, continua sa creasca la nivel general .

„In acelasi timp, cand circulatia HIV a scazut, altele precum gonoreea, sifilisul sau chlamydia, printre altele, sunt in crestere de mai bine de un deceniu .” Motivele? In parte, relateaza expertul, „ se datoreaza relatiilor sexuale din ce in ce mai timpurii , pe langa cresterea numarului de parteneri sexuali si, dupa cum s-a demonstrat, „ folosiunii insuficiente a prezervativelor, care ramane foarte scazuta in randul adolescentilor ”.  

Potrivit Retelei Nationale de Supraveghere Epidemiologica „tinerii intre 15 si 24 de ani reprezinta 10% din populatia spaniola, iar incidenta ITS in aceasta grupa de varsta depaseste cu mult aceasta reprezentare”.

Un alt motiv pentru cresterea prevalentei la tineri, potrivit expertului, „se datoreaza si faptului ca intretinerea de relatii sexuale sub influenta alcoolului si drogurilor ii poate pune in pericol si aparitiei unor aplicatii de conectare a persoanelor care doresc pentru a mentine relatiile. „Ar explica si aceasta crestere a ITS.” 

La aceasta „relaxare in ceea ce priveste masurile de prevenire a transmiterii se afla si faptul ca aceste infectii tind sa fie asimptomatice in perioadele in care persoanele infectate sunt mai contagioase ”, spune Juan Manuel Poyato, medic urolog.

De mentionat ca „ la noi infectiile cu transmitere sexuala afecteaza in principal barbatii cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani , in ciuda faptului ca ultimele statistici avertizeaza asupra unei cresteri exponentiale a femeilor tinere”, potrivit Poyato.

Care sunt cele mai frecvente infectii?

Infectiile cu transmitere sexuala, dupa cum explica Poyato, „sunt cele cauzate de un set de germeni (ciuperci, virusi, paraziti sau bacterii in principal) care se raspandesc de la o persoana la alta, de preferinta prin contact intim (vaginal, anal si oral)”. Dintre toate, subliniaza Vives, cea mai frecventa este infectia cu papilomavirus uman (HPV): „Este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala din lume. In consultatii, 40% se datoreaza acestei infectii.”

Pe langa HPV, Poyatos isi aminteste de celelalte cele mai comune:

 • Gonoree
   
 • Sifilis
   
 • Clamidia
   
 • HIV 
   
 • Hepatita B

In acest sens, Vives adauga si uretrita, care „este inflamatia uretrei si este cauzata de infectii cu transmitere sexuala atat de frecvente precum gonoreea, chlamydia sau micoplasma genitala”.

In ceea ce priveste gravitatea acestui tip de infectii, Poyato aminteste ca „ cele mai grave sunt cele care produc daune ireversibile si ireparabile, precum HIV sau hepatita B”, dar, adauga el, „trebuie sa stim ca consecintele cauzate de „Complicatiile”. sau cazurile deosebit de agresive ale altor microorganisme (aparent mai putin nocive) pot provoca si tulburari si consecinte imprevizibile precum tumori, infertilitate, dureri cronice sau malformatii estetice”.

In cazul papilomavirusului uman (HPV), de exemplu, este important de stiut ca „din fiecare suta de persoane active sexual, optzeci poarta HPV in mucoasele lor, orale, genitale sau anale”, prin urmare este un virus care este foarte prezent in populatie. In plus, este o infectie care poate fi foarte grava. De fapt, potrivit lui Vives, „ la femei, daca virusul persista de-a lungul anilor, poate declansa cancerul de col uterin, cel mai diagnosticat cancer din lume ”. 

Dar nu este grav doar la femei. In cazul barbatilor, „HPV este legat de anumite tipuri de cancer, anal, penian si orofaringian, acesta din urma cu o tendinta de crestere a incidentei”, relateaza el. 

Din 2008, vaccinul papilomavirus uman a fost inclus in programul de vaccinare pentru fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 12 ani. Cu toate acestea, abia anul trecut a fost anuntata actualizarea programului de vaccinare sistematica in cinci comunitati spaniole, incorporand vaccinul HPV pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 11 si 12 ani . 

Tratamentul infectiilor

In ceea ce priveste tipul de tratament pentru infectiile cu transmitere sexuala, totul va depinde de tip. Dupa cum relateaza Vives, „ cei care sunt bacterieni , precum chlamydia, gonoreea, sifilisul sau limfogranulomul, sunt tratati cu antibiotice, iar cei contractati prin contagiune cu un virus , precum herpesul, hepatita sau HIV, sunt tratati cu medicamente antivirale . ” In toate aceste cazuri, „trebuie sa tratati intotdeauna persoana cu simptome si sa notificati si sa tratati orice potential parteneri sexuali pe care ati fi avut pentru a intrerupe lantul de transmitere”.

Si asta pentru ca, potrivit lui Poyatos, „ aceste microorganisme nu genereaza imunitate (deci reinfectiile sunt frecvente) si, in plus, mai multe ITS pot coexista in acelasi timp, ceea ce a contribuit si la cresterea rezistentei impotriva „antibioticelor obisnuite si acestea sunt nu mai este la fel de eficient.” De exemplu, subliniaza Vives, „in cazul HPV, ne putem infecta de cate ori intram in contact cu virusul”.

Sfaturi pentru a evita infectarea

Singurul sfat pe care il dau expertii este cresterea preventiei. Dar cum? cu folosirea prezervativelor si tinand cont de un aspect fundamental „non-simptome”. 

„Intelegerea faptului ca majoritatea infectiilor cu transmitere sexuala nu provoaca simptome este esentiala, deoarece doar pentru ca ma simt bine nu inseamna ca nu pot avea o infectie, motiv pentru care sunt necesare controale preventive”, spune Vives.

Referitor la controale, acesta relateaza: „ Nu exista limita de varsta, atata timp cat relatia sexuala a inceput si ai fost intr-o relatie riscanta. ” In acest sens, el clarifica ca „pentru una dintre singurele infectii pe care nu le putem verifica, care este Papilomavirusul Uman (HPV), dar ne putem vaccina”.

Alte sfaturi de la Poyatos sunt: ​​„Fii informat despre mecanismele de transmitere a infectiilor si adopta un comportament de protectie prudent; fiti riguros atenti atunci cand alegeti parteneri cu care sa aveti intimitate, (fiind sinceri atat atunci cand ii intrebati, cat si cand ii informam daca riscam sa suferim de o ITS sau daca urmeaza un tratament) si, bineinteles, mergeti la profesionistii din domeniul sanatatii in fata contactelor de risc, cea mai mica suspiciune sau simptome initiale de infectii pentru ca, diagnosticate la timp, solutiile sunt mai rapide, iar consecintele sunt prevenite foarte sigur.”