UE cere inceperea negocierilor de aderare cu Moldova pana la sfarsitul anului

Categories PoliticaPosted on

Esecul de a deschide negocierile de aderare la UE cu Moldova pana la sfarsitul anului ar fi o greseala strategica si ar fi exploatata de Rusia. O Moldova stabila, sigura si pro-europeana va consolida securitatea si stabilitatea flancului estic al UE. Astfel, este timpul ca UE sa adopte o politica de extindere mai pragmatica si geopolitica.

In iunie 2022, Moldova a primit statutul de tara candidata la UE. A fost o realizare majora pentru conducerea pro-occidentala a Moldovei, care, in doi ani, a pus tara pe un curs anticoruptie, pro-reforma si pro-european. Totusi, continuarea discutiilor de aderare este conditionata de indeplinirea Chisinaului a noua cerinte din avizul Comisiei Europene cu privire la cererea Moldovei de aderare la UE.

Cu toate acestea, indeplinirea criteriilor de reforma necesare pentru discutiile de aderare deschisa este doar jumatate din lupta. O provocare majora este impingerea impotriva eforturilor hibride rusesti de a destabiliza tara si de a submina eforturile de integrare europeana a Moldovei. Astfel, sprijinul UE pentru Moldova este mai crucial ca niciodata.

Rezistenta razboiului hibrid al Rusiei

Cel mai greu an al Moldovei dupa independenta a fost 2022. Momentul „incrucisat” al invaziei pe scara larga a Ucrainei de catre Rusia a avut un impact devastator si reverberant asupra micutei tari. Pe langa o criza de securitate cauzata de incalcarile multiple ale spatiului sau aerian de catre rachetele rusesti si resturile acestora cazute pe teritoriul sau, Chisinaul a trebuit sa faca fata unei situatii de amploare cu mai multe straturi. Folosind traditionalul santaj energetic, compania rusa Gazprom a redus cu 30% din importurile de gaze. In comparatie, Moldova a suferit o criza de electricitate din cauza regiunii transnistrene sustinute de Rusia, care a redus aprovizionarea cu pana la 73%. Cresterea vertiginoasa a inflatiei si deteriorarea conditiilor de viata au avut, de asemenea, un impact devastator asupra populatiei deja sarace. In plus, Moldova s-a confruntat cu val dupa val de campanii de dezinformare si razboi psihologic,

Kremlinul a vrut sa zdrobeasca sprijinul pentru UE. Cu toate acestea, Moldova nu a clipit din ochi. Fortele pro-occidentale ale tarii si-au intarit eforturile de integrare europeana. Aderarea la UE este considerata singura modalitate de a creste securitatea si stabilitatea, 63% din populatie fiind in favoarea aderarii la UE. Ca raspuns la agresiunea Rusiei, UE si-a intensificat semnificativ sprijinul pentru tara.

Uniunea Europeana – Un partener la nevoie

Sintagma „Moldova nu este singura” s-a auzit pe tot parcursul anului trecut. Raspunsul Bruxelles-ului la crizele multiple din Moldova a fost exemplar. Ajutorul financiar de 1,6 miliarde EUR acordat de UE in ultimii doi ani a fost crucial pentru ameliorarea presiunilor crizei energetice, economice si politice din iarna lui 2022, sporind totodata rezistenta si stabilitatea tarii.

Bruxelles nu a raspuns in modul sau birocratic caracteristic, ci a actionat mai degraba ca un actor geopolitic prin lansarea unei misiuni de parteneriat a UE si stabilirea unui nou regim de sanctiuni care vizeaza persoanele active in destabilizarea tarii. Misiunea de parteneriat isi propune sa consolideze sectorul de securitate si rezistenta la amenintarile hibride, managementul crizelor si manipularea si interferenta informatiilor straine. Cadrul de sanctiuni vizeaza sapte persoane implicate in subminarea democratiei in Republica Moldova, printre care oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc, principalul organizator al celebrei „Fraude bancare”, si pro-rusul Ilan Shor, liderul Partidului Shor, implicat in mai multe state ruse. activitati hibride impotriva guvernului. Raspunsul UE a fost, de asemenea, un mesaj politic puternic adresat Rusiei.

Urmarirea inflacarata a integrarii europene

Moldova isi doreste de mult aderarea la UE. Cu toate acestea, pana la razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, nu a fost niciodata pe carti. Tara a trebuit sa se multumeasca cu implementarea unui Acord de Asociere si Acord Comercial (DCFTA) cu UE.

Dupa ce si-a depus cererea de aderare la UE la 3 martie 2022, Republica Moldova a infiintat Comisia Nationala pentru Integrare Europeana (NCEI) in aprilie 2022 pentru a analiza cererea de aderare. Dupa ce Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de tara candidata in iunie 2022, NCEI a publicat un Plan de actiune detaliat cuprinzand 60 de obiective pentru indeplinirea celor noua conditii cerute de Comisia Europeana.

Fiind vorba despre „loviti cat fierul este fierbinte”, Chisinaul a facut progrese importante in ultimele 15 luni. Aceasta include finalizarea exercitiului de pre-veting a candidatilor la Consiliul Superior al Magistraturii; aprobarea legislatiei privind urmarirea penala, judecata si condamnarea in lipsa, ceea ce a dus la condamnarea lui Ilan Shor la 15 ani de inchisoare pentru dosarul de frauda bancara; lansarea Hub-ului Moldova-UE pentru Securitate Interna si Managementul Frontierelor; a crescut capacitatea administrativa pentru procesul de aderare la UE prin angajarea de noi functionari publici si a creat 35 de grupuri de lucru interinstitutionale care reflecta criteriile de aderare la UE. NCEI a adoptat, de asemenea, un plan de de-oligarhizare pentru a limita influenta excesiva a intereselor private asupra sferelor politice, economice si publice, asa cum a solicitat Comisia Europeana.

Mai mult, reformele au consolidat libertatea presei, statul de drept si lupta impotriva coruptiei, stabilitatea financiara si egalitatea de gen, asa cum arata pozitia imbunatatita a Republicii Moldova in numeroase clasamente independente. De exemplu, in ceea ce priveste libertatea presei, Chisinaul a avansat cu 49 de pozitii in Indexul mondial al libertatii presei de la locul 89 in 2021 la locul 40 in 2022. In lupta impotriva coruptiei, Moldova a urcat 14 locuri in Indicele Coruptiei Transparency International din 2021.

Mai sunt inca de facut, iar nivelul de implementare variaza. Audierea orala extraordinara a Comisiei Europene cu privire la progresul Republicii Moldova din iunie 2023 a confirmat ca Chisinaul a indeplinit trei cerinte (reforma justitiei si a codului electoral, consolidarea egalitatii de gen si cresterea rolului societatii civile in procesul decizional) si a facut progrese bune in ceea ce priveste alte trei criterii: reforma sistemului de justitie, managementul finantelor publice si de-oligarhizarea. In plus, este nevoie de eforturi suplimentare in lupta impotriva crimei organizate, reforma administratiei publice si lupta impotriva coruptiei.

In plus, reintegrarea regiunii transnistrene pro-ruse ramane o prioritate. In iunie 2023, Inaltul Reprezentant/Vicepresedintele Josep Borrell a declarat ca apartenenta Republicii Moldova la UE este independenta de Transnistria. „Cipru a devenit membru al Uniunii Europene cu o problema teritoriala. Moldova poate face la fel”. Cu toate acestea, autoritatile de la Chisinau vor trebui in continuare sa planifice o strategie pe termen lung pentru rezolvarea problemei transnistrene. Aceasta ar trebui sa includa o campanie eficienta axata pe beneficiile economice ale aderarii la UE. Exista o baza buna de plecare, deoarece ZLSAC este deja implementata in Transnistria.

Pentru a merge mai departe, Moldova trebuie sa finalizeze implementarea masurilor restante, deoarece timpul se scurge. La 31 octombrie, Comisia Europeana va publica Raportul anual privind progresul aderarii Republicii Moldova. Cu toate acestea, atunci cand decide daca sa recomande deschiderea negocierilor de aderare, Bruxelles-ul trebuie sa fie mai pragmatic si mai realist cu privire la ceea ce poate realiza Moldova intr-un an in contextul acestei permacrize.

Viitorul european al Moldovei este un imperativ geopolitic

In randul moldovenilor sunt mari sperante si asteptari. Peste 75.000 de persoane s-au adunat la 21 mai 2023 la Adunarea Nationala „Moldova Europeana” declarand ca „Aderarea la UE este singura cale care poate aduce stabilitatea tarii noastre”. Dar Bruxelles-ul nu ar trebui sa ia de la sine intelese sentimentele europene. Orice intarziere sau indecizie a UE va fi folosita de Kremlin pentru a arma retorica anti-europeana.

Afinitatea rusa este deja vizibila: 31,6% dintre moldoveni nu sustin integrarea europeana, iar blocul comunist-socialist pro-rus si partidul Shor sunt al doilea si, respectiv, al treilea in preferintele de vot ale moldovenilor. Pe de o parte, 52% dintre cetatenii moldoveni nu urmaresc stirile UE si au cunostinte limitate despre Uniune; pe de alta parte, propaganda rusa a creat efectiv tensiuni sociale prin protestele sale organizate si prin numeroasele atacuri hibride la adresa conducerii europene a Moldovei. Acest lucru face ca viitoarele alegeri locale din noiembrie 2023 si alegerile prezidentiale din 2024 din ce in ce mai periculoase, deoarece ar putea pune in pericol procesul de integrare europeana.

Moldova se afla in prima linie in ciocnirea dintre Occidentul democratic si autoritarismul rus. Mentinerea Chisinaului pe drumul cel bun ar trebui sa fie o prioritate pentru UE. Alternativa – o Moldova dominata pro-rusa – ar crea numeroase vulnerabilitati pentru UE si ar aduce amenintari semnificative de securitate la granita de sud-vest a Ucrainei. Prin urmare, Bruxelles-ul ar trebui sa foloseasca aceasta fereastra istorica de oportunitate pentru a cimenta viitorul european al Chisinaului, aratandu-si puterea geopolitica. Este timpul ca Bruxelles-ul sa mearga la discutii si sa inceapa cat mai curand negocierile de aderare cu Moldova.

Dr. Ionela Maria Ciolan este ofiter de cercetare-Politica externa, securitate si aparare la Wilfried Martens Center for European Studies si ReThink.CEE Fellow la German Marshall Fund din Statele Unite.

Sprijinul pe care Centrul European de Politici il primeste pentru operatiunile sale in desfasurare, sau in special pentru publicatiile sale, nu constituie o sustinere a continutului acestora, care reflecta doar punctele de vedere ale autorilor. Sustinatorii si partenerii nu pot fi facuti responsabili pentru orice utilizare care se poate face a informatiilor continute in acestea.