Care este relatia dintre China si UE?

Categories PoliticaPosted on

Este un moment decisiv pentru relatia Chinei cu Uniunea Europeana, deoarece seful comercial al blocului cere mai multa deschidere si corectitudine de la Beijing. „Ne aflam la o rascruce. Putem alege o cale catre relatii reciproc avantajoase. Una care se bazeaza pe comert si investitii deschise, echitabile si care lucreaza mana in mana la marile provocari ale timpului nostru”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv al Comisia Europeana.

„Sau putem alege o cale care incet ne indeparteaza. Unde beneficiile comune de care ne-am bucurat in ultimele decenii slabesc si se estompeaza. Si, ca urmare, unde oamenii si economiile noastre se confrunta cu oportunitati reduse”, a adaugat el.

Aceasta este una dintre cele mai clare cuvinte din partea oficialilor europeni si urmeaza date care au aratat ca UE a inregistrat un deficit comercial de aproape 400 de miliarde de euro cu China in 2022.

„Anul trecut, UE a inregistrat un comert bilateral record cu China de 865 de miliarde de euro (921 de miliarde de dolari). Dar acest lucru este foarte dezechilibrat, deoarece UE are un deficit comercial de aproape 400 de miliarde de euro”, a declarat Dombrovskis sambata in fata unei audiente la Shanghai, unde si-a inceput calatoria de patru zile in China la sfarsitul saptamanii trecute.

Vizita, care a fost in pregatire, a avut loc intamplator la mai putin de doua saptamani dupa ce Comisia Europeana, bratul executiv al UE, a deschis o investigatie privind subventiile chineze pentru producatorii de masini electrice.

In timp ce UE sustine ca sprijinul Chinei pentru vehiculele electrice creeaza distorsiuni pe piata europeana, autoritatile de la Beijing critica ceea ce au descris drept „protectioniste” opinii de la Bruxelles.

Dombrovskis foloseste calatoria pentru a explica omologilor sai chinezi ca ancheta urmareste sa creeze practici comerciale mai echitabile si ca UE nu intentioneaza sa intrerupa legaturile cu Beijingul.

In ultimele luni, UE a pus din ce in ce mai mult accent pe ideea reducerii riscurilor din partea Chinei – un concept care incearca sa reduca decalajul dintre o decuplare mai agresiva a SUA si constientizarea UE ca China este un partener comercial esential.

„Reducerea riscului. Aceasta inseamna minimizarea dependentelor noastre strategice pentru un numar selectat de produse strategice. Actionand intr-un mod proportional si directionat pentru a mentine autonomia strategica deschisa”, a clarificat Dombrovskis intr-un discurs la Shanghai.

De-risc, nu decuplare

Oficialii europeni au subliniat ca planul lor este sa nu se decupleze de China si au incercat sa influenteze Statele Unite sa adopte aceeasi abordare.

Intr-o declaratie comuna a Grupului celor Sapte, cele sapte mari economii ale lumii, SUA au convenit ca este nevoie sa reduca riscul de la Beijing.

„Se pare ca China se decupleaza de Europa, iar Europa devine din ce in ce mai dependenta de China”, a declarat Jens Eskelund, presedintele Camerei de Comert a Uniunii Europene din China.

„Cand te uiti la fapte, te uiti la cifre, se pare ca decuplarea merge in cealalta directie”, a spus el, mentionand ca China „de-a riscat de zeci de ani”.

Unul dintre domeniile in care UE cauta sa reduca riscurile este sectorul vehiculelor electrice, dupa ce ponderea unor astfel de masini fabricate in China vandute in Europa a crescut la 8% in acest an. Oficialii europeni au spus ca aceasta portie ar putea ajunge la 15% pana in 2025.

Evolutiile pietei vehiculelor electrice sunt deosebit de semnificative inainte de termenul european de incetare a vanzarii de masini noi diesel si pe benzina pana in 2035.

Eskelund a mai spus ca producatorii auto europeni au infiintat fabrici si au pana la 95% din intregul lant valoric al productiei in China.

„Ei creeaza locuri de munca, platesc taxe in China”, a spus el, adaugand: „Ceea ce ne uitam acum este… importurile 100% produse in China [vin] in Europa”.

Intrebat despre potentialele represalii din partea Chinei in urma investigatiei, Eskelund a sustinut ca atat Europa, cat si Beijingul au „interese foarte profunde” sa incerce sa rezolve problema inainte de a ajunge la punctul de a impune tarife punitive.

„Cele doua parti trebuie sa se aseze si sa poarte o conversatie de adult despre care sunt unele dintre bariere”, a spus el.