Pasul important facut de Arabia Saudita in planurile sale de energie nucleara

Categories StiriPosted on

Arabia Saudita si-a anuntat angajamentul de a construi un program de energie nucleara, precum si angajamentul de a permite o supraveghere mai mare pentru inspectorii de energie atomica, intr-un moment in care regatul isi continua eforturile de a deveni un jucator mai puternic pe scena internationala.

Ministrul saudit al energiei a spus ca tara sa va trece la garantii si controale mult mai solide de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica, organul de supraveghere al ONU, decat a facut-o anterior. In conformitate cu Protocolul privind cantitatile mici (SQP) al agentiei, AIEA scuteste tarile cu material nuclear putin sau deloc de la multe inspectii si cerinte de transparenta. 

„Regatul a luat recent decizia de a-si anula Protocolul privind cantitatile mici si de a trece la implementarea unui Acord de garantii cuprinzatoare cuprinzatoare”, a declarat ministrul saudit al energiei, printul Abdulaziz bin Salman Al Saud, in cadrul conferintei anuale a AIEA de la Viena. Luni. 

„Regatul se angajeaza, prin politica sa privind energia atomica, sa respecte cele mai inalte standarde de transparenta si fiabilitate”, a spus el.

Agentia de supraveghere a fortat de ani de zile regatul si alte tari cu SQP sa treaca la Acordul de garantii cuprinzatoare (CSA) – directorul general al AIEA, Rafael Grossi, le-a numit o „slabiciune” pe fondul eforturilor globale de neproliferare.

Intr-o postare pe platforma de socializare X, Grossi a scris: „Am semnat un acord ca #SaudiArabia sa ofere ofiteri profesionisti juniori, marcand un pas semnificativ in expertiza si cooperare nucleara”, si a multumit regatului pentru sprijinul acordat. 

Anuntul a pus in centrul atentiei eforturile in curs de dezvoltare ale regatului in domeniul energiei nucleare — Arabia Saudita are un mic reactor nuclear, o unitate de cercetare infiintata cu ajutorul Argentinei, pe care nu l-a pus inca in functiune. Trecerea la CSA va permite regatului sa acceseze material fisionabil si sa inceapa sa functioneze reactorul, ceea ce ar face din aceasta a doua tara araba din lume cu un program de energie nucleara dupa Emiratele Arabe Unite.

„Astept cu nerabdare sa primesc comunicarea oficiala a Arabiei Saudite cu privire la decizia sa”, a spus Grossi luni seara. „AIEA este pregatita sa ofere sprijin in acest sens”.

Ministrul saudit al energiei nu a comentat daca tara sa va adera si la Protocolul aditional al AIEA, care necesita o supraveghere mai amanuntita, inclusiv inspectii rapide.

Preocupari legate de cursa inarmarilor din Orientul Mijlociu

Comentariile printului Abdulaziz vin pe fondul ingrijorarii crescande a expertilor in neproliferare nucleara si a parlamentarilor cu privire la intentiile Arabiei Saudite cu aceasta tehnologie. Printul mostenitor al Arabia Saudita Mohammed bin Salman a declarat intr-un interviu amplu acordat recent pentru Fox News ca, daca Iranul ar dezvolta arme nucleare, si Arabia Saudita o va face. El a facut initial aceeasi afirmatie intr-un interviu acordat CBS in 2018. 

Regatul sub conducerea lui Mohammed bin Salman a facut pasi in ridicarea pozitiei sale ca jucator global, de la gazduirea G20 si medierea intre Rusia si Ucraina pana la investirea de miliarde de dolari in oferte sportive globale si evenimente majore. Si-a indoit muschiul ca asa-numita „putere de mijloc”, impunandu-se ca un actor diplomatic capabil sa-si valorifice relatiile atat cu Occidentul, cat si cu Rusia si China in propriul beneficiu. Un program nuclear ar ridica aceasta pozitie si mai mult. 

Riad incearca, de asemenea, sa obtina cat mai multe concesii posibil de la Washington, deoarece administratia Biden incearca sa o impinga catre un acord de normalizare cu Israelul. Asistenta SUA cu un program de energie nucleara este una dintre cerintele cheie ale Arabiei Saudite – dar nu toata lumea este multumita de asta.

„Un acord de normalizare cu Arabia Saudita ar fi o dezvoltare binevenita. Dar nu cu pretul permiterii sauditilor sa dezvolte arme nucleare. Nu cu pretul unei curse inarmarilor nucleare in Orientul Mijlociu”, a declarat liderul opozitiei israeliene Yair Lapid intr-un declaratie de saptamana trecuta. Numerosi parlamentari americani si europeni si-au exprimat, de asemenea, obiectii si preocupari.

Evolutia vine, de asemenea, pe fundalul unei blocaje continue in discutiile dintre Washington si Teheran, acesta din urma si-a crescut rapid nivelurile de imbogatire cu uraniu in anii de cand fostul presedinte Donald Trump a scos SUA din acordul nuclear iranian in 2018. Acordul multilateral din epoca Obama a permis ridicarea sanctiunilor economice impotriva Iranului in schimbul limitarii programului sau nuclear. 

La inceputul lunii septembrie, AIEA a anuntat ca nu a existat „niciun progres” in eforturile AIEA de a monitoriza activitatea nucleara a Iranului si ca „verificarea si monitorizarea au fost serios afectate de decizia Iranului de a opri implementarea angajamentelor sale in domeniul nuclear in cadrul JCPOA”. acronim pentru acordul cu Iranul, care se numeste oficial Planul de actiune cuprinzator comun. 

Iranul sustine ca programul sau este exclusiv pentru scopuri civile, dar si-a crescut imbogatirea cu uraniu la 60% puritate – la doar un pas tehnic de la 90% puritate, care este nivelul necesar pentru capacitatea de fabricare a bombelor. Presedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat ca schimbarile au venit dupa ce semnatarii europeni ai JCPOA „si-au calcat in picioare angajamentele” din acord.

Totusi, organul de supraveghere al ONU a spus ca stocul de uraniu imbogatit al Iranului a scazut in aceasta luna in comparatie cu mai, potential intr-un semn de cap catre SUA, dar a ramas de 18 ori mai mare decat limita prevazuta de JCPOA.