REVOLTĂTOR. Casa lui Horea, o RUINĂ. Conacele grofilor maghiari, refăcute cu milioane de euro din banii publici!!!

Categories DezvăluiriPosted on


Cea mai veche casă tradiţională cu paie din Sălaj, aflată în patrimoniul naţional, e la un pas de prăbuşire. Este vorba de casa din Cizer în care se spune că a locuit celebrul personaj istoric Horea, transmite DIGI24, via Dan Tanasa

De ani buni, autorităţile locale încearcă, fără succes, să convingă Guvernul şi Consiliul Judeţean să dea bani pentru salvarea casei. Singura speranţă mai sunt acum fondurile europene.

Realizată din bârne de stejar rotunde, pe pietre mari de râu şi cu acoperiş de paie, casa din Cizer, de care se leagă numele celebrului personaj istoric Horea, este unică în ceea ce priveşte tehnicile de construcţie, spun specialiştii.

Construită la începutul secolului al XVIII-lea, a fost declarată monument istoric în 2004, însă de atunci s-a degradat tot mai mult de la o zi la alta.

„Repezintă Românimea din Ardeal, ceea ce nu prea s-a păstrat, a fost cea mai mare casă pe vremea aceea şi reprezintă meşteşugul ţăranului român”, spune Petru Galiş, profesor.

În schimb, Ministerul Culturii a cheltuit în perioada anilor 2011 – 2014 aproximativ 3,2 milioane de euro pentru renovarea și punerea în valoare a conacelor și castelelor secuiești din județele Covasna și Harghita. Suma se referă strict la conacele și castelele secuiești din cele două județe, însă astfel de monumente se regăsesc și în alte zone din Transilvania (documente aici).

Sursa: Dan Tanasa

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

8 comments

  1. Daco-getii cam asa faceau casele.Baza, talpa casei era din piatra si restu de lemn,
    La Sarmisegetusa a ramas dor temelia de piatra, pietrele acelea rotunde erau pilonii de sub casa.

  2. Apoi….dupa cat se vede, exista o politica pro-maghiara in guvernarile de dupa 2000 !..Cred ca este o impunere din partea masoneriei !

  3. Jalmic, ca de obicei asteptam sa vina statu . . de ce nu face nimic primaria? eu daca eram in localitate mergeam voluntar, mai bine plangem decat sa facem ceva! TRIST!

  4. Nu ma iau de maghiari sau nu stiu ce alte nationalitati.. ma iau de romani.. cei care accepta ca sa avem palate numite biserici cu acoperis de aur in timp ce piese de muzeu stau si se naruiesc.

  5. RUSINEEEE BANII SE FOLOSESC PTR MASINI DE LUX ..PTR VACANTE IN STRAINATATE…. DAR PTR PATRIMONIUL NATIONAL NU SE FACE NIMIC. UNDE ESTE MINISTRUL CULTURII …CE FACE….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *