„Rubla Eminescu” – De ce au imprimat sovieticii chipul lui Eminescu pe 2 milioane de monede, în prima zi după execuția lui Ceaușescu?

Categories DezvăluiriPosted on

Revista ISTORIE INEDITĂ: În acest moment, Eminescu este tradus în 150 de limbi din 250 de țări. Această statistică a fost realizată de reputatul eminescolog documentarist Dumitru Copilu-Copillin. Amploarea extensiei în spațiul universal a receptării operei poetice a lui Eminescu este fără precedent. Și nici nu e de mirare dacă ne gândim că William Shakespeare care a însemnat mult pentru dramaturgia britanică a secolului al XVI-lea, timp de 100 de ani după moartea sa a rămas într-un inexplicabil con de umbră și abia după aceea a început să intre în universalitate. Asistăm la un fenomen similar în privința lui Eminescu, iar declanșarea acestuia pare să fi venit din Rusia, pe vremea când încă se numea URSS.

Astfel, în 1989 (an declarat de UNESCO „Anul Internaţional Eminescu”), la 100 de ani de la moartea fizică a poetului nostru național, Uniunea Sovietică a emis o monedă omagială cu portretul lui Eminescu, având valoarea nominală de o rublă. Moneda este rară şi foarte puţin cunoscută în România.

Rubla Eminescu a fost pusă în circulaţie în URSS pe 26 decembrie 1989 (în prima zi după execuţia lui Ceauşescu). A fost bătută la monetăria din Leningrad ‒ azi Sankt-Petersburg ‒, iar tirajul a fost de două milioane de monede, din care 200 000 de o calitate specială. Chipul lui Eminescu avea ca model imagologic fotografia acestuia din 1869, făcută de Jan Tomas la Praga. Este, desigur, o trimitere simbolică spre dimensiunea valorii „de piaţă” a lui Eminescu, dar e regretabil că acest demers a fost făcut în URSS, nu în România.

Nu știm ce interese politice sau geopolitice s-au ascuns în spatele acestui gest, dar rușii/sovieticii l-au făcut și faptul rămâne consemnat istoricește ca atare, indiferent ce interpretări conspiraționiste sau minimalizatoare s-ar „croșeta” de jur-împrejur.

E adevărat că cea mai valoroasă bancnotă a României (bancnota de 500 de lei) are pe ea chipul lui Eminescu – ceea ce are o evidentă încărcătură simbolică, în expresie financiară ‒, însă forța de semnificație a „rublei Eminescu” este mult mai mare, căci reprezintă o recunoaște revenită din partea unei țări și a unei culturi ostile. Se pare că rușii au o perspectivă mai clară asupra valorii universale a „omului deplin al culturii române” (cum îl definea Constantin Noica), pe care noi, aici, în „codrii Vlăsiei”, continuăm să-l minimalizăm, confirmându-i astfel „profeția” din „Scrisoarea I” („Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?/Ei vor aplauda desigur biografia subţire/Care s-o-ncerca s-arate că n-ai fost vrun lucru mare,/C-ai fost om cum sunt şi dânşii… Măgulit e fiecare/Că n-ai fost mai mult ca dânsul…”).

Pe când rușii, în campaniile lor nemiloase de „defrișare” identitară a populației românești din stânga Nistrului, s-au izbit de un reper spiritual fundamental, care s-a dovedit de neclintit și de netrecut: numele lui Mihai Eminescu. Ceea ce, fără a exclude ura și dușmănia istorică împotriva poporului român, le-a impus respectul și recunoașterea.

Miron Manega

P.S. Acest articol a fost preluat din revista ISTORIE INEDITĂ. Revista este disponibilă aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

7 comments

  1. un articol fara sens si care nu raspunde la propria intrebare; nu ar fi mai simplu sa-i intrebi pe rusi? fiindca si istoria si ziaristica nu se fac pe supozitii fara sens, patriotarde si absolut nedocumentate

  2. Nu sunt deloc de acord cu ideea ca rusii sunt ostili românilor din toate punctele de vedere. De unde acest gând? Regret că domnul Manega, pe care îl respect, gândește în acest fel.

  3. Ruşii au transmis în ultimii ani mai multe semnale de prietenie către noi. Oficialii (pardond de expresie) nu le-au băgat în seamă. Nu vreau să spun că ar trebui să fim slugile ruşilor, nici ale americanilor, Însă în vecinătatea noastră se află Rusia, cu care nu ar trebui să avem raporturi tensionate. Avem în comun o credinţă şi o cultură ţărănească pe care le-am putea folosi ca argumente pentru o relaţie solidă şi amicală. Lucru care nu ne-ar strica deloc. Din păcate, statul român s-a privatizat şi nu mai este interesat de politică.

  4. paote intentia ta este de a fi prieten cu vecinii dar nu si la alti vecin e la fel intentia…vecinul asta al tau ,rusul ti-a luat moldova de 3 ori de-a lungul istoriei si de fiecare data cind ai recapatato era tot mai mica,si americanii sau dus peste altii la fel si rusii,au invadat peste 18 tari ca sa-si faca fortzat ussr,concluzia,ramn prieten cu cel ce a facut mai putin ro romaniei si nu altor tari

  5. Sa inteleg ca anexarea teritoriilor altor state este un semnal de prietenie??? sau ce se intampla in Donbas????……………………Rusia nu are prieteni si nici nu va avea cat timp se comporta in modul acesta agresiv iar istoria ne invata ca prabusirea este aproape, nici un imperiu nu este vesnic.

  6. 90% din cei care postati comentarii aici, sunteti foarte tineri si nu cunoasteti istoria Europei de est, sau nu intelegeti termenul de geopolitica.
    In anul 2007 Romania ar fi trebuit (daca nu avea un sef de stat aservit) sa ramana neutra, nici cu mUE (NATO), nici cu Federatia rusa. In acest fel ar fi supt lapte mult si gras de la doua vaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *