UE face o demonstratie istorica de sprijin financiar pentru Ucraina

Categories StiriPosted on

Toti cei 27 de ministri de externe ai Uniunii Europene au descins la Kiev intr-o demonstratie istorica de sprijin dupa adoptarea unui proiect de lege de finantare al SUA care nu includea niciun ajutor nou pentru Ucraina si a lasat in balanta sprijinul viitor pentru razboiul cu Rusia. Principalul diplomat al UE, Josep Borrell, a incercat sa sublinieze importanta primei reuniuni a ministrilor de externe desfasurata in afara blocului.

„Aceasta intalnire comuna a ministrilor de externe ai Uniunii Europene cu Ucraina la Kiev ar trebui inteleasa ca un angajament clar al Uniunii Europene fata de Ucraina si sprijinul sau continuu in toate dimensiunile – sprijin pentru armata, sprijin pentru o pace justa, responsabilitate si lucru pentru calea de membru”, a spus el reporterilor dupa intalnire. 

Vizita vine intr-un moment deosebit de dificil pentru Kiev si pentru efortul sau de a inlatura fortele ruse la 19 luni dupa invazie, inainte de iarna. Ofensiva sa a disparut in ciuda ajutorului militar in valoare de miliarde de dolari din partea partenerilor sai occidentali, mai ales de la Washington. 

„Prin venirea la Kiev, ministrii de externe ai Uniunii Europene au transmis Ucrainei un mesaj puternic de solidaritate si sprijin in fata acestui razboi nedrept si ilegitim”, a spus Borrell.

„De asemenea, trimite un semnal puternic Rusiei – nu suntem intimidati de rachetele sau dronele tale”, a adaugat el. „Hotararea noastra de a sprijini lupta pentru libertate si independenta a Ucrainei este ferma si va continua”.

Rusia a replicat cu mesajul opus in ceea ce priveste evolutiile de la Washington.

„Acesta este inceputul marelui sfarsit pentru Ucraina”, a declarat Viktor Bondarev, seful Comitetului pentru Aparare si Securitate al Consiliului Federatiei Ruse, intr-o postare pe aplicatia de mesagerie Telegram. 

De la inceputul invaziei sale, Kremlinul nu a ascuns jocul sau pe termen lung de a obosi Kievul si sustinatorii sai. Masina sa de propaganda a impins naratiunea ca sustinatorii occidentali ai Ucrainei o vor abandona mai devreme sau mai tarziu. 

„Este mai usor sa abandonezi Ucraina”, a adaugat Bondarev, „decat sa pierzi impreuna cu Ucraina”.

La Washington, diviziunile republicane privind ajutorul acordat Ucrainei au devenit un punct cheie de criza in negocierile inainte de vot, in ciuda majoritatilor bipartizane largi din Camera si Senat pentru a continua ajutorul. In Camera, Presedintele Kevin McCarthy, deputatul din California, s-a confruntat cu presiuni din partea unor persoane dure precum reprezentantul Marjorie Taylor Greene, deputatul deputat, care a declarat cu putin peste o saptamana inainte de votul de sambata ca se opune finantarii a ceea ce ea a numit „ bani de sange pentru razboiul din Ucraina”. 

Secretarul de presa Karine Jean-Pierre a declarat ca Casa Alba a fost in legatura cu aliatii si partenerii din Ucraina si a subliniat ca sprijinul bipartizan va continua.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Matt Miller, a reiterat interesul administratiei Biden pentru finantarea Ucrainei.

„Daca le permitem autoritarilor precum presedintele Putin sa faca ce vor ei altor tari suverane, atunci intreaga Carte a ONU va fi distrusa. Si vom trai intr-o lume in care acest tip de agresiune poate avea loc oriunde si oricand. fi mult mai scump pentru poporul american”, a spus Miller.

SUA au fost cel mai mare sustinator militar al Ucrainei, care au promis aproape 73 de miliarde de dolari in ajutor militar, umanitar si financiar. Dar Uniunea Europeana in ansamblu a fost, de asemenea, un sustinator puternic si de incredere, care a promis aproximativ 89 de miliarde de dolari, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondiala, un institut de cercetare german.

In ciuda disputei de la Washington, care ar putea avea un impact urias asupra tarii lor, oficialii ucraineni au parut cu prudenta optimisti ca ajutorul SUA va continua sa curga.

Ministrul de Externe, Dmytro Kuleba, a numit votul Congresului din weekendul „un incident”. 

„Nu simtim ca sprijinul SUA a fost spulberat”, a spus el in timp ce l-a salutat luni pe Borrell la Kiev, adaugand ca lucreaza cu ambele parti ale Congresului pentru „a se asigura ca nu se va repeta din nou sub nicio circumstanta. ”