Sunt rezultatele alegerilor germane razbunarea Orientului?

Categories NewsPosted on

In urma desfasurarii unor alegeri istorice in Germania, al caror rezultat i-a permis unui partid nationalist de extrema dreapta sa intre in Bundestag pentru prima data in cincizeci de ani, un grup de oameni in varsta de peste 60 de ani se aduna la pranz si isi ineaca durerile cu bere si tigari in camera din spate plina de fum a unei benzinarii de la granita dintre statul german Saxonia si Republica Ceha.

Acestia se plang ca guvernul german „da bani refugiatilor”, in timp ce „pensionarii nu isi pot permite ochelari noi”. Ei asigura ca Putin este singurul lider care garanteaza pacea in Europa si afirma ca Germania este inca ocupata de Statele Unite.

Un sofer de camion pensionar, cu o mustata in stil Dali, explica o gluma pe care a citit-o in ziarul tabloid Bild: in ajunul alegerilor de duminica, Angela Merkel urma sa cantareasca posibilitatea de a negocia cu Cehia si de a schimba statul Saxonia pentru deseuri toxice. . „Asa i-am primi inapoi pe germanii sudeti”, exclama el.

Municipiul Oppach este situat in districtul Gorlitz, inima noii extreme drepte germane si unde duminica trecuta Alternativa pentru Germania (AfD) a castigat 44% din voturi.

O acuza pe Merkel

Cu 12,6% din voturile tarii, AfD este a treia forta in Bundestag. In Saxonia, partidul are mult mai multa greutate: 27% dintre alegatori au sustinut acest partid, care vrea sa convoace un referendum pentru a decide daca tara ar trebui sa paraseasca zona euro, sa interzica burca si minarete si sa-l judece pe Merkel pentru decizia de a permite intrarea. a refugiatilor in 2015.

Candidatul AfD Tino Chrupalla este un pictor-decorator care a reusit sa castige unul dintre locurile directe ale partidului in circumscriptia locala Oppach, lasandu-l pe secretarul regional al Uniunii Crestin Democrate al Angelei Merkel, un parlamentar cu 15 ani de experienta. Ziarul Taz a spus ca rezultatele de duminica sunt „razbunarea Estului”, un slogan cu care se identifica pensionarii Oppach, dintre care multi au ales sa voteze pentru AfD pentru ca s-au simtit ignorati de partidele traditionale.

Peter Hampel, proprietarul benzinariei, avea o afacere prospera cand Saxonia facea inca parte din RDG. Dupa caderea zidului lucrurile s-au inrautatit. Au sosit marile lanturi de benzinarii si preturi imbatabile. Cand Uniunea Europeana s-a extins spre est in 2004, soferii au optat sa faca plinul in Cehia, unde un litru de benzina este cu 20 de centi mai ieftin.

Pana la urma, Hamper a intrat in insolventa, dar pensia lui de 400 de euro pe luna nu este suficienta pentru a plati datoriile. Acum vinde ziare, tutun si alcool.

„Mi-am pierdut toata increderea in guvern”, spune barbatul de 66 de ani, care se descrie drept „pensionar care lucreaza”. „Ne-au spus ca va dura 20 de ani pentru a ajusta beneficiile si pensia, iar acum uitati-va unde suntem.”

Cu toate acestea, nu toata lumea considera ca preocuparea economica a alegatorilor AfD este justificata. „Nu toata lumea este saraca”, spune Jenny Sachser, una dintre cele doua mame tinere care imping un carucior la cativa metri de benzinarie: „Unii dintre acesti oameni pur si simplu nu se dau jos din fund si apoi ajung sa-i invinuiasca pe toata lumea, in afara de ei insisi. situatie”.

Sachser si prietena ei Susanne Starke, ambele la varsta de treizeci de ani, s-au nascut in Oppach, dar au plecat sa studieze si sa lucreze la fel ca multi alti oameni din zona. Intre 1989 si 2001, 1,2 milioane de oameni din fosta Germanie de Est au plecat in Germania de Vest. Cel mai mare grup a fost format din femei intre 20 si 35 de ani.

„Daca mergi la un pub noaptea, vei gasi patru barbati pentru fiecare femeie”, explica Starke, care s-a intors recent in oras. Un studiu publicat in 2007 noteaza ca diferenta de gen in Germania de Est este mai mare decat in ​​Cercul Arctic si sugereaza ca barbatii din aceste regiuni, dintre care 26% au votat pentru AfD, au fost si ei lasati in urma din punct de vedere demografic. .

PIB-ul Saxonia a crescut cu 2,7% anul trecut, mai mult decat cel al oricarui alt stat german. AfD a fost, de asemenea, a doua cea mai votata forta in anumite parti din Bavaria si Baden-Wurttemberg, puterile economice ale tarii.

O scurta calatorie cu masina pana la periferia orasului Oppach serveste si la infirmarea unei alte plangeri din spatele lui Hampel: ca drumurile din aceasta zona sunt mai proaste decat cele din Romania. Strazile si fatadele arata ingrijite, iar Audi-urile si BMW-urile stralucesc. Proprietarul unui centru logistic din Oppach spune ca singura lui problema este ca are probleme in a gasi muncitori.

Orasul vecin Gorlitz, unde AfD a fost cel mai votat partid, s-a imbunatatit datorita fondurilor federale si donatiilor private. Fatadele sale maiestuoase in stil baroc si renascentist au fost decorul filmului lui Wes Anderson, Grand Hotel Budapest. Cu toate acestea, multi dintre locuitorii din Gorlitz au impresia ca bogatia orasului se reduce, ca in film, la un platou scump.

„Au construit toate aceste cladiri frumoase de birouri”, explica Heiko, un barbat in varsta de patruzeci de ani, cu capul ras. Bea bere in fata unui stabiliment de pe piata Lutherplatz si arata cu degetul spre toate fatadele care il inconjoara. „Cu toate acestea, unii oameni dorm pe strada”, spune el. El nu vrea sa spuna pentru ce partid a votat, dar indica faptul ca crede ca AfD a depasit in unele dintre discursurile sale.

Una dintre prioritatile ministrului Muncii in functie, Andrea Nahles, a fost tocmai ajustarea pensiilor din Germania de Est si Germania de Vest, pana in punctul in care unii economisti spun ca acum ii favorizeaza pe nedrept pe pensionarii din fosta RDG. Est-germanii cred ca aceasta statistica, si multe altele, nu spun toata povestea.

Imigratia, saracia sau Orientul in dezacord cu Occidentul?

Principalul motiv pentru care multi sasi au ales sa voteze pentru AfD este gestionarea de catre Merkel a crizei refugiatilor, desi numarul persoanelor de origine straina este mai mic decat in ​​alte state. Ei sunt ingrijorati de islamismul radical si de atacurile teroriste pe care le-au urmarit prin „media alternativa”, in ciuda faptului ca nu exista o acoperire foarte buna in banda larga in acea zona.

„Am votat ca AfD sa opreasca sosirea refugiatilor”, spune unul dintre oamenii care sunt adunati in camera din spate a lui Hampel. „Cand ai deja buruieni, este greu sa scapi de ele. Este mai bine sa nu ajunga niciodata in campul tau.”

Desi strainii au primit de lucru in RDG, acestia erau in majoritate muncitori din alte tari socialiste, asa-numitele „state surori”, iar in majoritatea cazurilor imigrantii erau din tari non-musulmane, precum Vietnam, Cuba sau Mozambic.

In Oppach, magazinul care vinde kebab se numeste Taj Mahal. Gargaria Paramjit Singh, un barbat de 37 de ani care lucreaza la institutie, a venit in Europa din India in 1998. Desi intentiona sa plece in Italia, a ajuns intr-un centru de primire pentru solicitantii de azil germani.

De ani de zile traieste sub amenintarea de a fi deportat. Acum este casatorit cu o germanca si spune ca ar avea rezerve daca s-ar infiinta centre pentru refugiati langa scoala copiilor sai. „Nemtii nu suporta atunci cand altii nu se comporta corect”, spune el, „dar daca respecti regulile, ei te respecta”.

Cand va putea vota in Germania, el spune ca va lua in considerare votul pentru AFd, sperand ca „nu ii judeca pe toti la acelasi standard”.