Surprize: Dacii, localizați de Analele Regatului Francilor (secolele VIII-IX) și pe teritoriul Ungariei de azi… Și atunci, care pământ gol în Panonia și Transilvania?

Categories ArticolePosted on


Analele Regatului Francilor (latină Annales regni Francorum, Annales Laurissenses maiores; germană  Reichsannalen) reprezintă o serie de scrieri cu caracter istoric, ce ne informează despre regatul francilor și conducătorii acestuia. Perioada istorică cuprinsă în aceste anale medievale este 741-829. Personajul central din aceste scrieri este Carol cel Mare, împăratul francilor. Informațiile din aceste anale sunt prezente și în Analele Sfântului Bertin (latină Annales Bertiniani), scrise în perioada 830-832, în Francia apuseană. În cea răsăriteană, informațiile din Analele Regatului Francilor spuraviețuiesc în manuscrisele numite Annales Fuldenses, de la mănăstirea Benedictină Fulda. Aceste manuscrise au fost scrise aproximativ în aceiași perioadă, ca un răspuns la Annales Bertiniani. În Annales Fuldenses găsim și informații dinAnnales laureshamenses, scrise la mănăstirea Laurissa. Aceste manuscrise cuprind o perioadă istorică de 100 de ani (703-803) și au fost copiate în 835.

În Annales regni Francorum, cronicarul lui Carol cel Mare, Einhard[1] îi menționează pe daci în regiunea bazinului mijlociu și superior al Tisei, către Morava și izvoarele Oderului, în fosta Iazigie din perioada antică. După o campanie militară victorioasă a lui Carol cel Mare, aflăm că acesta „…s-a întors în Francia în triumf, trecând pe la Daci, Iazigi, Moravi…”.[2] Este evident că locuitorii regiunii dintre Pannonia Inferioară și Dacia Traiană, numiți de către franci „daci”, sunt urmașii dacilor liberi din antichitate.[3]

Dragnea Mihai

Sursa: http://www.istoria-romanilor.com/dacii-in-analele-france-secolul-al-ix-lea/2011/10/07

Nota mea (Daniel Roxin): Interesantă menționare, nu? Exact în acea epocă în care se zice că nu mai avem nicio informație despre daci, ei apar menționați în Analele Regatului Francilor. Acea perioadă este, în același timp, momentul în care ungurii pretind că au ajuns în Transilvania și aceasta era goală. Dar să vezi, dacii erau chiar în zona Tisei, adică nu numai în zona Transilvaniei, ci și pe teritoriul actualei Ungarii. Foarte neconvenabil pentru revizionismul maghiar! Să  nu uităm nici cronicile maghiare care vorbesc despre Glad, Gelu și Menumorut ca lideri ai valahilor din Transilvania, tot în secolele VIII și IX…

Și un alt lucu deosebit de interesant… Ia priviți ce stindard aveau călăreții carolingieni în secolul IX:

 

Note:

 1. Curtean și cronicar franc al Imperiului Carolingian (775-840). A scris în timpul împăraților Carol cel Mare și Ludovic cel Pios.
 2. ”Carolus… per Dacos, Iaziges, Marehenses in Franciam ovans rediit.” Această știre este redată în Res Gestae Avarum din anul 790.
 3. Al. Bărcăcilă, ”Dacia dela Dunăre” a analelor france din secolul al IX-lea. Evenimente și probleme, extras din ”Arhivele Olteniei”, anul XXIII-XXV, nr. 131-148, ianuarie 1944-decembrie 1946, Tipografia Colegiului Național ”Carol I”, Craiova, p.22.

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

29 comments

 1. Ungurii vorbesc in van si nu-i asculta nimeni. La 1600 d. C. Mihai Viteazu era numit (si de ei) Dacus Malus, adica Dacul cel Rau. Calatori si negustori genovezi si venetieni denumeau populatia tarii noastre tot prin acel secol daci, iar pe tara aceasta o numeau DACIA. Toata Europa de Vest cunoaste adevarul despre noi. E interesant de discutat de ce il pastreaza doar pentru ei.

 2. Da, este foarte inspirata gasirea acestei informatii.

  Adevarul este ca chiar ungurii de astazi sunt cam 20% daci, ca doar peste daci au venit si in Panonia.

  Felicitari.

 3. Citat:După o campanie militară victorioasă a lui Carol cel Mare, aflăm că acesta „…s-a întors în Francia în triumf, trecând pe la Daci, Iazigi, Moravi…”.[2]”
  Intrebare:Din ce campanie se intoarce Carol ca sa treca pe la daci

 4. Este intrutotul posibil.
  Evul mediu timpuriu este foarte obscur dealtfel. Pe atunci insa identitatea etnica era ceva clar stabilit.Si asta a durat pana in epoca contemporana, inainte de declansarea miscarilor nationale. Au existat cazuri de identitate nationala si in Evul Mediu, dar numai in societati mai inchegate, cum este chiar cazul ungurilor, care pe langa asta, si cautau o anume legitimitate… Altfel, era o identitate teritoriala. Regiunea carpato-danubiana ii in multe surse numite Dacia, si asta mai ales la cei care cautau o identificare proprie cu Imperiul Roman. Asta ii cazul ca si la francii lu Charlemagne, care a fost initiatorul primei forme de Renastere a Imperiului Roman.:) Acelasi lucru se gaseste si la geografii italieni din perioada Renasterii si de mai tarziu… Foloseau practic sistemul de notatie roman.. Nu sunt cea mai acreditata sursa, dar cred ca francii s-au referit etnic la moravi, acestia fiind vecini cu ei si cunsocundu-i mai bine…la iazigi si daci strict teritorial. Zona era locuita de mai multe popoare in perioada respectiva foarte probabil, si au preluat pur si simplu denominatia teritoriala din Hartile Imperiului Roman, cu care Imperiul Romano-German se identifica asa mult..iazigii au disparut din surse cam ca si dacii,la sfarsitul, numai sa revina intr-o noua migratie prin secolul 13.:) Nu dezmint, dar cred ca ar trebui pus intr-un context istoric cat mai clar…orice e posibil pentru vremurile alea…

 5. Care este argumentul, prin care se poate verifica faptul ca este ´´evident´´ faptul ca cei la care se refera ca si daci domnul Baracila in articoul sau ´´Dacia dela Dunare´´ sunt chiar urmasii Dacilor? Doar mentionarea in cronica francilor? Nu cunosc articolul si nici vreo dezbatere pe tema lui..:/ Stiu doar exemple asemanatoare.. Tiganii cand au ajuns prima oare in Franta au fost numiti ´´boemi´´ pentru ca au venit din Boemia… vlahi ajunsesera la un moment sa fie numiti si bulgarii si macedonenii din zona de munte…ungurii is numiti de alte popoare de la huni, pentru ca au ocupat acelasi teritoriu si aveau un stil de viata asemanator..insa ei au fost si sunt inca pentru ei insasi maghiari… gotii au fost numiti geti de Iordanes, desi probabil cele doua popoare sa fi fost chiar incrucisate in perioada respectiva..:) nu pare un argument clar, doar ce e cuprins in textul de mai sus..:)

 6. Alberto Angela, realizatorul emisiunii Ulysse,de la RAI 3, se referea la migratia populatiei dace imediat dupa transformarea Daciei in provincie romana,deci in timpul ocupatiei romane,…dar unde s-au dus atatia daci… si in locul lor, zicea A Angela, au venit grupuri dinspre Germania, nordul Italiei etc…?! o sa caut iregistrarea filmului facut de italieni, eu i-am scris pe FB ca nusunt de acord cu idea lui…

 7. S-ar putea centraliza toate aceste informații despre daci (cu citarea corectă și completă a lucrării respective, eventual cu o imagine a textului original)? Ar trebui să existe o directivă pentru toți cei care studiază documente în biblioteci străine să urmărească și referirile despre daci. O să avem surprize plăcute. Istoria este o știință care se schimbă pe măsură ce o cercetezi mai mult și mai complet. Acum, cînd se digitizează documentele din toate marile biblioteci a crescut accesul la documentele care ne interesează.

 8. super tare!
  ar trebui inaintata istoricilor unguri sa-si revizuiasca putin istoria;parafrazandu-i am putea spune ca se trag din daci….

 9. Pe viitor ar trebui luptat pt a se rescrie manualul de istorie!Cel putin cateva lectii ar trebui sa se dea pt izvoarele istorice care vorbesc despre stramosii daci si urmasii lor, dupa cum am fost numiti de-a lungul timpului: valahi(vlahi,olahi,ilahi) sau romani(in vatra noastra strabuna care care se intinde hăt pan’ la aromani)

 10. Nu. Mergeti la ZiaristiOnline, pe bara neagra de sus gasiti GANDIREA, de acolo ajungeti la ISTORIE, cautati la Cristian Negrea, accesati din urma pana la “Arta militara romaneasca III” gasiti acolo adunat cam ce va intereseaza, informatii putin sau deloc cunoscute. Luati-o incet, nu va grabiti. Cand am spus ca trebuiesc intinse punti, fiindca sunt foarte multi oameni de isprava, nu am vorbit prostii. Numai pe ceea ce numim noi ^Frontul Dacic^ sunt aproape 600 de bloguri – de atatea am dat noi – care se ocupa, unele integral, de civilizatia geto-dacilor.

 11. Domnul Roxin,am o intrebare,de ce oare multi istorici actuali neaga ceea ce spune Iordanes in “Gaetica” si anume cum ca gotii sunt succesorii getilor,el insusi fiind un get(got),de ce se ignora un asmenea izvor de importanta extraordinara cand Iordanes chiar a trait in perioada aceea?Adica acesti “istorici”,aproximativ 1500 de ani mai tarziu stiu mai multe decat Iordanes care chiar traia printre ei?
  Ceea ce ati scris d-voastra aici oricum nu ma surprinde pentru ca eram sigur ca exista multe izvoare care atesta continuitatea noastra pe aceste meleaguri.Si incetul cu incetul,le vom scoate la lumina,cu ajutorul lui Dumnezeu!
  Multumim pentru ceea ce faceti!

 12. Atata timp cat in cartile de istorie din care invata copii nostri nu regasim nimic din aceste lucruri, iar de pe bancile facultatilor de istorie ies “analfabeti profesional” care ne vor “otravi” mintea cu neadevarurile invatate de ei cred ca vom ramane doar cu un sentiment de autosatisfacere personala.

 13. Ar trebui sa invatam ca doar noi insine ne facem istoria daca suntem solidari si avem tarie. Ar trebui sa ne scuturam de lanturile cliseelor si sa iesim din capcana aceasta, a neputintei, cultivata de altii spre paguba noastra. E un pas – pentru a fi oameni liberi si a mai spera la un viitor.

 14. Eu cred ca mai sunt o multime de documente ascunse. Multe ar putea fi prin Rusia, Ungaria Austria, Vaticanul cred ca are multe etc. Nu-i in interesul multora sa iese la iveala adevarul.

 15. da foarte interesant , vede ti ce s a intimplat cu Poetul Adrian Paunescu daca a pus intrebarea corecta? dar oare ce se v a face unei natiunii care cauta adevarul? poate cu adevarat ei sunt foarte deranjati de existenta minunatilor nostrii Daci, poate este prea arzator subiectul si ei il vor ingropat. Dumnezeu sa ne ajute sa ne cistigam dreptul , sa ne pazeasca natiunea pe noi si pe toti oamenii care vor sa faca un bine neamului nostru!

 16. Cât de tâmpiți ne cred unguri ăstia ca să înghitim toate tâmpeniile spuse de ei. Cine pleca de pe un teritoriu unde aurul se găsea relativ ușor ex. Rosia Montană, munti ofereau o aparare destul de bună, clima bună.

 17. Daniel , cum se poate ca din multele triburi ale tracilor să fi supraviețuit numai dacii ? Romanii au cucerit Dacia lui Decebal și evident au ocupat-o . Asta însemnând 14% din teritoriul României Mari . Se știe că dincolo de arcul carpatic erau și alte triburi de traci . De ce sunt denumiți DACII LIBERI ? Tracii erau de același neam și vorbeau aceiași limbă . Erau denumiți daci de romani și geți de greci .

 18. Am citit un articol interesant ,,Problema Ardealului văzută de un american” scris de Cornelia Florea şi postat pe internet în 2011.
  Este o prezentare a cărţii lui Milton G. Lehrer ,,Ardealul pământ românesc”, in care acest intelectual onest combate teoria vidului de populaţie în Ardeal la venirea maghiarilor şi scoate în evidenţă metodele propagandei iredentiste ungureşti: falsul deliberat, minciuna sfruntată, neruşinarea cinică.

 19. Istoricii si pseudo-istoricii maghiari deja ŞTIU aceste detalii, dar INTERESUL leste să JUSTIFICE prezenţa lor de la porţile Vienei până la Don cu restrângere pe Carpaţi. Au şi lansat “adevărul” că românii ΝU au NIMIC în comun cu dacii, căci noi am fi veniţi din…sudul Italiei (Otranto) – sec. IX – pe rutele : Vlore – Larissa – Ohrida – Nis – Belgrad – Banat (sec. XII) şi Ohrida – Sofia – Târnovo – Giurgiu – Ţara Românească şi Ohrida – Macedonia – Tracia -vestul judeţului Călăraşi – Ţara Românească (sec. XIII). Sursa : istoric ungur L. Födör care a întocmit şi o hartă în acest sens. Recomand TUTUROR cartea lui Laszlo Fenyes intitulată “Ungaria Revizionistă”, 1935. Autorul a fost EXILAT şi cartea INTERZISĂ ! PS – Ungaria cheltuie anual peste 400.000 $SUA pentru denigrarea României.

 20. Angela crede ın poveşti absürde ,jenante ptr. un om de ştiinta. Daco-getii recunoscuti ptr. curajul lor extraordinar şi credinta ın nemurire care i-a facut de multe ori sa ınfrınga armate mult mai numeroase fugeau oare ca iepurii dupa ce romanii au ocupat Banatul şi minele de aur ? Şi pe deasupra lasau ei una din cele mai bogate tari ale lumii ? Nu era mai logic sa stea cu romanii şi sa le faca viata cıt mai grea ? Sa-i saboteze neıncetat ? Sa faca aliante cu triburile dacilor liberi din nord şi nord est ,cu sarmatii şi chiar alte popoare migratoare , sa faca rascoale puternice, sa favorizeze atacurile dacilor şi a altor triburi tracice asupra Banatului ?

  İgnoranta de Angelica deşi traieşte ın İtalia nu a binevoit vreodata sa citeasca istoria oficiala a imperiului roman unde marile rascoale ale dacilor ıncepınd cu cea din anul 117 plus atacurile dacilor liberi sınt mentionate fara drept de apel . Intr-o tara Transilvana acoperita 80% de paduri , cu munti masivi şi o multime de peşteri puteau romanii macar sa-i gaseasca pe toti dacii ? Şi ın special cınd romanii au lasat ın principal 2 legiuni ( 12.000 de soldati ) ın Transilvania ca sa apere ın fapt minele de aur ?

 21. Din momentul ın care Roma a cucerit tara lui Decebal au ınceput şi probleme mari ptr. imperiul roman . Rascoale din interior , atacuri ale partilor mai dese ca ınainte şi ıncet ıncet o presiune manifestata prin atacuri devastatoare din multe parti . Nordul europei ( Vizigotii , gotii şi alte triburi tracice ) , Estul europei ( ostrogotii + carpii + roxolanii + alte triburi scitice).
  Vizigoti+goti+ostrogoti toti neamuri getice din nordul europei şi nord estul marii negre.

  In 410 regele vizigot Alaric ( nascut ın Delta Dunarii ) cucereşte Roma . Dupa aceasta lovitura Roma nu se va mai ridica vreodata ca imperiu militar.

  Studiind toate aceste elemente urmatoarea ipoteza s-ar impune : dacii lui Decebal au faurit un sistem de aliante ıntre triburile tracice din nord şi nord -est prin care au hartuit şi au distrus puterea romana pas cu pas .

 22. Si in textul lui Eutropius (tradus de prof.univ. dr. Gheorghe Serban si aparut in Editura Istros a Muzeului Brailei) intalnim marturii despre situatia Daciei dupa plecarea armatelor romane din zona ocupata prin care se combate teza lui Roesler despre golirea teritoriului Transilvaniei de triburile dacice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *