Surprize: Dacii, localizați de Analele Regatului Francilor (secolele VIII-IX) și pe teritoriul Ungariei de azi… Și atunci, care pământ gol în Panonia și Transilvania?

Categories ArticolePosted on


Analele Regatului Francilor (latină Annales regni Francorum, Annales Laurissenses maiores; germană  Reichsannalen) reprezintă o serie de scrieri cu caracter istoric, ce ne informează despre regatul francilor și conducătorii acestuia. Perioada istorică cuprinsă în aceste anale medievale este 741-829. Personajul central din aceste scrieri este Carol cel Mare, împăratul francilor. Informațiile din aceste anale sunt prezente și în Analele Sfântului Bertin (latină Annales Bertiniani), scrise în perioada 830-832, în Francia apuseană. În cea răsăriteană, informațiile din Analele Regatului Francilor spuraviețuiesc în manuscrisele numite Annales Fuldenses, de la mănăstirea Benedictină Fulda. Aceste manuscrise au fost scrise aproximativ în aceiași perioadă, ca un răspuns la Annales Bertiniani. În Annales Fuldenses găsim și informații dinAnnales laureshamenses, scrise la mănăstirea Laurissa. Aceste manuscrise cuprind o perioadă istorică de 100 de ani (703-803) și au fost copiate în 835.

În Annales regni Francorum, cronicarul lui Carol cel Mare, Einhard[1] îi menționează pe daci în regiunea bazinului mijlociu și superior al Tisei, către Morava și izvoarele Oderului, în fosta Iazigie din perioada antică. După o campanie militară victorioasă a lui Carol cel Mare, aflăm că acesta „…s-a întors în Francia în triumf, trecând pe la Daci, Iazigi, Moravi…”.[2] Este evident că locuitorii regiunii dintre Pannonia Inferioară și Dacia Traiană, numiți de către franci „daci”, sunt urmașii dacilor liberi din antichitate.[3]

Dragnea Mihai

Sursa: http://www.istoria-romanilor.com/dacii-in-analele-france-secolul-al-ix-lea/2011/10/07

Nota mea (Daniel Roxin): Interesantă menționare, nu? Exact în acea epocă în care se zice că nu mai avem nicio informație despre daci, ei apar menționați în Analele Regatului Francilor. Acea perioadă este, în același timp, momentul în care ungurii pretind că au ajuns în Transilvania și aceasta era goală. Dar să vezi, dacii erau chiar în zona Tisei, adică nu numai în zona Transilvaniei, ci și pe teritoriul actualei Ungarii. Foarte neconvenabil pentru revizionismul maghiar! Să  nu uităm nici cronicile maghiare care vorbesc despre Glad, Gelu și Menumorut ca lideri ai valahilor din Transilvania, tot în secolele VIII și IX…

Și un alt lucu deosebit de interesant… Ia priviți ce stindard aveau călăreții carolingieni în secolul IX:

 

Note:

  1. Curtean și cronicar franc al Imperiului Carolingian (775-840). A scris în timpul împăraților Carol cel Mare și Ludovic cel Pios.
  2. ”Carolus… per Dacos, Iaziges, Marehenses in Franciam ovans rediit.” Această știre este redată în Res Gestae Avarum din anul 790.
  3. Al. Bărcăcilă, ”Dacia dela Dunăre” a analelor france din secolul al IX-lea. Evenimente și probleme, extras din ”Arhivele Olteniei”, anul XXIII-XXV, nr. 131-148, ianuarie 1944-decembrie 1946, Tipografia Colegiului Național ”Carol I”, Craiova, p.22.

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns