Tipuri de motivatie in munca: cum sa obtineti echipe satisfacute

Categories ArticolePosted on

Dupa revenirea la munca, multi profesionisti prezinta simptome ale cunoscutei „depresii post-vacanta”. Compania si, in special, departamentul de Resurse Umane trebuie sa acorde atentie echipei pentru a garanta ca reintegrarea acestora este cat mai optima. Desi trebuie luata in considerare in orice moment, motivatia devine mai relevanta in perioade ca aceasta.

    Nu este nimic nou: cu cat motivatia este mai mare, cu atat performanta este mai mare . Daca angajatii tai sunt multumiti de munca lor, nu doar ca vor indeplini obiectivele stabilite, ci vor propune si noi idei si imbunatatiri care vor ajuta compania sa functioneze. De aici, necesitatea companiei de a incorpora programe de stimulare si motivare in strategia de resurse umane.

    HR: trei tipuri de motivatie in munca

    In jurul motivatiei au aparut multe teorii. Una dintre cele mai cunoscute este Piramida lui Maslow , conform careia nevoile umane sunt structurate pe cinci niveluri; daca le satisfacem pe cele mai elementare, vom putea dezvolta si alte nevoi rationale si superioare.

    Dar in plus gasim si teorii despre motivatie legate de locul de munca si resursele umane. Este cazul Teoriei Asteptarilor a lui Vroom , prin care se recunoaste ca orice efort este depus cu asteptarea unui anumit succes. Avem incredere ca, daca reusim sa performam conform asteptarilor, vom obtine ceva beneficii. La randul sau, Teoria McClelland subliniaza principalele motive pentru care ne indeplinim actiunile: realizare, putere si afiliere.

    Pe baza acestor teorii, evidentiem trei tipuri de motivatii de luat in considerare in managementul resurselor umane:

    • Motivatia extrinseca . Externul. Acela in care intervin factori care nu depind de individ. Angajatii sunt motivati ca urmare a beneficiului pe care le va aduce indeplinirea unei anumite sarcini sau pentru a evita o pierdere. Aceasta motivatie are ca scop recompensarea performantei lucratorilor prin stimulente economice sau alte avantaje profesionale. Astfel, compania intentioneaza sa obtina un rezultat satisfacator din partea echipei sale umane.
    • motivatie intrinseca . Vine de la lucratorul insusi. Este legat de satisfactia lor personala in indeplinirea sarcinilor lor, dincolo de beneficiul material pe care il pot obtine. Raspunde nevoii de a se simti implinit si imbunatateste performanta la locul de munca. Daca un angajat este multumit de ceea ce face si ii place, acest lucru ii afecteaza starea de spirit si indeplinirea indatoririlor sale. Acest tip de motivatie este influentat de alti factori, cum ar fi detinerea instrumentelor potrivite si un mediu de lucru bun. Ca intotdeauna, mentinerea unui mediu de lucru bun trebuie sa fie o prioritate in managementul resurselor umane din orice organizatie.
    • Alaturi de cele doua anterioare exista o motivatie transcendenta , una in care satisfactia vine din beneficiul obtinut de terti. Este o motivatie pentru ceilalti, asa ca toate acele locuri de munca care sunt facute in mod liber se vor potrivi aici. La locul de munca, este din ce in ce mai frecvent ca companiile sa colaboreze cu ONG-uri sau sa desfasoare activitati de solidaritate.

    Aceste trei tipuri de motivatie nu se exclud reciproc, ci sunt interdependente. O combinatie buna a acestora va depinde de modul in care o companie isi gestioneaza resursele umane si de interesele angajatilor insisi.

    Ce factori motiveaza profesionistii?

    In ciuda a ceea ce cred multi, salariile si stimulentele economice nu sunt intotdeauna cele mai apreciate de catre lucratori. In prezent, lucratorii tin cont de aspecte precum securitatea locului de munca sau flexibilitatea inainte de salariul care urmeaza sa fie primit. Astfel, potrivit unui raport al Randstad Workmonitor, 62% dintre spanioli ar fi dispusi sa-si schimbe salariul cu stabilitatea locului de munca.

    De asemenea, conform portalului „Time”, profesionistii evidentiaza in mod pozitiv alte aspecte precum: recunoasterea de catre superiori , autonomie in munca, feedback sau ascultare activa , promovarea unui mediu de lucru bun sau a camaraderiei.

    De ce sa va specializati in HR?

    Fara indoiala, munca departamentelor de resurse umane este foarte importanta deoarece acestea lucreaza cu cel mai important atu al oricarei companii:  capitalul uman al acesteia.