Top 4 cele mai faimoase superstiții din lumea sportului – tu le știai?

Categories Timp liberPosted on

Oare cum ar arăta lumea noastră fără superstiții? Probabil că multe tradiții, obiceiuri și ritualuri nu ar mai exista, ceea ce ar modifica considerabil multe industrii. Una dintre industriile cele mai puternic afectate este cea a sportului, în care se consideră că superstițiile induc sportivilor un simț mai bun al controlului, ceea ce poate avea rezultate eficiente asupra performanței lor. Un alt scop poate fi acela de a forma o rutină plăcută pentru a diminua din stresul sau îngrijorarea excesivă care se resimt înaintea unui eveniment important.

Cu toate acestea, câți pariori iau în considerare importanța superstițiilor în lumea sporturilor înainte de a plasa pariuri online? Având în vedere că practicarea anumitor superstiții este adeseori considerată a fi o formă de pregătire mentală și poate ajuta în procesul de ajustare a mentalității potrivite, nu este deloc absurd să considerăm că acestea pot influența șansele de câștig. Având în vedere aceste caracteristici, haideți să vedem care sunt cele top 4 superstiții din lumea sportului.

Tiger Woods

Jucătorul profesionist de golf Tiger Woods obișnuia să poarte mereu o cămașă roșie atunci când se afla în timpul rundei finale de golf. În timp, jucătorii și spectatorii au asociat această cămașă roșie cu șansele lui de câștig. Se pare că încă de la începutul anilor 2000, cămașa roșie i-a adus victoriile sau cel puțin de asta s-au convins numeroși fani și comentatori ai golfului. În ciuda acestor credințe jucătorul a declarat că această cămașă a fost mereu aleasă pentru rundele finale datorită preferințelor sale vestimentare.

Există diverse păreri în legătură cu puterea pe care această alegere vestimentară o posedă. Unii ar spune că din punct de vedere psihologic, Woods beneficia de un impuls competitiv și putere de concentrare ridicată deoarece tricoul însuși devenise un simbol a cărui purtare s-a transformat în tradiție. Alte opinii sugerează posibilitatea simbolisticii psihologice a culorii roșii care ar putea influența chiar și adversarii, nu doar jucătorul. Desigur, există persoane care consideră că tricoul este pur și simplu magic. Se pare că nu vom afla niciodată cu siguranță ce se ascunde în spatele acestei superstiții.

Glenn Hall

O superstiție care include un obicei puțin mai bizar este cea bazată pe fostul portar NHL, Glenn Hall. Se consideră că în timpul carierei sale, ritualul personal i-a oferit succesul în timpul meciurilor. Acest ritual consta în inducerea vărsăturilor înaintea fiecărui meci și a dus la denumirea ”Vomitoriul domnului portar”. Ceea ce este și mai interesant este faptul că însuși Hall era convins de eficiența acestui ritual, încercând adesea să evite participarea la meci dacă nu vomita înainte ca acesta să înceapă.

Așa cum este mereu cazul, părerile și opiniile sunt destul de controversate. În timp ce unii consideră că acest obicei l-ar fi ajutat să scape de emoții pentru a se concentra mai bine, alții cred că tensiunea și disconfortul fizic erau eliberate prin acel act. Deși nu avem cum să știm ce se întâmpla mai exact în corpul jucătorului în acel moment, știm cu siguranță că aceasta este una din cele mai bizare superstiții.

Michael Jordan

Michael Jordan a dat startul unei superstiții în anii 1990. Se crede că această superstiție a prins viață în timpul unui meci împotriva lui Orlando Magic, când pantalonii lui Jordan au dispărut din vestiar. Tot ce avea jucătorul la dispoziție era o pereche de pantaloni scurți care aparțineau unui jucător de rezervă. Povestea spune că meciul a fost atât de grozav încât Jordan a început să poarte respectivii pantalonii scurți de rezervă pentru fiecare meci ce a urmat. Deși jucătorul este considerat a fi înzestrat cu un talent excepțional și a depus eforturi mari în timpul antrenamentelor extinse, chiar acesta a considerat că pantalonii sunt norocoși.

Larry Bird

Încheiem această serie a superstițiilor din lumea sportului cu fostul baschetbalist de la Boston Celtics, Larry Bird. Este vorba despre încă un jucător remarcabil cunoscut pentru acuratețea abilităților sale, chiar și de la distanțe lungi. În ciuda acestor abilități se consideră că succesul i-a fost adus de obsesia lui pentru numărul trei. Superstiția numărului trei include preferința jucătorului pentru loviturile de trei puncte și purtarea numărului 33 pe tricoul său. Chiar și când era vorba de viața personală departe de terenul de baschet, acesta avea obiceiul să aleagă numere de telefon care să fie formate din cât mai multe cifre de 3 și să își seteze alarma la minutul 33. Se spune că ceremonia de căsătorie a început pe 3 noiembrie, chiar la 3:33 pm. Ceea ce este interesant la Bird este faptul că a mai existat o superstiție în care acesta se încredea, iar aceasta consta în cele 100 de lovituri trase la coș înainte de fiecare joc.

Concluzie

Trăim într-o lume interesantă plină de superstiții. Chiar dacă acestea nu pot fi explicate de știință, cu siguranță ele au implicații psihologice atât pentru jucători cât și pentru fani și restul spectatorilor. Indiferent de cauzele acestor superstiții și logica ascunsă în spate, un lucru este sigur, și anume faptul că însuși superstițiile au contribuit la formarea identității jucătorilor celebrii. Poate că este vorba la urma urmei de o simplă dar eficientă strategie de marketing, sau poate chiar e vorba de noroc. Cine știe?