Uriașul tumul GETIC de la Isaccea (Tulcea). Ce secrete ascunde?

Categories Arheologie, DezvăluiriPosted on

Oare de ce autoritățile românești nu sunt interesate și nu vor să finanțeze cercetarea obiectivelor arheologice din perioada geto-dacică? Cu extrem de rare excepții (cercetări superficiale la Sarmizegetuza Regia), majoritatea banilor merge către obiective greco-romane. Așa este și cazul finanțării arheologice din acest an, care ne prezintă o situație halucinantă: Nici un șantier arheologic din Moldova nu a fost finanțat (indiferent de perioadă sau cultură), în schimb au fost finanțate 14 (paisprezece) șantiere din Dobrogea (Tulcea și Constanța), dar  ATENȚIE: din cele 14 niciunul geto-dacic, deși e plină această zonă de istoria strămoșilor noștri. Banii s-au dus pentru obiective romane și grecești!!! Nu ne întrebăm, DEOCAMDATĂ, cum a fost posibil să se ajungă la o astfel de situație și nici câți membri ai Comisiei de Arheologie (cei care au decis unde se duc banii) fac parte din colectivele de arheologi care au primit finanțare în Dobrogea; că dacă am face-o, ar trebui să ne gândim deja la DNA…

În Dobrogea, printre multe alte obiective arheologice, există și un număr uriaș de tumuli (morminte antice). Doar în județul Tulcea sunt aproximativ 400. Aici, la Agighiol, căutătorii de comori au scos la lumină, la începutul secolului XX, un tezaur getic impresionant din aur și argint, cu o simbolistică extraordinară care face legătura cu Zalmoxianismul, potrivit istoricului Dan Oltean.

Tezaurul de la Agighiol

Cu toate acestea, nici Ministerul Culturii, nici autoritățile locale, nici arheologii din zonă nu au fost preocupați să reconstituie acest tumul și să îl aducă în circuitul turistic. Bulgarii, în schimb, o fac din greu cu tumulii lor, promovând la nivel mondial, atât obiectivele tracice, cât și pe cele geto-dacice, pretinzând că traco-geto-dacii sunt strămoșii lor. În Bulgaria, o mulțime de tumuli au fost cercetați, iar comorile tracice au ajuns să fie expuse și la Muzeul Louvre din Paris. Dacă pentru bulgari și restul lumii cultura traco-geto-dacică este una majoră a antichității europene, pentru mulți dintre „specialiștii” noștri de două parale, traco-geto-dacii au rămas un popor barbar, primitiv, de care le este rușine! Prin urmare, mai ales în Dobrogea, nici nu vor să audă de geți!!!!!!!!

Comori tracice descoprite în Bulgaria

Dan Oltean, istoric: „Aceleași autorități și aceeaiași cercetători nu sunt în stare să inițieze cercetarea la unul dintre cei mai mari tumului funerari din Europa. Acesta se găsește lângă Isaccea, la sud de anticul Noviodunum, măsurând 120 de metri ca diametru și 37 de metri înălțime. Investigarea acestui monument funerar, neatins încă de căutătorii de comori, ar putea asigura o mare surpriză… Prin inventarul său complet acest mormânt ar oferi una dintre marile descoperiri arheologice ale secolului XXI, aici putându-se afla înmormântat unul din marii regi ai geților.” (Religia Dacilor, pag 73)

În zonă, arheologii au cercetat mai mulți tumuli romani de mici dimensiuni dar nu s-au atins de niciunul dintre marii tumuli getici, evident nici de cel de la Isaccea! De ce oare? Cine nu le dă voie?De ce nu se dorește cercetarea acestora? Care sunt interesele antinaționale puse în joc de la cel mai mare nivel al statului român? Cine se află, de fapt, la butoane? Până la urmă, cineva va trebui să răspundă la aceste întrebări!

Ca să aveți o idee despre dimensiunea tumului de la Isaccea imaginați-vă, prin comparație, diferența dintre acesta, care are 120 de metri diametru și 37 de metri înălțime și cel de la Agighiol, care avea doar 32 de metri lățime și doar 2 metri înălțime sau celebrul tumul din Bulgaria – Golyama  Kosmatka – unde s-au făcut descoperiri impresionante, care are 90 de metri în diametru și 20 de metri înălțime.

Tumulul de la Isaccea (Foto de pe ziarullumina.ro)

În condițiile în care tumulul de la Isaccea nu a fost jefuit până astăzi, în interiorul lui s-ar putea găsi lucruri impresionante. Pe cine ar deranja o astfel de descoperire? Cu siguranță, nu pe români! Deci?

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Vizionați mai jos un scurt metraj pe care l-am făcut în anul 2014 și în care sunt prezentați mulți tumuli deosebiți de pe teritoriul României:

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

Lasă un răspuns