A fost găsit «pietroiul literar» pe care au scris strămoşii românilor acum 7.500 de ani

Categories ArheologiePosted on

În luna august, arheologii au anunţat că au descoperit, în urma săpăturilor efectuate pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Nădlac, un oraş neolitic mai vechi decât piramidele. Ceea ce nu s-a dat publicităţii din acea locaţie este o piatră rotundă, inscripţionată cu semne ale alfabetului de la Tărtăria, prima scriere din lume.

Aşezarea din Epoca Pietrei descoperită pe traseul autostrăzii aparţine culturii neolitice “Turdaş”, din sudul Transilvaniei, şi a fost ridicată cu cel puţin 2.500 de ani înainte de celebrele piramide egiptene (2630 – 2611 î.Hr.).

Situl se întinde pe 100 de hectare, are fortificaţii şi cartiere, iar printre ruine au fost găsite multe vase şi statuete valoroase.

În apropierea oraşului străvechi a fost scoasă la lumină şi o piatră, pe care sunt scrijelite mai multe semne ciudate. Cel care ne-a furnizat fotografiile şi ne-a povestit despre piatră este generalul în rezervă Mircea Chelaru, fostul şef al Marelui Stat Major al Armatei, care a vizitat şantierul arheologic. “Vă trimit ceea ce am văzut la Turdaş, pe traseul excavaţiilor autostrăzii. Am fost acolo cu profesorul Victor Crăciun, senatorul Avram Crăciun şi fotograful Virgil Jireghie de la Arad. Priviţi înscrisurile şi comparaţi- le cu cele de la Tărtăria şi Oteleştii de Iaşi! Este numitorul comun al existenţei noastre inteligente de mii de ani”, ne-a declarat generalul în rezervă dr. Mircea Chelaru.

Într-adevăr, chiar şi la o verificare sumară, se pot identifica uşor pe această piatră patru elemente care corespund alfabetului de la Tărtăria, aşa cum a fost el descoperit pe trei tăbliţe de lut, vechi de 7.500 de ani.

Menţionăm că elemente ale acestei scrieri, încă nedescifrată, au mai fost descoperite în alte 100 de situri arheologice, aflate în România şi în jurul ei şi cercetate încă din anul 1874. Perioada în care a fost folosit acest alfabet se întinde între anii 5500 şi aproximativ 3000 î.Hr.

 

E cel mai vechi alfabet european

 

În anul 1961, cercetătorul Nicolae Vlassa a descoperit într-un sit arheologic de la Tărtăria (judeţul Alba), între Alba Iulia şi Orăştie, trei tăbliţe de lut foarte ciudate, de formă discoidală, care cuprind, printre altele, patru grupuri de semne, despărţite prin linii, ale unui alfabet.

O bună parte din semnele de la Tărtăria se regăsesc în inscripţiile sumeriene, în cele arhaice greceşti (linear A), dar şi în scrierile feniciană şi etruscă. Cercetătorii care au verificat aceste tăbliţe susţin că au 7.500 de ani, iar scrierea sumeriană, care până la 1961 era considerată cea mai veche din lume, are doar 5.500 de ani.

Se pare că scrierea de tip Tărtăria e un fel de strămoş al celorlalte tipuri de alfabet, de la cel sumerian la cel fenician şi până la alfabetul grec şi latin.

 

Dispariţia scrierii de tip Tărtăria, menţionată în calendarul maya?

 

Conforme datelor arheologice, scrierea de tip Tărtăria a dispărut din spaţiul balcanic pe la anul 3000 î.Hr., adică în momentul în care s-a făcut trecerea de la Epoca Pietrei la Epoca Bronzului.


Aproximativ în aceeaşi perioadă au pierit şi alte mari civilizaţii preistorice foarte avansate, cea a Sumerului, din zona actualului Irak, şi civilizaţia Harapa, din vechea Indie – dispărute brusc, fără o explicaţie ştiinţifică acceptabilă. E ca şi când o lume ar fi murit, din Europa până în India, pentru a fi înlocuită de alta.

În mod straniu, acest lucru este menţionat în… calendarul maya! Celebrul calendar, realizat undeva între anii 250-900 d.Hr., este un sistem de măsurare a timpului în care lumea a început în anul 23.613 î.Hr. şi se sfârşeşte pe 21 decembrie anul acesta. La fiecare 13 baktuni, adică 5.125,36 de ani, calendarul revine la zero şi reîncepe numărătoarea. Mayaşii credeau astfel că lumea are cinci epoci distincte, fiecare cu un soare propriu, durata unei epoci fiind de 13 baktuni. Fiecare perioadă se termină violent, pentru a lăsa locul alteia. Conform calendarului maya, în data de 11 august 3114 î.Hr. a luat sfârşit lumea a patra, a Soarelui-Apă, şi s-a născut cea de-a cincea, ultima, a Soarelui Tonatiuh, care se va sfârşi pe 21 decembrie 2012… după care celebrul calendar nu mai continuă cu nimic, lucru care a indus ideea că peste mai puţin de două luni va veni sfârşitul lumii.

E cel puţin ciudată potrivirea de date: mayaşii spuneau că în jurul anului 3000 î.Hr. s-a sfârşit o lume şi a început alta, lucru atestat arheologic pentru zona Europa şi Asia, după cum am arătat mai sus. De unde au ştiut mayaşii aceste lucruri, petrecute la mare distanţă de ei, în spaţiu şi timp, cu atâta exactitate, încă nu s-a aflat.

 

sursa: www.libertatea.ro

Inscrie-te la Newsletter (pe Home) și află primul despre cele mai importante articole pe care le postăm! Sprijină munca pe care o facem și distribuie mai departe materialele pe care ți le trimitem! Mulţumim!

 

Călătorește în locurile de taină ale României! Un proiect unic de turism http://locuridetaina.ro/

Asculta Radio Vocea Sufletului – Muzica si emisiuni pentru sufletul tau!
http://www.radiovoceasufletului.ro/

15 comments

 1. Deci daca nici bolovanu asta nu-l baga in seama ca-i cat o stanca de mare:))ma duc si fac greva foamei langa iel:))
  Lasand gluma la o parte nu pot sa zic decat ”Doamne ajuta”,se putea trece si pe langa iel,pe undeva credca a venit si randu nostru…sa dea Dumnezeu sa iasa adevaru la suprafata asa cum e iel.

 2. In ce an a avut loc Potopul? In Vechiul Testament se vorbeste de o singura limba, se poate ridica ipoteza ca era si o scriere cunoscuta de toti.

  Un lucru e cert: in mai multe locuri din tara s-a sapat la o anumita cota, totul a inceput de la Mihailesti/Ilfov, se pare ca e vorba de un ultim strat proaspat de cam 10 m grosime,… un cataclism, o revarsare de ape, un fel de tsunami imens care a maturat totul. Unii spun ca e chiar valul care a format Marea Neagra, inainte un lac mult mai redus.

  Asta e cert, au fost mai multe lumi care s-au autodistrus, sub Gobi iarasi mai e ceva, la fel si sub Sahara. Calugarii tibetani se spune ca stiu ori au o arhiva a unor orase f vechi, cateva zeci de mii de ani, civilizatie f avansata. Posibil legaturi cu Atlantida.

 3. Un lucru e cert: România se afla pe locul unor civilizatii f vechi si avansate spiritual, unele sau cel putin una sigur au avut atingere cu cele extraterestre, lucrul asta e evidentiat peste tot pe Terra. Probabil ca grupurile care au supravietuit dupa extinctii au decazut in starea de aproape salbaticie. Dacii stiau asta, este unul dintre motivele pentru care au ramas lipiti de pamantul lor. In fapt dacii stiau mult mai multe, au fost altii inaintea lor pe o treapta mult mai avansata spiritual, ii mosteneau.

 4. Sunt doua grupuri de Piramide: cele Vechi, cele mai mari, construite cu tehnici necunoscute dupa masuratori necunoscute, unde s-a folosit un tip la fel de putin cunoscut de lasere; impreuna cu Sfinxul, cel mai vechi.

  si sunt piramidele copiate, mai mici si mai primitive

  Vechimea celor din prima grupa nu a putut fi stabilita, unii o ridica pana la 8 000, altii dincolo de 12 000 i HR

  sunt 3 scoli care studiaza originea si construirea piramidelor

 5. f interesante comentarii , dar si dovezile acestea ce tot ies sunt extrem de interesante , ei se lupta sa le ascunda imediat , dar dupa cum vad eu prin lumina acestui site dovezile arheologice sunt din ce in ce mai multe,este plin subsolul tarii noastre de dovezi,asa ca sunt pe pace , de acum chiar numai la bine ma astept. este posibil ca orcine din tara aceasta sa descopere intr o buna zi ceva fabulos si sa aduca lumina pt tot neamul , Dzeu sa binecuvinteze acea zi si doresc ca macar anul acesta sa sarbatorim cit mai dacic ziua nationala, suntem pe aproape de marea trezire nationala.

 6. Ce s-a intamplat cu bolovanul din poza?s-a scos?s-au luat mulaje,se va lua in seama aceasta descoperire(scriere)?
  Care este situatia daca sunteti la curent si daca stiti si despre tablitele descoperite in judetul Iasi.
  Sanatate

 7. meleagurile ROMANIEI il ARE propovaduitor pe AP.ANDREI -CA DE ALTFEL ROMA PAPALA E FALSA ??? vedem ca dupa mileni se adevereste ca noi avem radacini adanci pe acest meleag al DACIEI-pentru aceasta (lucifer prin slugile ue-ului vor sa ne casapeasca )DAR NU VOR RAUSI.

 8. observ ca aproape toate literele alfabetului latin isi gasesc corespondent. Ar fi excelent daca am avea adunat tot ce s-a gasit in acest sens.

 9. scrierea asta toata avea un caracter ritualic. Doua din aceste semne puteau insemna “De la Cerul-tata la Mama noastra Pamant…” Inainte se folosea veche numaratoare a anilor “la anul 6542 de la Facere…” prezenta in toate scrierile, inclusiv in ale cronicarilor, pe lespezi de mormant, hrisoave…
  Este mare pacat ca nu privim spre ce ar trebui, sunt lucruri cu adevarat interesante, noi redescoperim ce altii stiau bine acum 500, 1000 de ani…

 10. Foarte interesante comentariile d-lor Vlad,Adrian Stoiansi Sorin;se simte daruiread-voastra pentru aceste locuri.Domnule Valentin Roman asfaltarea de care vorbiti nu poate fi calificata drept GENOCID cultural?

 11. suntem niste inculti si niste iresponsabili..cum sa lasi sa fie asfaltate asemenea dovezi?!!?!!? ori cei care au fost acolo si le-au vazut sunt irsponsabili ori niste mari mincinosi si atunci ne meritam soarta.. traim din gloria stramosilor, noi suntem acum niste nimeni, fara identitate , fara viitor

 12. Mi se pare straniu ca un profesor si arheologi romani sa lase o astfel de marturie sa fie acoperita de asfalt. Nu cred in gogoasa cu neputinta de a face ceva pentru a salva acest artefact. Sa fie oare ceva dubios la mijloc datorita faptului ca profesorul ce apare in imagine este mason?!

 13. Oare nu au tupeul bolnav sa afirme ca si bolovanul asta l-au adus stramosii nostri din macedonia, asa cum au zis si de bucata de ceramica inscriptionata? Poate ca l-au carat in spate si pe asta….?

 14. Sumeriana nu mai e demult un mister, deci orice literă sumeriană care are un corespondent neolitic la noi ar putea fi interpretat.Feniciana e iar cunoscută, etrusca încă nu, dar măcar se cunosc ceva litere etrusce și valoarea lor fonetică.Parcă M reprezintă un sunet ș etrusc de exemplu.
  Nu știu, poate cineva mai cunoscător ca mine și ca noi, poate încerca să descifreze valorile acelor proto-litere. E important de menționat că toate alfabetele lumii au un sens, o logică.Priviți pe cel semitic, importat în Europa.Fiecare literă reprezinta ceva.
  Ar fi prea minunat ca partea noastră de Europă să fie populată de indo-europeni între 5500-3000 î.Hr. E unul care crede asta, italianul Mario Alinei.
  Cred că e vorba de o limbă sau limbi complet izolate și fără legătură cu indo-europenii sau semiții.Cine știe dacă nu cumva strămoșii etruscilor. Să nu uităm că primii homo-sapiens au populat Europa înlocuind neadertalienii încă de acum 35.000 de ani. E faimos scheletul descoperit în Carpați,numit Ion.
  Poate tocmai de acolo vine limba pre-IE.În vestul Europei sunt faimoase descoperirile arheologice de cro-magnon.Oricât ar părea de neverosimil, sunt artefacte identice cu cultura boșimanilor din Africa de sud.Uitați-vă la idolul Venus sau bentițele și părul creț al statuilor, caracteristicile rasiale ale micilor statui din os, piatră etc.

  PS: văd cel puțin două litere din scrierea runică și una din alfabetul grec.

 15. Pe una din tăblițele de la Tărtăria figurează un ibex alpin sau un țap.Să nu uităm legăturile cu mitologia balcanică a lui Dyonissos, numit țapul.Simbol al fertilității, un țap e prezent și pe unul din coifurile, probabil cultice, ale dacilor.
  Poate reușiți să faceți o recenzie la cărțile ce studiază răbojul plutașilor de pe Bistrița sau acele semne culese de un anume P.N. Panaitescu sau Theodor Burada.
  Mai sunt literele secuilor care pot fi o reminiscență a culturii dacilor neromanizați de până în sec.VI d.Hr. sau un alfabet turcic.
  Mai sunt și simbolurile de pe costumele populare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *