Despre Hidra- Bestia din mitologia greaca

Categories CulturaPosted on

Hidra este legendara bestie asemanatoare sarpelui din mitologia greaca. Aceasta creatura era inzestrata cu multe insusiri asemanatoare reptilelor, avand numeroase capete care, atunci cand erau taiate, se inmulteau. Respiratia bestiei era una atat de otravitoare incat pana si urmele lasate de ea puteau ucide pe oricine se apropia. Creatura nu avea un alt nume si traia in lacul Lerna, legendele spunand despre uciderea sa de catre Heracle. Sub lacul Lernei se afla si mitul danaidelor si intrarea in Lumea de Dincolo pe care Hidra o pazea. Aceasta creatura este progenitura lui Tyfon cu Echidna, fii ai Gaiei.

In legende, creatura mitica apare ca provocare data lui Heracle. Eroul trebuia sa o ucida asa cum a facut si cu prima creatura mitica pe care a trebuit sa o doboare: leul nemean. Euristeu a fost cel care i-a dat lui Heracle sarcina de a ucide sarpele pe care Hera l-a crescut tocmai pentru a-i pune capat eroului. Cand a ajuns in mlastinile lacului Lerna, Heracle si-a acoperit gura si nasul cu o carpa pentru a nu muri din cauza fumului otravitor. Heracle a ajuns si in barlogul hidrei care iesea din pestera doar pentru a-i teroriza pe satenii din apropiere si a aruncat cu sageti inflacarate in ea. In lupta corp la corp, Hidra s-a dovedit a fi greu de ucis. Sabia lui Heracle nu facea decat ca, atunci cand taia un cap, doua sa creasca in loc. Creatura ctonica era un fel de hibrit botanic deci, avand si o slabiciune pe care doar eroul a putut sa o gaseasca.  Un singur cap din toate cele pe care le avea era nemuritor.

Apolodor realizeaza descrierea luptei dintre cei doi in detaliu. Acesta spune ca Heracle si-a dat seama ca nu poate invinge bestia daca va continua sa ii taie capetele si l-a chemat pe Iolau in ajutor. Acesta a venit cu ideea ca sabia cu care ii taie capetele sa fie una inrosita in foc pentru a cauteriza taieturile capetelor. Pornind din nou la lupta, Heracle taia capetele in timp ce Iolau cauteriza gatul ramas. Hera a vazut acest lucru si a trimis un crab gigant pentru a-l distrage pe Heracle. Heracle a reusit insa sa il invinga, iar capul nemuritor de la Hidra a fost taiat cu o sabie de aur de la Atena. Mai apoi, el a ascuns capul sub o piatra.

O alta legenda a marii batalii spune ca Heracle isi inmuia varful sabiei in capul taiat al bestiei pentru a otravi urmatorul cap taiat. Hera a fost furioasa ca Heracle a ucis bestiile crescute de ea pentru a-l ucide si le-a intins pe cer sub forma constelatiilor Hidra si Rac.  Heracle a folosit mai tarziu sangele bestiei pentru a ucide si alte creaturi mitice.

Intr-o alta versiune a nasterii celor doua constelatii pe cer se spune ca crabul Herei era la picioarele lui Heracle si incerca sa il piste, aducandu-i moartea. De aceea, ea l-a pus in zodiac pentru a-l urma pe Leu. Atunci cand soarele se afla in constelatia Racului, Hidra este cu capul in apropierea acestuia.