Cine a intrat în piramidele de la Şona?

Categories DezvăluiriPosted on

Sătenii din Şona spun că, în decembrie 2009, nişte hoţi au intrat în piramidele de la Şona. Au săpat cu aparatură sofisticată nopţi la rînd, în căutarea comorilor antice despre care se spune că s-ar afla îngropate în movilele de pămînt. Dar braconierii de vestigii arheologice n-au reuşit nici ei să desluşească misterul piramidelor, aşa cum nu au reuşit nici istoricii. Iar localnicii nici atîta nu ştiu ce să spună despre ele, cine le-a făcut, cu ce scop şi de ce tocmai la Şona. De ani buni, oamenii de ştiinţă se întreabă oare ce o fi înăuntrul acestor ridicături de pămînt cu formă geometrică perfectă? Investigaţiile sumare s-au încheiat fără răspunsuri. Hoţii, însă, ne-au oferit primele indicii. Un alpinist a reuşit să meargă pe urmele lor şi să facă fotografii, înainte ca autorităţile să astupe intrările. Monitorul Expres vă prezintă în premieră imagini din interiorul piramidelor de la Şona.

 

„Moviliţe posibil antropogene“

 

Sînt opt, iţite din senin în şesul neted ca-n palmă şi aliniate pe două rînduri perfect paralele, la marginea satului Şona. E greu de crezut că piramidele de pămînt sînt jocuri întîmplătoare ale naturii. Misterul lor i-a fascinat dintotdeauna pe localnici, care au ţesut în jurul lor legende cu tîlc. Oamenii de ştiinţă au făcut săpături pe lîngă piramide, dar n-au pătruns în ele.

Pentru că sînt acoperite cu vegetaţie, piramidele au fost comparate cu tumulii sub care celţii şi sciţii îşi îngropau căpăteniile, alături de podoabe de preţ şi arme. Cum aceste popoare au trecut şi pe plaiurile noastre, arheologii cred că piramidele sînt morminte. Conform Repertoriului Descoperirilor Arheologice din România, aici s-au găsit: o brăţară de aur presupus celtă, un inel de bronz, un topor de fier, un vas de ceramică şi nişte săgeţi presupus scitice, un mormînt de incineraţie, o rotiţă de bronz, două brăţări de bronz, mărgele de sticlă şi o urnă cu cenuşă, din epoca migraţiilor. Toate vestigiile sînt împrăştiate pe la muzeele din Sibiu sau Mediaş, niciuna nu a rămas în Braşov.

În acelaşi document, se arată că vestigiile de la Şona sînt de tip Wietenberg (epoca bronzului). „Se observă cîteva moviliţe posibil antropogene, numite guruieţi“. Cam atît se ştie despre Şona. Nimic concret, doar presupuneri. Piramidele există şi rezistă timpului, întocmai ca surorile lor celebre din Valea Regilor. Şi tot ca ele ne uimesc prin precizia unor date astronomice. Valea dintre cele două şiruri de movile piramidale este orientată pe direcţia Est-Vest. La momentul echinocţiului de primăvară, soarele răsare dintre movile exact în dreptul acestui culoar. Şi cum venirea primăverii astronomice este celebrată de toate seminţiile pămîntului, e uşor să ne imaginăm că la Şona, pe malul Oltului, acum 5.000 de ani, se ţineau ritualuri dedicate morţii şi învierii.

 

Simple alunecări de teren?

 

Geologii au încercat să explice formarea lor, în cazul în care piramidele ar fi formaţiuni naturale. Ei au ajuns la concluzia că movilele au rezultat în urma alunecării în trepte a unui versant, proces combinat cu acţiunea torentelor care au individualizat aceste dîmburi. Totul s-a petrecut acum 12.000 de ani, între Pleistocenul Tîrziu şi Holocenul Timpuriu.

Forma piramidelor e creaţia agenţilor externi, eroziunea de suprafaţă şi microalunecările. Rocile au durităţi diferite. La suprafaţă e argilă, care nu permite infiltrarea apei în straturile interioare, despre care se presupune că ar fi un amestec mai dur de argile, marne, nisipuri cimentate. Ipoteza geologilor nu-i poate linişti însă pe curioşi, care cred în misterul absolut al piramidelor de la Şona. Pentru că, dacă formarea lor poate fi explicată geologic, mai greu poate fi explicată unicitatea complexului de piramide.

De ce nu e presărată întreaga Transilvanie cu astfel de formaţiuni? În toponimia locală există o denumire ciudată şi aparent ilogică, dar care face trimitere tot la piramidele înălţate în mijlocul cîmpiei: Dealul Şesului. Sătenii le spun guruiete sau guruieţi, termeni care se folosesc numai la Şona, nefiind prezenţi în niciun dicţionar. Tot referitor la toponimia locală, mai merită amintit şi că la 6 kilometri de piramide se află vîrful La Comoara (637 m), denumire care face trimitere la legendarul tezaur pe care l-ar ascunde piramidele în pîntecele lor.

 

Morminte de căpetenii scite

 

Sătenii au explicaţii mai simple, nu-şi bat capul cu teorii ştiinţifice, preferă legendele. Se povesteşte că din terenul mlăştinos de pe malul Oltului s-a ridicat un balaur care a scuipat pămînt, creînd astfel ridicăturile de astăzi. O altă legendă vorbeşte de o frumoasă prinţesă pe nume Şona care stăpînea peste acest ţinut. Într-o zi, nişte uriaşi au venit de peste Munţii Făgăraş, trecînd prin apa Oltului, şi au atacat regatul. Cînd au ajuns, şi-au scuturat noroiul de pe picioare şi astfel au apărut movilele. Se mai spune că guruieţii ar fi fost făcuţi de turci, care şi-au lăsat aici pămîntul cărat de acasă în turbane.

Oricum, localnicii sînt convinşi că nu-s făcute de Dumnezeu, ci de mîna omului. Şi, în absolut toate variantele, în adîncurile piramidelor trebuie să fie ascunse comori. Istoricii amintesc de faptul că sciţii obişnuiau să-şi îngroape sub movile mari de pămînt conducătorii şi averile lor. Iar ca tezaurul să nu fie descoperit şi somnul căpeteniilor să rămînă netulburat, ridicau mai multe movile, ca să-i deruteze pe jefuitori.

Poate că din acest motiv căutătorii de comori din decembrie 2009 n-au găsit niciun gram de aur. În schimb, au lăsat în urma lor un guruiete perforat de tuneluri. Interiorul piramidelor de la Şona a fost dintotdeauna un vis la care au sperat şi oamenii simpli, şi cercetătorii. Cu toţii şi-au imaginat acest spaţiu, dar nimeni nu a ajuns înăuntru. Hoţii de obiecte arheologice au reuşit. N-au dat peste morminte scite, nici peste comori. Dar, din tunelurile săpate în toate direcţiile, se vede că le-au căutat cu îndîrjire.

 

Nu există jefuitori de comori, doar urmele lor

 

Fotografiile din interiorul piramidei au fost făcute de Radu Tănase, speolog, alpinist şi salvamontist braşovean. În decembrie 2009, sătenii din Şona i-au povestit că, în urmă cu cîteva zile, hoţii ar fi dat iama la piramide. Veneau seara şi plecau la prima geană de lumină. Oamenii au vrut să afle ce fac străinii la guruieţii lor. Au văzut vreo cinci maşini de teren, 15-20 de persoane, două generatoare de curent şi nişte utilaje. Imediat au anunţat autorităţile. Au venit jandarmi şi poliţişti, care i-au prins pe infractori.

Aceasta este versiunea lui Radu Tănase, aşa cum a auzit-o de la localnici. Dar Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov nu confirmă că ar fi fost vreun jaf la Şona în decembrie 2009. „A existat o reclamaţie, dar conflictul a fost aplanat. Nu s-a întocmit niciun dosar penal pentru niciun fel de hoţi de comori“, spune comisarul-şef Liviu Naghi, purtător de cuvînt al Poliţiei Braşov.

Orice s-ar fi petrecut, atunci cînd braşoveanul a ajuns cu familia să facă poze la piramide, intrările fuseseră acoperite. Un ciobănel s-a oferit să-i fie ghid. „Mi-a arătat exact pe unde s-a dat spargerea în urmă cu o săptămînă. Greutatea lutului prăbuşise intrarea, eram gata să renunţ. Am riscat mult, dar am intrat. La început, pe burtă, apoi spaţiul s-a lărgit. Mi-a fost foarte greu să respir, aerul era închis. Pe bîjbîite, doar cu o lanternă, am înaintat pînă la capătul tunelului şi am făcut pozele pe care le vedeţi“, povesteşte Tănase. Cînd a ieşit, înţelegînd că interiorul piramidelor e un pericol pentru oricine ar intra nepregătit, alpinistul a astupat intrarea. Peste doi ani, revenind la Şona, a văzut că „natura sau altcineva a astupat-o şi mai bine“.

 

Din piramidă ies gaze şi sunete

 

Galeriile par făcute de mîna omului, ceea ce confirmă spusele sătenilor despre tehnologia avansată a celor ce au explorat piramida. Iar faptul că sînt scurte şi au direcţii diferite demonstrează că s-au făcut măsurători şi direcţia a fost corectată din mers. Aceasta este părerea speologului care e convins că „au fost foarte aproape să găsească acea cameră de care se tot vorbeşte, dar n-au avut noroc“. El crede că piramida nu e un joc al naturii, ci o construcţie făcută cu un scop.Este treaba arheologilor să desluşească enigma piramidelor de la Şona, dar pînă acum, nu au publicat nimic. „Încă de pe vremea colectivului, s-a încercat pătrunderea în movilă. După primele săpături, au ieşit nişte gaze urît mirositoare care au împînzit tot satul. Şi a început să se audă un vuiet. După ce au astupat, s-a terminat cu vuietul. Asta mi-au povestit sătenii“, mărturiseşte Tănase.

Stelian Coşuleţ, şeful secţiei de Arheologie a Muzeului de Istorie Judeţean Braşov, apreciază că în fotografiile lui Tănase se vede o grotă săpată de mîna omului în gresie. Ceea ce ar contrazice ipoteza geologilor care afirmă că piramidele sînt din argilă. Cercetări nu s-au făcut. În schimb, arheologul confirmă că „unii autori consideră aceste formaţiuni de la Şona ca fiind de natură antropică şi le leagă de religia şi astronomia dacilor. În acest caz, ar data din secolele V î.H.- I d.H. Certe sînt doar aşezările din epoca bronzului, de pe malul Oltului“.

 

Şi totuşi, piramidele sunt cunoscute pe dinăuntru

 

Umblă o vorbă prin Şona că, în preajma piramidelor, trebuie să mergi cu grijă, ca nu cumva să-i trezeşti pe uriaşi. Iar dacă încerci să sapi mai adînc te apucă o frică de moarte şi o rupi la fugă. Vulpile care găsesc intrările în piramide nu mai ies niciodată. Şi încă multe alte poveşti deapănă localnicii despre Complexul de la Şona. Unii, însă, au păreri mai serioase.

Că piramidele lor au legătură cu sanctuarul de la Sarmizegetusa şi cu cetatea Rîşnovului. Cercetătorul Andrei Vartic a unit punctul unde se află piramidele cu punctul sanctuarului dacic de la Racoş şi cu vîrful Omu.

A obţinut un triunghi dreptunghic cu unghiurile de 30 şi 60 de grade. Pe linia Şona-Omu se află templul dacic de la Şinca Veche. Se pare că zona este încărcată de istorie antică, dar încă nedescoperită. Cum este cazul comorii lui Decebal, pe care toată lumea o caută de cîteva decenii încoace fără rezultat.

Braşoveanul Valentin Thrcaar, pasionat de paleoastronautică, conspiraţii şi tot ce e încă nedescoperit, a spus că la Şona este îngropat însuşi Decebal. Este convins că acei căutători de comori au fost stimulaţi de afirmaţia lui, publicată în august 2009 în Monitorul Expres, iar în decembrie au încercat să dea lovitura. Din moment ce nu există hoţi, nu putem găsi nici răspunsuri.

Dar dovezi există. Fotografiile lui Radu Tănase, primul şi singurul care a imortalizat interiorul unei piramide de la Şona, demonstrează că misterioasele construcţii nu sînt chiar atît de neexplorate pe cît se susţine oficial. Dacă oamenii de ştiinţă au aflat ce este aici, de ce rezultatele cercetărilor rămîn secrete?

 

sursawww.monitorulexpres.ro (foto: Radu Tănase)

20 comments

 1. Foarte interesant! Incitant. Păcat că la nivel de stat nu avem o instituție care să se ocupe în mod oficial de astfel de ciudățenii de relief. Mă gîndesc că tot istoricii ar trebui să fie primii interesați. Oare arheologii nu fac săpături numai unde s-au mai făcut? Ei nu fac descoperiri surprinzătoare?

 2. Articolul este fascinant si totodata incitant!Cred ca merita facute sapaturi inaintea jefuitorilor de vestigii, pentru a putea determina cateva aspecte importante ale acestor constructii stranii! Dar, asa cum spuneau si ceilalti cititori, pe autoritatile abilitate nu prea le pasioneaza!Trebuie determinate cumva, deoarece li se aloca bani de la buget, de fapt banii nostrii si ar trebui sa aloce o parte din bugetul primit si in deschiderea unor cercetari neefectuate pana acum, de conservarea celor existente, promovarea celor care ar putea genera noi venituri!!!Se aude la Ministerul Culturii, Institutul National de Arheologie, alooooooo????

 3. Insusi Densusianu acum 100 de ani a studiat aceste tumule si se regasesc pe intreg teritoriul romaniei si el este convins ca sunt niste morminte funerare dar nu ale scitilor si celtilor ci ale pelasgilor, stramosii dacilor.

 4. In Judetul Mures mai precis la iesirea din satul Apold pe drumul ce duce la Agnita se afla 3 piramide asemanatoare cu cele de la Sona judetul brasov …

 5. Am privit pe harta la triunghiul dreptunghic Sona, Racos, Omu. Intersant este locatia aflata pe inaltimea triunghilui la 1/3 de la ipotenuza. nu mai retin termenul matematic, e un punct geometric ce se invata si se stabileste prin calcule. Daca aveti ocazia sa mergeti cu masina de la Fagaras spre Brasov priviti cu atentie pe partea stanga a drumului in zare la profilul muntilor. Tot timpul am vazut o forma ciudata dintr-un anumit punct ce nu respecta forma muntilor, curbele naturale. Exact in acel punct geometric de care va spun se afla situata acel “mot de caciula dacica”. Nu se vede din intreg drumul ci doar pe un mic segment. din alta parte nu se vede forma de care vorbesc: un profil de caciula dacica.

 6. Dupa cate dezvaluiri ati facut si Statul nu reactioneaza,incep sa cred in “povestile” unora, anume ca in tot ce inseamna institutie de stat, au fost infiltrati romani-agenti ai unor servicii secrete straine, al carui rol este musamalizarea, stergerea, ascunderea oricaror informatii, dovezi noi ale identitatii Romanilor si/sau orice descoperiri ce ar modifica nu doar istoria, ci si stiinta si religiile.Se pare ca in adancurile Romaniei, stau ascunse informatii ce ar privi intreaga umanitate si nu doar pe noi. Tacerea autoritatilor este dubioasa .

 7. La Sinca Veche (jud. Brasov) se exploreaza si este vizitabil. Exista acolo imagini in lut vechi de cel putin 2000 de ani. Localnicii spun ca in zilele mai speciale se aud coruri ingeresti din incaperile respective, care sunt foarte bine pastrate. In unele din aceste incaperi exista canale in spirala in care erau incrustate cristale, cu care dacii practicau cristaloterapia si meditatia. Este fascinant si merita vazut si documentat.

 8. inaintea dacilor a existat o civilizatie unitara mult mai puternica, dovada piramidele, scrierea, taramurile mitologice pomenite de greci si romani, metropola ingropata din Sureanu vizibila din satelitii rusi si cartografiata pe teren mai apoi, in principiu Densusianu nu s-a inselat, a fost un vizionar. Numai oamenii cu un suflet mare pot fi vizionari, el a prezentat propria varianta despre aceasta lume care a existat cu adevarat. Nicolae Densusianu a fost un mare om, providenta a facut sa-l intalneasca pe Eminescu, chiar daca povestea lui nu este riguros exacta ii datoram atatea!

  Altceva ma preocupa: s-ar putea ca cel putina o civilizatie din America Latina sa aiba legatura cu cea traco-daca. E vorba de incantatia/vibratia numelor…dar nu numai. Cred ca ar trebui studiata si aceasta varianta, cine stie ce putem sa descoperim – fara a fabula.

 9. Domnule Roman, puteti aduna aici si mari tot ce s-a gasit scris/scrijelit pe oasele de animale ale profesorului Boroneant, la Tartaria, pe fundul lacului Bicaz, in Moldova si in alte locuri?

 10. superb!!
  cel putin noi, ca stat, sa le pastram, sa le protejam asa cum sunt, inca, pina cind le-om putea cerceta asa cum trebuie, sa nu ajunga aiurea prin lume.
  multumim Valentin pentru toata straduinta

 11. totul este mult mai complicat. Dintre scheletele de “uriesi”(prezenti nu intamplator in povestile noastre) descoperite in diverse puncte ale globului, cateva zeci aflate la ora asta in muzee, aproape sigur nu toate sunt de natura terestra. Daca s-ar gasi nu comori ci mostre de tehnologie avansata oare am sti ce sa facem cu ele?
  Oare nu au fost scanati din sateliti tumulii de la Sonea? Oare locatia de la Sinca este pozitionata exact pe raza energetica sau este vorba de o pozitie aproximativa? Fiindca daca se afla exact pe acea raza lucrurile se complica, e vorba de un vestigiu pelasg si pot intelege de ce unii se feresc. Pelasgii au avut atingere cu altfel de civilizatii, nu doar ei, civilizatiile din India, America Latina, Egipt… Dacii erau mult mai avansati decat ne imaginam noi(nu degeaba aici sunt asezate taramurile mitologice, respectul si teama vechilor greci si romanilor care intelegeau mai multe nu era gratuita), au mostenit la randul lor legile dupa care se conduceau de la o civilizatie mult mai avansata spiritual, dintr-o vreme pe care unii cercetatori o numesc varsta de aur, in acea perioada a fost construita prima generatie de piramide, cunoscute kufru, kafra, menkhera, …care sunt uriase rezervoare pentru o energie subtila aflate pe o linie care inconjoara globul, impreuna cu alte constructii la care s-a folosit o tehnologie superioara…

 12. Prag de lume sau o poartă către altă lume! O lume care a fost, o lume pe care nici n-o bănuim, este pararlelă cu a noastră. Câte civilizații pot avea încrengătură cu una pur tracică, ori dacică, oare câte civilizații ne glăsuiesc cu acele sunete care ies din piramide? Iar gazele? Nebuloasa în care pare că ne aflăm, adâncește și mai mult misterul despre mormântul lui Decebal, triunghiul cu vârful Omu, toate duc la concluzia cred că,un arc peste timp încearcă parcă să spună că totuși dacii noștrii aveau ceva cunoștințe și tehnici avansate de lucru, luptă sau civilizație. De ce autoritățile noastre în domeniu nu vorbesc despre aceste zone și înărcătura lor istorică, dar și cu unele accente paranormale?

 13. IN ROMANIA SUNT MULTE SISTURI ARHEOLOGICE SI MULTE MOVILE PE CARE LE VEZI IN PLINA CAMPIE …SE STIE DE EXISTENTA LOR SI SE BANUIE CE CONTIN DEDESUBTURILE LOR ….DAR INCA NU AVEM SUFICIENTI ARHEOLOGI SI SPECIALISTI SI NICI FONDURI CA SA SA SE INCEAPA SAPATURILE SI SA SE TERMINE ….ASTA SE STIE INCA DE PE TIMPURILE LUI CEASCA ….DAR ELLE ERAU PAZITE SI SUPRAVEGHEATE DE DEPARTE ATAT DE SATENI CAT SI DE CEI CARE TREBUIAU SA O FACA …ROMANII AVEAU INAINTE BUN SIMT SI TEAMA SI RESPECT PENTRU ACESTE MOVILE , SISTURI ARHEOLOGIGE ..PUTINI ERAU CARE AVEAU CURAJUL SA INCEAPA SAPATURI PENTRU A JEFUI PENTRU CA PUTEA FI PRINSI CU USURINTA SI INTRAU LA PUSCARIE MULTI ANI ..ASA CA DUPA CADEREA COMUNISMULUI SI AL INTREGULUI SISTEM ..TOTIAU FURAT CE AU PUTUT ATAT DIN FABRICI , COMBINATE , SPITALE , INSTITUTII SI MULTI AU INCERCAT SA TREACA PESTE GRANITA VALORI CULTURALE DIN PATRIMINIUL TARII ..UNI AU REUSIT ALTII NU …ACESTE OBIECTE ZAC PRIN DEPOZITELE UNOR MUZEE SI PASTRATE IN CONDITII DE UMEZEALA SI NEPASARE …ASA CA NU STII DACA ERA MAI BINE SA TREACA IN MANI STRAINE PENTRU CA LE PASTRAU MULT MAI BINE…..ASTAZI NU AVEM PAZNICI AI LEGILOR …CINE VEGHEAZA CA SA SE VAPLIC LEGILE BINE ? APROAPE NIMENI .TOTI SUNT CORUPTI ..SI TARA ESTE IN DERIVA …AVEM O TARA PLINA DE RESTURI DE CETATI , ASEZAMINTE STRAVECHI SI ARHEOLOGICE …DAR NU STIM SA DAM VALOARE LA ORICE PIATRA SAU ORICE ZID …ESTE ADEVARAT CA TARA NOSTRA A FOST STRABATUTA DE SUTE DE NATII MIGRATOARE SI AU PRADUIT SI DAT FOC CETATILOR SAU TURNURILOR DE APARARE SAU ALE SATELOR ,,,TOTI CARE AU TRECUT PE AICI AU FURAT SI DISTRUS DAR BAU SI LASAT URMMELE LOR …MORTII LOR , CU OBIECTELE LOR …LA SCOALA AR TEBUIE PREDADA ADEVARATA ISTORIE ANTICA A NOASTRA INCA DE MICI …CA SA SE STIE CINE AM FOST NOI SI CINE SUNTEM NOI,TINUTURILE NOASTRE AU FOST RAVNITE SI INCA SUNT RAVNITE DE MULTE NATII ..SI DE CE ? PENTRU CA AICI ERAM SI AVEAM BOGATIILE NOASTRE , O POPULATIE HARNICA , INAL;TA SI FRUMOPASA , INGENIOASA , CARE CUNOSTEA AGRICULTURA , CRESTEREA ANIMALELOR ,ASTROLOGIA , COSTRUCTIA DE CASE , CETATI , CUNOSTEAU OLARITUL SI SCRIERA ..ETC…TOTI VENEAU SA FURE SI SA RAMANA CU CE ERA MAI BUN …ASA CUM AU FACUT-O SI ALTII MAI RECENT CU NOI IN URMA CU PUTIN LA IMPARTIREA TERITORIULUI ROMANIEI …INCA NIMENI NU NE CERE IERTARE PENTRU CEEACE AU FACUT SI NICI NU VOR SA REPARE RAUL FACUT …HOLOCAUSTUL POPORULUI NOSTRU .EUROPA A FOST SI ESTE CEL MAI MARE JEFUITOR AL NOSTRU,IN CURAND RAMANEM FARA URMASI PENTRU CA VOR MURI DE RUSINE ,DE FOAME PENTRU CA PUTINI FAC AGRICULTURA , PUTIN CRESC ANIMALE , PUTIN COSTRUIESC CETATI DE APARARE , PUTINI SE OCUPA CU STUDIEREA RADACINILOR LOR IAR PESTE VESTIGII CRESTE IARBA SI SE ASTUPA CU GUNOIAIE
  SPER CA SISTURILE ARHEOLOCIGE SA FIE PAZITE DE CEI DIN APROPIERE SI SA ANUNTE ORICE MISCARE SUSPECTA DE PROSPERARE A ACESTORA SI SA ANUNTE ORGANELE DE POLITIE LOCALE CAT MAI REPEDE POSIBIL .DOAR OPINIA PUBLICA MAI POT IMPIEDICA JEFUIREA LOR. FRUMOS ARTICOL CU MULTE LUCRURI INTERESANTE.

 14. eu locuiesc la sona am fost de nenumarate randuri la movile si tin sa spun ca este doar un culoar nu mai multe
  care are o lungime de maxim 7 metri . cine a sapat afost intrerupt si na ajuns in centru. cat despre vuiete si alte sunete de care vorbesc uni sunt de la caprioarele si fazani dintr-o vale care se afla la circa 100 de metri de movile

 15. asa este sunt movile [ tumuli],prin toata romania pe nimeni [autoritati]nu intereseaza cu adevarat in afara de cautatori de comori,pacat ,bulgari fac descoperiri peste descoperiri si se lauda cu un trecut care nui al lor si noi cu o istorie asa bogata nu doar canu ne laudam dar parca ne e si rusine sa mai voabim de ea ,si eu ca multi alti ROMANI tind din ce in ce mai mult ca cineva incearca sa ne tina saraci atit cu trupul dar si cu duhul.Mi ar place sa sti ce secrete ascund acei tumuli cine au fost cei ingropati in ele de ce sau ridicat acele mavile,tumuli piramide in acele locuri ,ce rol aveau ele ,o intreaga poveste ,istorie si ma astept ca cei in drept s o spuna sa o auzim si noi toti cei interesati,oricum tin sa le multumesc lui Valentin si lui Daniel ca nu au lasat sa se inchida de tot fereastra istoriei noastre ,repet atit de frumoasa si de interesanta.Avem cu ce sa ne mindrim.

 16. Foarte miscatoare si profunde comentariile noaste dar de actiuni concrete nu vorbeste nimeni ! Ce parere aveti despre infiintarea unei fundatii (ori revitalizarea DACIA REVIVAL) ori chiar a unui partid care sa militeze pentru unitatea si prosperitatea urmasilor adevarati ai dacilor !

 17. la iesirea din saschiz spre brasov pe partea dreapta se gasesc mai multe movile ciudate. stie cineva ceva despre ele? sunt destul de mari , de la distanta cred ca unele au peste 5 m inaltime.

 18. In apropierea satului Cioroiul Nou, Dolj,se afla o asfel de ‘movila’. Bunicul meu povesteste despre niste cercetari, nu neaparat autorizate, in interiorul acestei movile unde sau gasit oase umane dar si animale, cel mai probabil ale uni cal, si o bratara de aur. Tot el sustine cu tarie ca aceste movile sunt defapt morminte ale capetenilor daci. De mentionat este si faptul ca la 3-4 km distanta de movila se afla situl arheologic de la Cioroiul Nou atestat istoric de care arheologul Dorel Bondoc
  http://www.monumenteoltenia.ro/situl-arheologic-de-la-cioroiu-nou/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *