Suveranii baltici se confrunta cu cresterea si socul fiscal, dar contractiile PIB vor fi printre cele mai mici din zona euro

Categories EconomiePosted on

Suveranii baltici se confrunta cu cresterea si socul fiscal, dar contractiile PIB vor fi printre cele mai mici din zona euro.

Finantele publice mai slabe si socul asupra cresterii economice, impreuna cu impactul lor potential asupra cresterii pe termen mediu si a dinamicii fiscale, sunt principalele canale prin care pandemia de coronavirus poate afecta ratingurile de credit suverane ale statelor baltice, spune Fitch Ratings intr- un nou raport .

Cu toate acestea, raportul mentioneaza ca Estonia, Letonia si Lituania sunt mult mai bine pozitionate pentru a face fata socului actual decat au fost in timpul crizei financiare mondiale; o perioada de retrogradare multi-notch.

Economiile celor trei state baltice sunt puternic afectate de pandemie. Fiind economii mici, deschise, cu sectoare de transport relativ mari, sunt vulnerabile la scaderea accentuata a cererii externe, in timp ce masurile de izolare interna au afectat consumul gospodariilor, productia industriala si ceea ce au fost pana de curand sectoarele turistice in crestere rapida. Cu toate acestea, relaxarea relativ rapida a masurilor de izolare si a pachetelor de stimulare fiscala au sustinut activitatea economica, ceea ce inseamna ca contractiile din PIB vor fi relativ mici comparativ cu majoritatea celorlalti suverani ai UE, sustine raportul.

Fitch prognozeaza contractii in 2020, PIB-ul de 5,7% pentru Estonia, 5,2% pentru Letonia si doar 3,6% pentru Lituania. Acestea sunt printre cele mai mici contractii pentru oriunde in zona euro.

Cu toate acestea, cresterea mai slaba, masurile de sprijin fiscal si stabilizatorii automati provoaca o deteriorare semnificativa a valorilor cheie ale finantelor publice. Fitch prognozeaza ca deficitul administratiei publice / PIB va atinge maximele record in Lituania (10,1 la suta) si Estonia (6,4 la suta) si sa fie aproape de unul in Letonia (7,1 la suta) Datoria publica / PIB va creste la maximele istorice in regiune reflectand deficite bugetare largi si o scadere a numitorului.

Deteriorarile pozitiilor fiscale preconizate in 2020 nu sunt departe de cele inregistrate in 2009. Cu toate acestea, traiectoria redresarii si impactul probabil asupra profilului de credit suveran vor fi foarte diferite. Aceasta reflecta punctul de plecare.

„Pandemia provoaca o crestere semnificativa si un soc fiscal pentru suveranii baltici, dar traiectoria redresarii si impactul probabil asupra profilurilor lor de credit suverane vor fi foarte diferite de cele din 2008-09, din cauza unui punct de plecare mult mai puternic”, spune Paul Gamble , director senior, Fitch Ratings si unul dintre autorii raportului.

Pana in 2008, s-au construit dezechilibre semnificative in fiecare dintre economiile baltice, in special in sectoarele externe si bancare. In contrast, vulnerabilitatile nu au fost evidente la debutul pandemiei, reflectand in mare parte mostenirea masurilor de reforma foarte dure puse in aplicare in regiune dupa criza din 2008-2009. Castigurile de competitivitate, sectoarele in crestere a serviciilor si reducerea graduala a indatorarii de catre bancile straine au sprijinit o imbunatatire semnificativa si durabila a pozitiilor externe. Sectoarele bancare baltice au intrat in pandemie intr-o pozitie solida. Masurile cheie au fost solide in intreaga regiune, cu imprumuturi neperformante scazute, adecvare puternica a capitalului, lichiditate solida si profitabilitate buna.

Raportul mentioneaza, de asemenea, ca finantele publice sunt principalul canal prin care pandemia poate afecta ratingurile de credit suverane ale regiunii.

Fiecare dintre statele baltice are o sensibilitate negativa la rating pe baza evolutiei datoriilor publice. Finantele publice sunt, de asemenea, sensibilitatea cheie a ratingului pozitiv pentru Letonia si Lituania. Finantele publice ale Estoniei se remarca deja in raport cu colegii.

Lasă un răspuns