Misterul tablitelor de la Sinaia – VIDEO

Categories Dezvăluiri, Emisiuni TVPosted on

Unul dintre cele mai controversate subiecte ale ultimilor ani, Tablitele de la Sinaia au incitat imaginatia foarte multor romani. Sunt ele niste falsuri geniale sau sunt copii in plumb dupa o uimitoare si autentica Arhiva Regala din Aur a dacilor?

Intr-o emisiune extrem de interesanta, pe care am realizat-o impreuna cu Radu Moraru, veti putea vedea ultimele 34 de tablite aflate la Institutul de Arheologie din Bucuresti si veti afla, in exclusivitate, o serie de informatii inedite.

Cuprind aceste tablite povestea misterioasa a geto-dacilor, intinsa pe mai multe milenii?

Daniel Roxin

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

17 comments

 1. Tu stai la umbra-n adapost
  tu ne-ai luat ce-a fost al nost,
  crapat-au muntii nosti in post
  si-al dunarii inec, a fost.

  Piedut, nu-i tot ape mai sunt,
  sa-nece vostr-urat cuvant.
  si umbra noasta sa-ndesa, pamant
  pe munte vom urca si vant.

  blestemul rau al mamii lor
  mancaiar cainii cu obor
  ar da pamantul umbrelor
  si casa lor moloazelor.

 2. Doar intr-o zi s-a linistii
  si marete ape vor iesii,
  sub sece pietrii a tasnii
  mai multe dunari, ve-ti zarii.

  cand lupii iarasi vor tuna
  strigat, s-adune toata turma.
  a face din pluguri sabii si topoara
  viteji cu miile, sa va doboara.
  umre-a pamantului ve-ti fi.

 3. Şi totuşi, era vorba de un al treilea film legat de aceste tăbliţe, nu? Măcar un articol de scuze sau aşa ceva, fiindcă s-a făcut mare tam-tam legat de acel film.

  Just sayin’…

 4. Sunt din Sinaia ? Asta spune multe(cel putin in legatura cu aceasta emisiune),domnule Daniel Roxin,vreau totusi mai multa “curiozitate” din partea dumneavoastra,ati spus ca “parca as fi un sacerdot” ca ati fost ironic,ca nu,eu tot stapanesc foarte bine armonia si va invit oricand sa ma cunoasteti pentru a va da seama de Universul propriei mele fiinte.Cu stima,
  Ionut Coman(DACO-GETUL)

 5. Eu-le, mesajul tau are un grad ridicat de impertineta! Mai stam de vorba dupa ce ne sponsorizezi tu acest film… Ca de cei care doar au pretentii, fara sa faca nimic ei insisi, ne-am cam saturat. Poate-ti ceri tu scuze pentru obraznicie!

 6. Dna Petan a vorbit de doua analize facute pt plumbul tablitelor: una cnf careia plumbul a fost datat sec. XIX si alta (la Oxford) in care plumbul unei tablite a fost comparat cu plumbul dintr-o scoaba din zidul de la Sarmizegetuza, datata sigur ca fiind din sec I d Hr. Concluzia: “Dacã scoaba este autenticã, este posibil ca si piesa sã fie autenticã.”

  S-a presupus apoi ca la Oxford a fost analizat doar stratul de suprafata al tablitei, care era condaminat (de matrita sau obiectele alaturi de care fusese depozitata tablita) si ca astfel rezultatul a fost viciat.

  Totusi, ce garantie avem ca (toate) tablitele initiale erau din aur? De unde stim ca din 240 (sau 540) de tablite de plumb nu erau si unele (poate majoritatea) autentice. Nu avem nicio certitudine ca toate erau facute din acelasi plumb si in aceeasi perioada. Daca stratul de suprafata al tablitei analizate la Oxford avea aceeasi compozitie cu o scoaba din sec I, dar in interior era plumb tipografic din sec XIX, nu putem presupune ca s-a condaminat stand langa obiecte de plumb din sec I? Si acele obiecte nu ar putea fi tocmai sutele de placute de plumb care azi sunt date disparute?

  Pentru plumbul placutelor aflate inca la manastire s-a facut vreo datare? Mi se pare greu de crezut ca niste falsuri din plumb sa fie pastrate cu atata grija si secretomanie de BOR.

 7. mi se pare cel putin cudat si curios faptul ca toate demersurile se opresc la poarta patriarhiei.inclusiv dl savescu,care reuseste sa vada si sa fotografieze cele doua placute in manastirea sinaia,nu merge sau NU I SE PERMITE SA MEARGA mai departe si sa obtina sau macar sa vada inscrisurile de la 1600 in care apar inregistrate in manastirea snagov placutele.poate ca citirea acelor inscrisuri ar dezlega misterul.toata aceasta indarjire din partea BOR da de gindit si pe mine ma duce cu gandul la un cover-up de proportii: acel tezaur DIN AUR a existat anterior construirii pelesului si cumva, cu complicitatea bisericii a disparut,poate ca garantie a unui imprumut facut de regele carol.acea doamna misterioasa spune ca are o placuta din aur deci un original.parerea mea este ca acest tezaur din aur exista in vreun subsol al vreunei banci din occident pt ca, daca s-ar fi topit orice urma s-ar fi oprit aici,dar se pare ca cineva are interesul sa acopere urmele sau sa creeze piste false de genul”placutele de plumb de la sinaia sunt falsuri”adica “luati-va gandul,nu au xistat placute de aur sa fim seriosi” THINK AGAIN

 8. Domnu Chelaru are pefecta dreptate prin ceea ce spune frumos si cu demnitate si hotarit, sa traiti domnule General! si imi pare nespus de rau ca ceata de tilharii care latra prin Romania v-au invitat pe undeva sa clarificati situatia casei care va fost repartizata cindva si apoi ati reusit sa o cumparati legal ca banuiesc ca nu era un palat? mie personal mi se pare extrem de interesant´, ca v-au chemat pe Dv, dar pe cei care au nenorocit: Oltchim, Flota, CFR, Menchel, ARO, Petrom pe aia iau lasat sa zburde si sa se balaceasca in averile lor furate ce joc nerusinat si cita murdarie ne arata cei care ne conduc astazi niste nenorociti inglodati pina in maruntaie si putorii otravite care traiesc ca plosnitele pe spinarea romanului, care este prea naiv si exact pe asta mizeaza acei sobolanii ca omul de rind este atita de needucat sau ramas undeva intr-o epoca din trecut ca nici nu-si da seama ce i se intimpla de fapt, eu gindesc de multe ori asa pentru mine… ca dascalii de la sate sau aceia care sunt putin mai rasariti adica inteligenti ar putea sa organizeze intilniri pe la( caminele culturale) daca e la sat si daca e la oras sa fie oamenii invitati undeva anume unde sa fie dezbatute si explicate mai pe intelesul omului needucat problemele si cum sta treaba in Romania. Sa aveti multa tarie putere si ajutor de la Dumnezeu oamenii buni care a-ti inceput sa scormoniti dupa adevar caci aveti mare nevoie deoarece misiunea voastra nu e usoara dar eu va multumesc din suflet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. deci,oameni buni,sa nu ne mai lasam furati,mintiti,aburiti…sa se faca demersuri pe langa ministerul culturii iar acesta pe langa bor,la modul oficial,sa se faca lumina in acest caz.iar daca biserica e de buna credinta si nu are nimic de ascuns, va pune la dispozitie toate dovezile…asa sa ne ajute Dumnezeu…succes in ceea ce faceti

 10. Cu privire la dezvaluirea facuta de D-ul General Spiroiu as adauga urmatoarele:
  Despre subiectul monedelor de aur batute de statul roman, cu efigia principelui Carol I pe aversul monedei s-a scris, insa mai mult in lucrari de specialitate, de numismatica, cu un public restrans, si foarte putin pe linie de istorie generala sau speculativa. In opinia mea informatiile date de D-ul General nu sunt inedite, fiind cunoscute de public.
  Cert este ca statul roman a batut in anul 1868 o moneda de 20 lei cu Carol I intr-un tiraj de 100-200 exemplare (sursele oficiale se contrazic in acest sens). Aceasta moneda avea greutatea de 6,452 grame(g), aur cu titlul de 900/1000. Aceasta inseamna ca daca erau 100 de piese vorbim de 645,2 grame de aur, adica mai putin de un kg pentru prima emisiune.
  Deasemenea certa este si informatia ca in anul 1870 acelasi stat roman a batut o monede de aur cu efigia lui Carol I cu aceeasi greutate si cu acelasi titlu al aurului din continut, intr-un tiraj de 5.000 de exemplare (5000 x 6,452 = 32.260 g aur, adica 32,26 Kg aur).
  Cam putin 33 kg aur pentru justifica topirea tablelor…
  Monedele din prima emisiune, cea din 1868 nu au fost destinate publicului larg, ci doar capetelor incoronate si sefilor de stat, avand ca si destinatie recunoasterea internationala a principelui Carol I (in 1868 nu era inca rege, ci doar principe).
  Monedele din cea de-a doua emisiune au fost destinate circulatiei si au fost utilizate ca plata de catre stat pentru proprii angajati sau pentru plata de diverse furnituri.
  Informatiile de mai sus pot fi verificate in oricare din lucrarile numismatice de specialitate, catalogul numismatic Schaffer-Stambului, catalogul Krause, dar si pe site-ul “romaniancoins.org”
  Informatiile despre aceste tiraje de monede sunt destul de limitate, d.c. B.N.R.-ul se infiinteaza de abia in anul 1880 si pana la acest moment nu exista un depozitar cu adevarat serios al informatiilor legate de domeniul monetar/numismatic.
  Totusi bunul simt ne indruma spre urmatoarele explicatii: In lipsa BNR, cel care a ordonat baterea de moneda nu putea fi decat principele, cu acordul ministrului de finante (conform constitutiei de la 1866/67 regele domnea iar nu guverna si nu putea semna acte cu caractere executiv, fara contrasemnarea lor de catre un ministru), sau ministrul de finante singur, dupa consultarea cu primul ministru /principele. Daca principele ar fi dat aurul pentru aceste monede, fie el si provenind din “tablele de aur donate” s-ar fi facut mare valva la vremea respectiva in presa, guvernul avand tot interesul sa sugereze ca domnitorul este cel care a dat aurul statului roman, pentru a-i face P.R. (cum se spune astazi) in fata publicului roman, dar si international.
  Cel mai probabil, statul roman de atunci, a topit o parte din aurul strain ce circula prin casieriile fiscului de atunci (in Romania au avut putere circulatorie aproape toate valutele lumii, inainte de aparitia leului – primele monede denumite leu, emise pentru circulatie au fost batute de abia in anul 1870) si le-au transformat in leii de aur despre care am vorbit mai sus.
  Este deasemenea putin probabil ca principele Carol, un om educat si cu mare respect fata de istorie, arta si artisti sa fi dispus topirea tabletelor de aur de la Sinaia, daca ele au existat cu adevarat. Este imposibil ca el sa nu-si fi dat seama de valoarea lor istorica. La fel de putin probabil este ca ministrul de finante sau primul ministru din acea perioada, oameni cu studii la Paris/Viena/Berlin, mari patrioti sa fi dispus topirea acelorasi artefacte, potential valoroase pentru un popor in plina afirmare internationala in acea perioada.
  Plauzibila ar fi insa plata in aur, in mod direct catre producatori, a livrarilor de armament din perioada premergatoare anului 1877, cand toate lumea se ferea sa contracteze fatis cu o tara care era inca sub tutela Imperiului Otoman si care dorea emanciparea.

  Inchei aici multumindu-va pentru rabdare si pentru initiativa laudabila de a face un site, emisiune si de ce nu, de a initia o miscare mai larga de mase, cu privire la prezervarea trecutului istoric al acestui popor, si de ce nu cu privire la recastigarea respectului de sine ca romani.

 11. daca placutele erau din aur, lucru mai deloc plauzibil, valoarea lor afara, dat fiind stadiul la care ajunsese stiinta ‘istorie’ la acea vreme, ar fi fost cu mult mai mare decat greutatea lor in aur. Cel putin o parte ar fi fost expuse la muzee celebre din Apus.

  33 kg de aur chiar si la acea vreme insemnau pentru statul roman aproape nimic.

 12. Dragilor un documentar solid argumentat privind tema tablitelor din aur nu va mai aparea deoarece
  deranjeaza multe institutii ale statului care sunt
  implicate total in aceasta distrugerea de patrimoniu,deranjeaza in primul rand statul,biserica
  casa regala, monarhia,academicieni,istorici,arheologi
  etc…Ceea ce spun Roman si Roxin ca nu au sponsori
  pentru pentru un documentar de 2 ore este praf in ochii naivilor.De ce Romalo cel care a cercetat cel mai mult placile a abandonat totul oare ia fost amenintata familia !?
  Pentru mai multe informatii cititi cartea Tezaurul
  dacic de la sinaia de Dumitru Manolache,sau vizionati
  emisiunea video Enigmele de la Sinaia pe you tube
  http://www.youtube.com/watch?v=ArXowfHTkRU

 13. Sincer,va spun este INADMISIBIL CEEA CE SA INTAMLPA CU ACESTE MINUNATE CONSTRUCTII DACICE….DE CE NU SUNT PROTEJATE DE CATRE STATUL ROMAN?ELE AR TREBUI SA INTRE IN PATRIMONIUL ROMAN ORI MACAR SA INTRE O PARTE DIN ELE SUB OBLADUIREA UNESCO!!MA GANDESC FOARTE SERIOS SI LA VARIANTA IN CARE PREZERVAREA ACESTOR COMORI NATIONALE SA NU SE DOREASCA DEOARECE SE SPERA CA ROMANII SA ISI PIARDA IDENTITATEA,MANDRIA DE A FI URMASII UNOR STRAMOSI INCREDIBILI…SI A NU-SI CUNOASTE ADEVARATUL TRECUT….UN POPOR CE NU ISI CUNOASTE TRECUTUL(ISTORIA NEFALSIFICATA INVATATA IN SCOLI SI NU NUMAI…)ARE UN VIITOR INCERT;FIIND SUSCEPTIBIL MANIPULARII,INROBIRII SI JEFUIRII DE CATRE ALTE POPOARE!POATE CA A VENIT TIMPUL SA LUAM ATITUDINEA CORESPUNZATOARE MAI ALES IN CEEA CE PRIVESTE VESTIGILE DACICE FIIND NECESAR IMPERIOS A FI PUSE LA ADAPOSTUL UNOR LEGI CARE SA II PEDEPSEASCA PE CEI CE VOR SA LE DISTRUGA!DOAR PRIN NISTE LEGI CLARE SE POATE EFECTUA ACEASTA SALVARE A CELOR LASATE DE DACI ROMANILOR!DOAR PRIN EDUCATIE,INOCULAREA UNOR CONDUITE MORALE,CONSTRUIREA UNOR PERSONALITATI ARMONIOASE SI A UNOR CARACTERE PUTERNICE,PRIN INTELIGENTA,PERSEVERENTA,MUNCA,VOINTA,PRIN PUNEREA INTERESULUI NATIONAL MAI PRESUL DE INTERESUL PROPRIU MAI PUTEM NADAJDUI CA NE VOM RECASTIGA AVUTIA NATIONALA DIN MAINILE STRAINILOR SI VOM AVEA UN VIITOR LUMINOS ASA CUM CRED CA NE DORIM CU TOTII!

 14. Ca sa putem lupta cu cei care vor sa ne tina in intuneric trebuie mai intai sa-i cunoastem. Putem porni de la numele celor care au sustinut/sustin ca aceste placute sunt niste falsuri. Se poate dovedi daca la baza afirmatiilor se afla prostia sau dusmania fata de acest popor. Se poate cerceta cine erau aceia ale caror interese le-au slujit/slujesc cu atata credinta si de ce. In cartile de istorie copiii nostri invata ca ”nu sunt izvoare scrise despre daci”… dar acestea ce sunt oameni buni? Nici macar nu sunt greu de tradus… limba de baza e … romana veche… daco-geto-latina… si nu slava sau greaca sau mai stiu eu care limba au introdus-o la etimologi
  e ”academicienii” romani in DEX… Sa auzim numai de bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *