Timisoara, un oras din vestul Romaniei, va detine titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2023 dupa ce comisia CULT a Parlamentului European a sprijinit extinderea propusa a programelor Capitale europene ale culturii 2020 pana anul viitor. Decizia a fost luata din cauza intarzierilor cauzate de pandemie.
Pe 28 octombrie, comisia CULT a sustinut in unanimitate propunerea Comisiei de a prelungi programele actualelor capitale europene ale culturii Rijeka (Croatia) si Galway (Irlanda) pana la 30 aprilie 2021.
Propunerea amana si anul in care Timisoara si Elefsina (Grecia) au dreptul sa gazduiasca titlul de Capitala a culturii in perioada 2021-2023.
De asemenea, amana anul in care Novi Sad (Serbia) trebuia sa gazduiasca un program al Capitalei europene a culturii in perioada 2021-2022.
„Aceasta decizie ofera cea mai buna solutie pentru ca aceste orase sa recastige oportunitatile ratate din cauza crizei coronei. Detinerea statutului de Capitala Europeana a Culturii ar trebui privita ca un privilegiu de a promova scena culturala a regiunii si valorile europene prin aducerea oamenilor si In stransa cooperare cu partile interesate implicate, Uniunea Europeana este dispusa sa ofere sanse suplimentare oraselor afectate de a realiza aceste obiective intr-un mod sanitar sigur, dar imbogatind din punct de vedere cultural „, a declarat raportorul Zeljana Zovko dupa vot.
Comisia Europeana (CE) a propus ca Timisoara sa devina Capitala Culturala Europeana in 2023, cu doi ani mai tarziu decat s-a decis initial, deoarece pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra initiativelor turistice si culturale.
Pe fondul crizei coronavirusului, CE a decis sa permita actualelor capitale europene ale culturii, Rijeka (Croatia) si Galway (Irlanda), sa pastreze titlul pana in aprilie 2021. Cele doua orase vor avea astfel posibilitatea de a realiza initiativele si programe planificate pentru acest an si blocate de pandemie.
CE a mai propus ca Novi Sad (Serbia), care ar fi trebuit sa devina Capitala Culturii Europene in 2021, sa amane acest program pana in 2022, iar Timisoara (Romania) si Elefsina (Grecia) sa ia titlul in 2023.
„Sunt convins ca, pentru Novi Sad, Timisoara si Elefsina, timpul suplimentar va permite depasirea crizei actuale in turism si cultura si mobilizarea investitiilor relevante, inclusiv prin solidaritate la nivel european”, a declarat Margaritis Schinas, vicepresedintele CE pentru promovarea Stil de viata european.
Propunerea CE trebuie aprobata de Parlamentul European si Consiliul UE.
Modificarile programului ECoC au devenit o problema in contextul pandemiei COVID-19 care a blocat evenimentele culturale din toate tarile europene. Au existat deja discutii la nivel european de cateva luni pentru a amana capitalele culturale din 2020 si 2021 cu unul sau doi ani.
„Ca raspuns la scrisorile trimise Comisiei Europene de orasele Timisoara, Elefsina, Novi Sad, Rijeka si Galway, comisarul Mariya Gabriel si vicepresedintele Margaritis Schinas au decis sa prezinte Colegiului comisarilor o propunere a Comisiei de modificare a Deciziei 445/2014 care guverneaza Actiunea Capitala Comisia Europeana pentru Cultura pentru a permite extinderea celor doua Capitale europene ale culturii (ECoC) 2020 pana in aprilie 2021 (fara a schimba anul de desemnare) si amanarea Novi Sad 2021 in 2022 si a Timisoarei 2021 si Elefsina 2021 in 2023 ” , a declarat Simona Neumann, CEO / Director executiv, Timisoara Capitala Europeana a Culturii 2021.