Scanările LIDAR realizate de BBC la SARMIZEGETUSA au stârnit uimirea realizatorilor documentarului

Categories DezvăluiriPosted on

un articol de George Roncea

 

Recent, în luna decembrie a anului trecut, a fost lansat de BBC în cooperare cu Discovery Chanell, cel mai aşteptat documentar al anului, “Rome’s Lost Empire”. A fost folosită o tehnologie militară de ultima generaţie în materie de scanări ale solului îmbinată cu tradiţionalele metode arheologice.

Realizatorii documentarului au fost prezenţi şi în România scanând munţii Orăştiei cu un avion ce foloseşte un sistem de scanare – LIDAR – preluat de la sateliţii militari. Dispozitivul “elimină” pur şi simplu vegetatia care acoperă pământul iar imaginile rezultate oferă imaginea nudă a solului şi ajută la găsirea oricăror forme de construcţie îngropată în pământ, a tunelelor sau a altor tipuri de săpături.

Primele dispozitive de aceste tip au fost utilizate de americani în timpul războiului din Vietnam pentru a identifica gurile tunelelor prin care se ascundeau adversarii din Vietcong. De atunci tehnologia a fost mult perfecţionată rezultatele scanărilor oferind hărţi uimitoare.

La scanările efectuate la Sarmisegetuza Regia, hărţile obţinute au stârnit echipei BBC exclamaţii de uimire, secvenţele prezentate fiind pline de “amazing, amazing”, pe fundal.

Ceea ce este cu adevarat amazing este însă faptul că la Ministerul Culturii nu se ştie mai nimic despre rezultatele cercetărilor efectuate cu tehnica militară de ultimă oră, într-o zonă care reprezintă un areal al jafului şi distrugerilor de peste 20 de ani.

Prin “grija” nemăsurată a lui Andrei Pleşu, primul ministru al culturii de după ’90, pus de conspiratorul kaghebist Ion Ilici Iliescu în scaun, România a fost prima şi probabil unica ţară din lume lăsată fără o lege a patrimoniului. Mii de obiecte de valoare indestimabilă au fost scoase din ţară. Jefuitori veniţi din toate colţurile lumii cu aparatură de tot felul au scotocit siturile dacice în căutarea comorilor şi a aurului dacilor.

Ministerul Culturii a plătit până în prezent sume enorme, milioane de euro, pentru răscumpărarea doar a unor braţări din aur, temă ce a generat râuri de comentarii, deoarece infractorii care s-au ocupat cu săpăturile ilegale şi cu tranzacţionarea peste hotare a artefactelor au lansat zvonul că braţările sunt fabricaţii recente, nişte falsuri cum ar veni, pentru a-şi diminua pedepsele. Aurul a luat minţile oamenilor dintotdeauna iar misterioasele comori dacice au reprezentat de mulţi ani adevărate legende pline de fantasme.

Până una alta, bulgarii de exemplu au ştiut să-şi gestioneze patrimoniul mult mai bine. Diverşi specialişti romani au tras semnale de alarmă însă în van: “Pe Valea Regilor Traci din Bulgaria s-au descoperit, în ultimii ani, comori fabuloase din aur, vestigii impresionante ce vorbesc despre uimitoarea cultură și civilizație a traco-geto-dacilor.

Cercetarea arheologică din Bulgaria a luat un asemenea avânt încât bulgarii sunt percepuți, la nivel mondial, ca adevărații continuatori ai tracilor, datorită faptului că slavii s-au așezat în această zonă peste autohtonii traco-geto-daci, cu care s-au amestecat…În același timp, românii, datorită imbecilității unora și a ticăloșiei trădătorilor de serviciu, sunt percepuți ca un popor cu o identitate incertă, deoarece cecetarea arheologică este la pământ, deoarece siturile românești au fost jefuite de generații”.

 

Devastarea siturilor arheologice de pe teritoriul României – o practică curentă

 

Braconajul siturilor va continua dacă nu se vor lua măsuri urgente. Ministerul Culturii are datoria să intervină cu organizare și fonduri, trebuie rezolvată în primul rând paza siturilor. Rezervația de la Grădiștea-Muncelu de exemplu cuprinde complexul de cinci cetăți de pe valea Grădiștei, în aval de cetatea Samisegetuza Regia, centrul civilizației Regatului Dacia creat de regele Burebista înpreună cu prelatul Deceneu, zonă care a devenit cunoscută din ani ‘50, când prof. Constantin Daicoviciu a început decopertările cetății Sarmizegetuza Regia.

De regulă, siturile se află în zonele înpădurite, iar teritoriile sunt administrate de ocoalele silvice aparținând de Romsilva. Cei de la Romsilva s-au indeletnicit mai ales cu participarea la jaful patrimoniului silvic, aşa că dacă ar mai afla că în afară de fondul forestier devastat s-ar mai putea obţine beneficii şi din jefuirea siturilor dacice de sub pământ documentarul BBC s-ar putea să-i umple de idei noi. Şi nu doar pe ei ci şi pe nenumăraţii jefuitori de comori care au tot devastat şi distrus cât au putut în ultimii 20 de ani.

Cum istoricii noştri se rezumă deocamdată la dispute sterile pe teme futile, gen Boia, până va apărea o generaţie capabilă să întreprindă un demers autentic de recuperare a adevăratei istorii a românilor se impune o mobilizare a instituţiilor responsabile şi în primul rând a Ministerului Culturii pentru protejarea măcar a siturilor ce conţin probe ale trecutului strămoşilor noştri, oricare or fi fost ei.

Pe tot teritoriul Daciei au fost descoperite în ultimii 150 de ani 230 de tezaure. Numai în Sălaj au fost găsite 23 de tezaure dacice (plus unul din perioada stăpânirii celţilor, la Stâna – secolele III-II î.Ch.). În Munţii Orăştiei, unde se afla nucleul statului dac şi densitatea tezaurelor găsite de arheologi este mai mare s-a dezvoltat cu o amploare nestăvilită un adevărat fenomen al braconajului arheologic. România este unică în lume la capitolul distrugere a vestigiilor trecutului, numai aici, la noi. situri de o valoare inestimabilă sunt îngropate sub autostrăzi.

Munţii Orăştiei erau un adevărat complex de sanctuare, iar aici a fost ridicată Sarmisegetuza, capitala Daciei. Prima capitală a Daciei a fost la început la Argedava (Popeşti Novaci pe Argeş) iar Burebista a fost cel care a ales mutarea centrului imperiului dacilor, în munţi, într-o zonă fortificată, din inima munţilor.

Sarmizegetusa Regia capitala Daciei preromane este comparabilă cu Stonehenge sau cu Acropole, ca reper şi simbol cultural-religos iar cetatea a fost inclusă pe lista UNESCO ce cuprinde monumente aflate în patrimoniul universal al lumii. După ce – în anii ’80, profesoara de arheologie Marija Gimbutas, de la Universitatea din Los Angeles, California, a început să vorbească despre spaţiul Carpato-dunărean ca despre o vatră a vechii Europe, locul de unde Europa a început să existe – tema civilizaţiei dacilor a încins multe minţi.

Nici comuniştilor nu le-a scăpat ideea utilizării simbolurilor dacice pentru a-şi lustrui imaginea iar demenţa cultului personalităţii lui Ceauşescu a afectat şi cetatea Sarmisegetuzei lui Burebista, regele cu care cizmarul comunist dorea să se compare în visele sale umede, alimentate şi de lingăi ca Ion Iliescu, copilul său de suflet care a atins acum vârsta de 83 de ani de ticăloşii nepedepsite.

În anii ‘70, Ceauşescu a “reamenajat” Sarmisegetuza pentru filmul propagandistic Burebista, al lui Gheorghe Vitanidis iar handicapata mintală cu coc de Suzana Gâdea, strămoaşa actualilor idioţi de la Cultură, a turnat beton pe platoul sacru pentru ca Ceaşcă să aterizeze cu elicopterul în cetatea lui Burebista. Au mai urmat şi alte “restaurări” ale cetăţii care mai mult au distrus-o, de exemplu în anul 2000 când s-au folosit betoane inexistente, evident, pe vremea lui Decebal ori Burebista.

Acum Sarmizegetusa Regia este în paragină şi se află la cheremul oricăror jefuitori de comori. Noile scanări ale zonei şi hărţile speciale realizate de BBC şi Discovery Chanell vor reprezenta o mană cerească pentru bandiţii din toată lumea iar faptul că toate aceste hărţi se afla în mâna unei singure persoane, arheologul român care a însoţit echipa de filmare, Gelu Florea de la Cluj, ridica un mare semn de întrebare asupra sănătăţii mintale a responsabililor din Ministerul Culturii.

“Documentarul e foarte important pentru arheologi, pentru că această colaborare cu BBC-ul nu înseamnă doar o colaborare cu o televiziune superprofesionistă, care dă informaţie curată, care promovează în felul acesta situl, dar ne oferă şansa să avem şi rezultatele investigaţiilor făcute cu nouă tehnică LIDAR privind situl de la Sarmizegetusa. Şi, din punct de vedere ştiinţific, asta va fi un pas mare înainte”, a declarat profesorul Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

 

Ministerul Culturii şi practica batistei pe ţambal

 

Într-o interpelare adresat fostului ministru maghiar al Culturii (ce ruşine!) se arată că “la începutul anilor ‘90, subsolul din zona Grădiştei a fost scanat de un satelit rusesc. Ce s-a descoperit acolo rămâne o mare taină căci oficial nu au fost date publicităţii toate rezultatele. Neoficial, s-a spus că ruşii ar fi descoperit situri antice şi preistorice necunoscute încă în zonă. Se cunoaşte totuşi că s-a întocmit un dosar al acestor descoperiri, la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului şi la Ministerul Culturii de atunci, care au decis efectuarea unor cercetări.

Concluzia era una şocantă: fortificaţiile din zona Grădişte nu erau doar cetăţi dispuse pe culmile munţilor din jur, ci un imens ansamblu de 200 km pătraţi, foarte compact, care cuprindea o aşezare militară, una civilă montană, cu mai multe nuclee. Practic, munţii fuseseră tăiaţi şi terasaţi, apoi amenajaţi în incredibilul ansamblu.

Mai mult, pe o suprafaţă de doi kilometri pătraţi, la o adâncime de 8 metri, s-ar afla o aşezare subterană. Dosarul cu planurile siturilor antice nedecopertate, găsite de echipa specială de cercetători, a fost multiplicat în patru exemplare, care au fost trimise la MLPAT, Institutul Pro Domus, Ministerul Culturii şi UNESCO”.

Se atrăgea atenţia că există riscul că planurile zonei să ajungă în mâinile jefuitorilor şi se cereau măsuri. Hunor Kelemen a confirmat ca există respectivele planuri şi relevee şi apoi, cu privire la primejdia utilizării lor de către profanatori care să ducă la Budapesta artefactele dacice  – cum s-a şi intamplat deja, a răspuns sec că asta-i treaba organelor MI şi cu asta s-a pus batista pe ţambal.

Poate actualul ministru, român totuşi, nu va continua practica ţigănească/maghiară a batistei pe ţambal şi ne va răspunde public care este situaţia actuală a releveelor zonei realizate cu supersofisticata tehnologie LIDAR de britanici. Şi asta înainte de a vedea întreaga zonă de la Sarmizegetuza împânzită de profanatori şi jefuitori din toată lumea.

Scria candva Mihai Eminescu: “Era un popor brav acela care a impus tribut superbei împărătese de marmură a lumii: Roma. Era un popor nobil acela a cărui cădere te umple de lacrimi, iar nu de dispreţ, şi a fi descendentul unui popor de eroi, plin de nobleţe, de amor de patrie şi libertate, a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost şi nu va fi ruşine niciodată.”

Din păcate actualul popor român este plin de cretini care te umplu de ruşine…

 

sursa: www.curentul.ro

69 comments

 1. Hei George,ai scris un articol minunat,care mi-a imbogatit intelectul,dar in mod special tin sa-ti multumesc cum ai pus la punct,hotii gen iliescu,i-ai pus cu fatza la perete pe toti,bravo.

 2. CE PACAT SI CE RUSINE PE NATIA ROMANA CA AVEM ASEMENEA DECADENTA SI LIPSA DE INTERES PENTRU COMORILE SI HISTORIA NOASTRA SI NU AVEM NICI REPECT PENTRU CEI CARE AU LUPTAT SI SI-AU DAT VIATA CA SA PASTREZE ACESTE FRUMOASE MELEAGURI SI SA NU CADA PE MAINILE STRAINILOR ..ACUM LASAM PE ORICINE SA NE JEFUIASACA IN PRIMUL RAND NOI NE FURAM PE NOI INSINE ..FARA ISTORIE ADEVARATA SI RADACINI O NATIUNE MOARE INCETUL CU INCETUL …SUNT PUTINI ROMANI CARE MAI LUPTA PENTRU DREPTATTEA STRAMOSILOR NOSTRII

 3. da!pai eu cred ca raspunsul la-“”de ce vor ungurii autonomie in ardeal””-ar fi ca ei sunt interesati de aceste artefacte si bogatii ,mai mult decat romanii. cred ca ei sunt cu “”2 minute”” mai destepti ca romani si stiu ce avere fabuloasa ascunde subsolul din transilvania.dan diaconescu a comentat aceste lucruri dar toti au ris de el!oficiali nostri sunt interesati doar de “ciolan”!!!!!!!!!!!!!sper ca ne vom trezi intro zi!!!!!!!!!?

 4. Ai o mare dreptate,toti si-au batut joc de noi si ne-au furat continuu,toti au cate ceva de la noi,inclusiv nenorocitii si alcoolistii de rusi,care a furat Tezaurul Romaniei,Closca Cu Puii de Aur…..romanii,adica italienii din ziua de azi,detin cele mai multe pergamente,legi,harti,si aproape 80 % din tot aurul Daciei de pe acea vreme.Ete ca nu stiam ca maimuta aia de suzana gadea,a turnat beton ca aibe unde sa aterizeze ceausila.Si-au batut toti joc de tara noastra….uite aici,putea sa intervine si ciufuta de elena udrea,care a supt banii poporului ,cum suge maduva din …p….Poate deci,sa promoveze aceste pamanturi sacre,prin incredibila si usoara sugestie…TURISMUL,pt ca asa ceva chiar e de vizitat….nu ce incearca ea,pe la munti,vezi doamne.cu caruselul sau cu leaganul si la plaja,dar la plaja n-a facut nimic,apa si nisipul tot pline de mizerii sunt ! dar e mai usor “sa bagi bani grei” in ceva mai greu de realizat,decat in ceva cum este un monument,pt ca aici se cheltuie bani grei,pe oameni,pe materiale,pe paza,pe diferite tehnologii si-asa mai departe,oricum parca nu mai este ea ministerul turismului..in fine…eu chiar nu credeam ca exista ministerul culturii,am tot auzit,dar credeam ca e o cacealma,ce minister al culturii frate,ca dau cu el de pamant,ce face ala acolo? bea si suge banii poporului? unde e? nu l-am auzit niciodata la TV,cine e?
  in fine..deci tine sa-ti multumesc mult pentru articol,iar noi noroc cu BBC si Discovery Channel,pt ca altfel nu stiam de tehnologia LIDAR,asa macar stim cu totii ceva ! chiar daca sunt la indemana oricui acum,dar sincer nu stiu ce s-ar mai putea fura…

 5. Un documentar tipic american!!! facut din satelit si denaturat… In loc sa ne facem noi istoria adevarata ii lasam pe altii sa ne faca barbari si sa gaseasca ei podul peste Dunare acolo unde, de fapt, e Orsova veche, cea bagata sub ape de Ceausescu cand a construit Portile de Fier. Culmea e ca ne mai si mandrim cu asta….

 6. Oricum, bvo George Roncea pentru articol. Chiar si asa facut “din satelit” tot e mai mult decat tot ce a facut politicul in ultimii 70 de ani.

 7. ….sa facem ceva! CE?
  Ma doare ca iau cunostinta de aceste fapte ale unora si nu pot sa fac nimic! E totusi Leaganul nostru…!Identitatea noastra…!

 8. “Scria candva Mihai Eminescu: “Era un popor brav acela care a impus tribut superbei împărătese de marmură a lumii: Roma…etc”

  A scris Eminescu asa ceva??? 0.o ce p.zda masi am invatat noi la istoria aia? la literatura lu mos craciun? pai asta e ceva foarte relevant, nu e doar asa o afirmatie in treacat a unui betiv! ?

 9. Am o curiozitate: oare de unde este extras aurul care apartine tezaurelor tracice gasite pe actualul teritoriu al Bulgariei?

 10. Va dati seama ce ar insemna daca arealul istoriei noastre vechi ar intra sub paza Armatei sau Jandarmeriei? Ar putea fi rotiti acolo mii si mii de români care ar veni in contact cu istoria noastra adevarata, oamenii aceia ar intelege cu adevarat care le sunt radacinile, s-ar incarca de sfintenia si demnitatea acelor locuri.

  Au nu asa se invata si se apara Istoria Neamului?

 11. ACUM CIND PROSTIA ROMANIZARII A FOST TOTAT LOVITA DE NULITATE..genetica Hamburg a facut dreptate..fiti mindri sintem daci=nu ne tragem din romani acum un presedinte sa votam sa schimbe formalitatile DACIA /DACI sa ne numim =numele nost milenar..DACIA A INVIAT…AMIN.

 12. Întradevar, scanările cu LIDAR m-au uimit, m-au uimit cât pot fi de proaste. Sper că există şi altele mai bune, altfel nu văd dece s-ar fi deranjat cu atâta tehnică până aici. Şi mai sper că pot fi văzute printr-o simplă rugăminte la dl Gelu Florea. Mai ales că acum existând şi o pază asigurată prin grija celor dela Deva, nu se mai pune problema folosirii hartilor de catre căutătorii de spirale sau de cosoni.

 13. sunt indignat la culme de politicul românesc,de inconștiența sau rea-credința lor, de incapacitatea lor de a păstra vestigiile unei civilizații străvechi, a noastră, asta mai ales fiindcă nu sunt în stare sa exploateze turistic o zonă atât de minunată, aflată la doi pași de clienți, adică Europa.

 14. Asa graia un dac plangand,
  Cel far de teama, tremurand.
  -Of Doamne ce n-ai adunat
  Burienile din a meu sat

  Da o porunca da ceva
  Sa-junga soare in coliba mea.
  Tu ce acum ma chinuiesti,
  Marite Doamne cine esti?

  -Cel ce in gura ti-a dat glas
  Maruntul al meu nemuritor.-Sa las?
  Of doamne ,cum sa nu mor?
  Sa stau sa vad al meu popor.

  Ingenunchiat pe sub pamat
  Cum mor de foame si de vant.
  Norocul meu, coliba mea.
  Mancatul meu e vremea grea.

  Ce al meu va fi de drept
  Mereu esti Tu, in piept,
  Te voi purta cu mine
  Ca doar asa mai am.Lumine
  Sa ma ierti.

 15. Mi-as da cu nerabdare toti anii de viata care mi-au mai ramas pentru a vedea o singura data splendoarea si maretia neamului Dac.

 16. Au de ce sa se uimeasca, ei si intreaga lume. Acum se uimesc, iar maine o sa dispara tot daca nu va fi organizare. Sub pamantul Sarmisegetusei este ingropata adevarata civilizatie si istorie a traco-geto-dacilor, a noastra a urmasilor.Un oras cat Bucurestiul, ingropat sub pamant in acea zona, nu poate fi ingropat intr-un timp de cateva milenii. Peste el au trecut zeci de mii de ani, atat cat este vechimea stra-stra-stramosilor nostrii. Acolo este ingropata de vremuri istoria noastra,civilizatia noastra.Trebuie sa aratam lumii adevarul nostru istoric, sa nu fim dezmosteniti cu viclenie de unii, sa ni se fure istoria, iar pe urma si tara, in favoarea lor.Cautam tot timpul dovezi sa demostram ca noi suntem urmasii acelui popor, geto-dac, cand dovezile sunt de fata; noi romanii suntem urmasii, le vorbim limba lor cea latina.Limba asemanatoare cu a noastra o vorbesc si o populatie din Nordul Indiei de 80 milioane locuitori, care se denumesc punjabi, stabiliti acolo de circa 2500 de ani, cand Imperiul Roman nici nu exista, iar ei cu mandrie spun ca si ei sunt romani… ?? O dovada mai buna nici nu poate fi. Multe felicitari ziaristilor nostrii,care isi iubesc neamul si strammosii nostrii,care in ultima vreme fac ce trebuie, respectiv scriu continu despre acest subiect,iar noi care ne iubim tara si neamul nostru trebuie sa-i sprijinim, sa-i incurajam, ca astfel, doara, doara cineva acolo sus… ii vor aude, si vor face ce trebuie in aceasta problema, care priveste dreptul nostru istoric pe aceste meleaguri romanesti,ca vestigiile, dovezile arheologice ce vor fi scoase la suprafarta, sa nu poata fi instrainate si valorificate de unii, in interesul lor. Dar nu numai atat.Romanii sunt o dovada vie.Ramasitele pamantesti ale inaintasilor se gasesc peste tot ingropate in pamant, dar urma unor lucrari de constructii autostrazi, chiar si la suprafata.Stiinta in zilele noastre s-a dezvoltat la nivele incredibile, ma refer la studiu de paleogenetica, cu care se ocupa unii savanti din Hamburg, printre care si o romanca.Prin aceasta s-ar putea dovedi omenirii, fara contestare, ca noi romanii de azi suntem urmasii stramosilor nostrii geto-daci, iar acest subiect s-ar putea inchide definitiv in favoarea romanilor. Daca avem un interes national astazi, eu consider ca acesta este cel mai mare, si trebuie sa primeasca cel mai mare interes !

 17. mii de multumiri realizatorilor acestui articol . A fi Dac inseamna , un musafir al pamantului in care Dumnezeu este gazda ,inseamna iubirea fata de lume , cinstirea cum se cuvine a vetrei si a neamului , inseamna blestem tradatorilor ,profanatorilor si celor ce tanjesc la relicvele stramosesti ..Sunt Vii Dacii !!! traiesc !!asteapta un Burebista un Deceneu ,asa cum intodeauna Dacii barbati si femei hotarati ,

  au fost capabili sa influienteze sirul evenimentelur in ciuda numarului lor mic.La fel cum un numar mic este suficient sa schimbe temporar puterea

 18. Articolul e foarte bun, excelent chiar, documentarul dezamagitor.
  In esenta ar trebui sa intelegem ca barbarii daci priveau cu groaza cum genialii romani costruiau podul peste Dunare. Istoricul nostru, number one in domeniu, nu a facut altceva decat sa atribuie meritul romanilor, in costruirea fortificatiilor, in scopul pacificarii regiunii ” and so on” (dupa cum s-a exprimat dansul).
  In ritmul asta se va completa procesul de romanizare …..
  Singurul fapt pozitiv care reiese din documentar este ideea ca daciinu au fost extrminati( asa cum istoricii occidentali pledeaza), in fine…..au fost pacificati!!!
  Ar trebui ca istoricii nostri, numberone in domeniu sau nu, sa depuna efortul de a realiza ei documentare pe aceasta tema, din care sa reiasa, eventual, si rolul stramosilor nostrii in istoria acestui continent.

 19. Ma deranjaza ca de la inceputul documentarului,vad ca tot teritoriul romanesc e cucerit de romani,parca si Basarabia,dar nu Ungaria,de unde s-or fi informand cei de la BBC?

 20. Se zice ca un neam care nu-si cunoaste istoria nu exista…dar unul care nu si-o respecta sau nu vrea sa o cunoasca… sa fie neam prost, slab? Categoric nu! Doar manipulat de conducatori avizi si purtat in necunoastere. Exista partidul Dacia noastra?

 21. Buna seara.
  Am vazut filmul si am fost uimita, avem o tara MAGNIFICA si facem prea putin pentru a ne “restabili identitatea si istoria”, trebuie sa ne implicam mai mult si noi cei care va citim siturile si va urmarim emisiunile tv. (parerea mea).
  Personal vreau sa ma implic, de exemplu intr-o tabara de arheologie (dintotdeauna ma pasionat arheologia si istoria,cea adevarat nu cea falsificata de comunisti), sau altceva in care sa ma implic!
  Trebuie sa facem ceva concret ca sa-i MOBILIZAM si pe ministrii de cultura romani, petitiile sunt inutile, vad.
  Va rog, ce s-ar putea face?
  Cu respect si consideratie pentru tot ce faceti (D-lor Valentin Roman si Daniel Roxin)
  I.M.

 22. bbc isi bate joc de romania ,ce nume are documentaru ,? cum poate guvernu roman sau mas media sa accepte o asa lovitura de la cacati aia care habar nu au de istorie ,mi-as dori sa ma intiilnesc cu fiecare din iei si , leas schimba io punctu de vedere fata de dacia si poporul geto -dac….romania ca dac ce sunt nu o recunosc ,ci numai dacia popor fara de pacat si nemuritor

 23. CE PROSTI VORBESC ASTIA DESPRE DACI. . .
  EI ATACAU ROMA SI ROMA A DECIS SA II DEA CA EXEMPLU PENTRU ALTE NATI
  CE PROSTI VB ASTIA

 24. De ce nu sariti si voi cu microfonul pe ministru/prim-ministru la conferintele oficiale. Nimeni n-o sa va bage in seama daca nu va bagati singuri… fiti mai “agresivi” ca nimeni nu va va da atentie doar cu tanguieli.

 25. Acesta este exemplul trist,de cum altii ne fac istoria.Ne demonstreaza incaodata ca suntem momai si nu suntem instare sa ne promovam cultura si istoria neamului asa cum se cuvine.Sa nu ne mire faptul ca vom fi stersi ca neam si ca patrie.Toti vorbim si ne dam cu parerea,dar niciunul nu facem nimic concret ca sa ne desavarsim ca neam.
  Oare cum pot spune despre daci…barbari,trei persoane care habar au despre istoria acestui popor?Si cum putem lasa cele spuse asa…fara sa le raspundem?

 26. Vin altii sa cerceteze, ministerul roman de cultura e mana in mana cu hotii .sa ne uitam si la adrian nastase care a furat o tara intrega si a primit abia 2 ani.acum il vor elibera dupa 8 luni.vai de tara noastra prieteni.si saraci vor fi copii nostri daca se mai continua asa.

 27. jalnic documentar,jalnica descrierea dacilor.Pana si croatii si-au facut documentar numit “Regii croatiei”
  Haideti sa strangem fonduri pentru propiul nostru documentar despre Stramosii Daci, le datoram asta!
  sa cream o fundatie, sa atragem altele, orice, haideti sa demonstram ca nu suntem ceea ce cred occidentalii despre noi

 28. Nu BBC-ul trebuie sa puncteze si sa prezinte stramosii nostrii, ci NOI cei de astazi.
  Nu sunt de acord cu aberatia “romanizarii” daco-getilor si cu caracterul “civilizator” al cuceritorilor. Cuceritorii nu au facut altceva decat au jefuit si dupa aceea au plecat.
  BBC-ul ar trebui sa faca o analiza a caracterului de “fundament” pentru limbile europene a limbii stramosilor nostrii si apoi sa faca categorisirea de “barbari” privitor la acestia. Si ar mai trebui poate sa faca o analiza a vestigiilor stravechi care parca s-au concentrat aproape numai in spatiul danubiano-carpato-pontic, ceea ce spune multe despre “barbaria” stra-stra-stralocuitorilor acestor meleaguri.
  Simt nevoia intima sa fiu perceput de catre “ceilalti” ca urmasi legitim al acestor asazisi “barbari”, si asta pentru ca acesti “ceilalti” sa faca distictie clara intre termenul de “roman” (eventual transformat in “dac”) si de cel de “rrom”.

 29. Am fost candva in vizita la Mitropolie, iar domul ce ne-a tinut un discurs, fata bisericeasca (imi cer scuze, nu I-am retinut numele) a avut o vorba: “o fi ea tara noastra Gradina Maicii Domului, dar prea e neprasita”
  Din pacate, buruienile au ajuns prea multe…

 30. Un articol degeaba. Am citit cu mare interes prima parte cu speranta ca imi veti spune ce anume a fost “amazing” in scanarile respective, dar am aflat ca situl a tot fost jefuit in ultimii 20 ani. Este condamnabil, dar ma interesa alta informatie pe care nu am primit-o.

  O lectie de jurnalism ar fi necesara autorului.

 31. Realitatea este mult prea trista ca sa o lasam asa. Nu ai vrea sa facem ceva efectiv in aceasta privinta? Ca asa sa vorbim si sa scriem e usor. E foarte bine sa deschizi ochii oamenilor, dar in continuare trebuie trecut la fapte. Daca nu facem noi, cei care stim si carora ne pasa atunci cine sa faca?? Eu sunt dispus sa ajut in efectuarea oricaror demersuri necesare si mai am cativa prieteni care sunt de aceeasi parere. Haide sa ne unim, sa luam problema in maini si sa schimbam o data directia in care merge tarisoara asta. Spre binele urmasilor nostri. Daca vrei sa dezvoltam o initiativa, contacteaza-ma. Te salut !

 32. Propun infiintarea unui ONG, stabilirea unei programe, organizarea de conferinte/intalniri in toata tara, in cadrul carora noi cei carora ne pasa de soarta poporului roman sa ne cunoastem mai bine, sa interactionam, sa ne sudam ca si grup, ca si organizatie. Infiintarea unor filiale teritoriale, extinderea CU CAP a efectivului, realizarea unor campanii, raspandirea si plantarea ideilor si credintelor noastre in sufletele romanilor de pretutindeni, realizarea unor studii/lucrari, atat in tara cat si peste hotare care sa ateste adevarul despre poporul nostru.(vezi proiectul Genographic – studiul si analiza mostrelor ADN al celor de la National Geographic) Haideti va rog sa facem ceva, sa ne unim! Daca nu noi atunci cine? Daca nu acum atunci cand???

 33. Numai nonsensuri sunt prezentate de Dan Snow asta. Propun ca cineva care sta bine cu engleza sa-i trimita vreun mail si sa-l lumineze pe imbecil. Iar in privinta lu` Gelu paralelu` consider ca ar fi putut macar sa scoata un singur cuvant despre asa-numitii barbari din care se trage si sa incerce sa le schimbe viziunea cretinoida celor de la BBC. Dar atitudinea lui spune multe despre pozitiile oficialilor din ziua de azi. Sincer v-as infinge capatanile in gard…asta ca deh..ma trag din niste barbari doar (sunt ironic) !!

 34. Suntem un amalgam de naţii şi popoare trecătoare pe aceste meleaguri, tot ce putem face este să aşteptăm să ne mai curăţăm pană vom rămane doar noi, cei adevăraţi. Ştiu şi văd cum dacii adevăraţi renasc in sufletele noastre in aceste vremuri istorice. Sunt sigur că voi apuca să văd spiritul dac din nou triumfător. Sistemul corupt ne ţine ocupaţi manipulându-ne in fiecare zi prin diferite mijloace dar nu-şi dă seama că unii dintre noi nu sunt chiar atat de naivi precum par şi la un moment dat se vor răzvrăti şi işi vor cere inapoi istoria, ţara şi timpul. Vreau Dacia liberă de toţi cotropitorii materialişti nesătui.

 35. Tara a fost numita ROMAnia. Ce minti intunecate au fortat sa fim ROMAni si ce minti intunecate mai sunt.
  Cei din Vest au impus si tiganii sa poarta un nume derivat din ROMAnia.
  BBC mai continua prin Dan SANOW (Prezentatorul documentarului ROME LOST EMPIRE) sa ne mai atace din nou.
  Minutul 16:15 “Rule by tribe, Roman dismiss barbarians..” condus de barbari pe care Roma ii respingeau…
  Minutul 17:15 “From the deepest forest, barbarian tribe called the Dacians……….stealing livestock and women…” din padurele dense, triburi de barbari numiti Daci….. furau (de pe teritoriile Romei) animale si femei..
  Minutul 22:20 “Barbarian capital city Sarmizegetusa”… capitala barbarilor Sarmizegeetusa…
  Socat am fost ca si in documentar a aparut si Profesorul Gelu Florea din Cluj care ar trebui sa stea straja istoriei noastre a Dacilor a DACIEI moderne.
  Ma inchin celor care vad adevarul si nu spun ce documentar minunat fara sa simte palma trasa din nou pe obraz.
  In fine ce barbari am fost cand stramosii nostri TRACI au fondat ROMA ei insusi ?
  Sa restabilim fundatia tarii fratilor caci fara fundatie tara nu e tara, peretii e istoria dreapta si acoperisul suntem noi cetatenii tarii. Daca ne curge acoperisul dusai totul la vale.
  Viva DACIA.

 36. Pe cand replica romaneasca? Sau, poate e mai bine sa ii lasam dezinformati pe straini? Din articol reiese ca sistemul a fost folosit la altitudine joasa, deci pe platforma aeriana (avion), nu spatiala (satelit), desi poate functiona pe ambele, doar ca rezolutia obtinuta la altitudine joasa este net superioara. Cine a autorizat zborul si folosirea sistemului LIDAR pe teritoriul Romaniei? Daca ne-am duce noi in UK, nu cred ca am trece granita cu el. La urma urmei nu e problema de securitate nationala? Intreb si eu, nu dau cu paru’! Ar fi interesant sa putem accesa – in mod responsabil – datele spatiale, nu numai hartile, de la Gelu Florea (sper ca nu a fost atat de naiv incat sa nu ceara si suportul de date ce au servit la realizarea hartilor!). Stie cineva de vreo retea de date LIDAR despre Romania? Are Romania un astfel de sistem? Alte state, prin programe nationale (deci, full control asupra datelor), au fost deja survolate in totalitate cu astfel de sisteme. Aplicatiile acestor date de teledetectie (remote sensing) sunt foarte numeroase, arheologie, stiinta atmosferei, meteorologie, aerosoli, studii de vegetatie, biomasa, etc. Desi datele sunt de suprafata, acestea pot servi la conceperea proiectelor si metodelor de explorare a situ-rilor (chiar si subterana), formularea de ipoteze de cercetare, cu prelevare de probe. Deci, ce urmeaza? Dupa cum a spus G. Roncea, o invazie a hotilor sau, zic eu, a unora mai mult sau mai putin iubitori de adevar istoric si de Romania. Se justifica (daca mai era cazul) o lege a patrimoniului prin care sa se reglementeze clar paza, protectia si contraventiile. Cred ca asta e mesajul cel mai important de transmis Ministrului Culturii. Si cei responsabili cu securitatea nationala, sa nu mai dea avize de zbor strainilor cu tot felul de instrumente de telemetrie militara la bord fara o justificare clara a motivului sau fara a respecta legea (nu stiu care, aia care controleaza toate zborurile intr-un teritoriu, ca doar nu te poti plimba cu avionu’ cum si cand vor muschii tai, doar pentru ca poti si ai brevet de pilot, nu?)

 37. “Ceea ce este cu adevarat amazing” ??
  ” A fost folosită o tehnologie militară de ultima generaţie în materie de scanări ale solului”???

  Bai “englezule” , esti … VARZA !!! Documenteaza-te dracu’, nu mai da copy/paste !!! LIDAR se utilizeaza de peste 10 de ani, coboara din copac !!!

 38. Dacii nu au fost un trib de barbari asa cum acesti cautatori de senzational i-au numit.Au fost o cultura extraordinara, iar romanii au venit aici pentru tehnologie.Un exmplu ar fi bratarile dacice care nu aveau rol decorativ ci functionau pe principiul radionicii. Romanii sunt barbari si nu invers!!!

 39. Cred că suntem singura țară din lume care am lăsat să se fure până și istoria! Ni s-a tras totul, ca un preș de sub picioare, s-a luat cu voie sau fără voie cam tot ce se putea lua, de la bogățiile subsolului, la faună, floră, iar acum ( cam așa, de vreo douăzeci de ani!)s-a trecut la tradiții, folclor, istorie. Și dacă tot s-a furat, măcar de s-ar fi respectat adevărul istoric. Denaturat, am fi așa, ca veniți de-aiurea, de nicăieri și ne-ndreptăm…oare spre ce? Totuși o nelămurire am: cu acordul cui s-au folosit pe teritoriul nostru sistemele LIDAR și mai ales, ca Ministru al Culturii din acea perioadă cum justifică aprobrarea efectuării de săpături arheologice, ori cercetări mai complexe de către organizații sau așa-zis expediții? Chiar nimeni nu ripostează, nu întreabă?

 40. ACUM VREM SA REVENIM LA NUMELE NOSTRU MILENAR= DACIA /DACI..genetica hamburg a lamurit lucrurile =sintem daci nu ne tragem din romani..amin

 41. foarte fain articolul, ar fi mai fain daca ar plati acesti ticalosi pt ca isi dau istoria pt o farama de desfatare cu lucruri superficiale ale zilelor noastre.
  felicitari!

 42. Da, si intre timp vin secuii sa ne explice cum stau lucrurile in privinta istoriei acestui pamant… Pe locul gol lasat de istoria noastra, construiesc ei alta care le convine. Si noi ii lasam (mai exact, tradatorii acestui neam ii lasa in schimbul unor avantaje politice)

 43. Am ramas ”amazing” in momentul in care a deschis gura spunand ca din ”padurile dense cobora un trib numit dacii care fura femei si animale” waw, vad ca istoria se tot rescrie, ‘amazing’-ul a urmat pe tot parcursul documentarului, de la locatia corecta a podului lui Traian de la Drobeta Turnu Severin s-a ajuns la Orsova, asta este chiar noua, nu credeam ca se poate decade chiar in halul acesta, cred ca acest prezentator este romanizat pana in maduva oaselor si cand ma gandesc ca istoria patriei lui are 300 de ani, imaginati-va cat de usor le-a fost tradatorilor ca sa arunce teoria romanizarii dacilor.
  Este un documentar de toata jena, iar ceea ce au cautat ei aici cu sistemul lor, LIDAR, sunt sigur ca au gasit cu varf si indesat, problema este ca nu cred ca li se acorda autorizatia sa zboare cu un avion deasupra Frantei (de exemplu) cu un asemenea sistem, ce tine de siguranta nationala, nici nu m-ar mira faptul ca sa apara tot mai multi hoti in zona, cred ca aceasta autorizatie a fost data doar pt un singur lucru si acela este ”jaful”, sa nu uitam ca sau cumparat aproape toate terenurile din apropierea Sarmisegetuzei, majoritatea fiind cumparatori italieni.

 44. Ce idioti sint astia ! Si ce este mai rau ca ne cred si pe noi ca ei. Hai sa dam cu ei de pamint . Sint destui care au scris corect si documentat despre stramosii nostrii.Cum sa crezi ca romanii au decimat un popor pe care doar 14% din teritoriu l-au ocupat .

 45. Oare ne mai lasa mult timp BUNUL DUMNEZEU sa=si bata toti joc de noi?MA doare enorm sa vad cum ne pangaresc pana si amintirea stramosilor nostrii care au murit luptand pentru casa lor pentru tara lor si sunt considerati barbari de nemernicii astia.Traim zile grele,acesta tara minutata este in pericol cu adevarat,trebuie sa invatam de la stramosii nostrii daci sa fim viteji si drepti ca DUMNEZEU sa=si aduca aminte ca si noi suntem copii lui si sa ne dea si noua o farama de demnitate si prosperitate ca sa putem traii liberi cu adevarat in tara noastra.DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE ACEST POPOR SI ACESTA TARA.

 46. Asta cu secuii e praf in ochi… Cnf ultimului recensamant, in Romania mai sunt in jur de 1000 de secui. Sa presupunem ca nu mai sunt 1000 ci 10000. De ce si-ar dori autonomia? Tinutul autonom ar fi condus in mod sigur de maghiari, iar secuii tot o minoritate ar ramane. Cei care au starnit si care mentin acest conflict sunt ungurii, care brusc, nu mai pot de grija secuilor.

 47. Daca vrei sa folosesti o tehnologie militara pentru a vedea ce se afla pe un anumit teritoriu si nu poti sa obti acest lucru prin satelit (ai nevoie de sistemele LIDAR ), atunci ,, confectionezi,, un documentar , sa zicem, BBC. Astfel, documentarul facut, marea majoritate a oamenilor vor fi impresionati de interesul pe care il au oamenii de stiinta europeni despre subiectul Dacia. Foarte frumos! Acum au scanat si zona,adaugand ( si nu ar fi pentru prima data )ca dacii erau un popor de barbari, iar romanii trebuiau sa ii potoleasca si sa elibereze acele teritorii ce apartineau Imp. roman !?!? Incredibil! Acel teritoriu era special ca vibratie, iar dacii stiau f. bine acest lucru. Probabil stiau ceva si romanii(poate si occidentalii de azi ).Noi nu prea stim sau am cam uitat. Avem multe sanse sa ne trezim si depinde doar de noi daca o vom face sau nu. Eu sper. Acei daci ,, barbari ,, ne insotesc tot timpul, insa noi suntem, momentan, imprastiati.

 48. “Din păcate actualul popor român este plin de cretini care te umplu de ruşine…”

  De ce nu incercati tarile “civilizate” din vest sa vedeti acolo cretini? De americani nu mai are rost, un roman cretin e un geniu pe langa un american, daramite american cretin.

 49. Pentru cei care simt ca spiritul DACILOR se inalta iarasi deasupra lumii aratandu-le tuturor ce am fost si ce vom fi, va rog sa luati atitudine ori de cate ori este nevoie pentru a lichida odata si pentru totdeauna starpiturile care ascund si tradeaza bravul si enigmaticul popor DAC.
  Pentru cei care mai au inca dubii cum se numea tara in trecut, unde era asezata geografic si cat de mare era va rog sa accesati linkul urmator http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b8491093h/f1.zoom.r=dacia.langEN
  Deasemenea va rog sa distribuiti mai departe aceasta petitie http://www.petitieonline.ro/petitie/62590148 Petitie pentru inceperea de urgenta a cercetarilor arheologice la principalele cetati dacice si punerea lor in circuitul turistic international.Multumesc

 50. Am o remarca de facut la imaginea obtinuta cu LIDAR, undeva la minutul 25-26 din film, faptul ca nu se vede nici o referinta geografica in acea imagine, deci despre ce locatie vorbesc? Nu este absolut nimic clar, nu vad de ce Gelu Florea spune absolutely clear, what? Nu se cunoaste acuratetea imaginii, nici defectele de scanare, asa putem trage linii imaginare si, ne putem imagina orice. S-au dus pe urma pe teren si ne-au aratat ce cred ei ca au vazut pe harta, de fapt pe imagine, pt ca o harta are cel putin scara si coordonatele specificate, plus incadrarea regionala sa recunoastem si noi Sarmizegetusa si fara padure. Lipseste rigoarea stiintifica in prezentarea imaginilor, ceea ce e de neiertat, avand in vedere ca Sarah Parcak e profesor universitar si “space archeologyst” dupa cum se intituleaza pe website-ul sau http://www.sarahparcak.com (nu vreau sa ii fac reclama, dar macar sa stim si noi cine sunt protagonistii). De la dan zapada (Dan Snow) nu am pretentii, dar de la academicieni, da. D-le Gelu Florea, cuvantul absolutley, ca cercetator si profesor, ar trebui sa stiti ca nu prea e indicat a se folosi, nu de alta, dar nu detinem noi muritorii, adevarul absolut. Cam atat am mai avut de adaugat.

 51. Am citit pana am dat peste nume de politicieni. Ura de individ frustrat,subiectivism,cancanuri pentru a-ti face un loc ,doar-doar te-o citi cineva…de astia ca tine m-am plictisit!!!
  Poate ai vrut sa intri in politica si erau locurile ocupate de altii mai destepti ? Oricum ,nu ai clasa ,nu esti elegant,nu ti-s boii acasa!

 52. Foarte frumos sa va ajute Dumnezeu sa reusiti “daca vrei poti” “nu exista nu pot numai nu vreau” Dacii merita si duhurile lor se perinda peste noi si ne vad cit de lasii suntem si daca ar putea ne-ar certa cu asprime pentru ca meritam sa-i tot lasam pe niste libidinosii sa-i tot omoare pe Dacii in repetate rinduri si sa nu ne opunem, si eu sunt unul mindru sa fiu urmasul, lor si nu-mi pasa de minciunile altora pentru ca eu simt in strafundul fiintei mele ca nu-i adevarat,de fapt simtim totii care purtam in fiecare zi cu noi ADN-ul Dacilor, as dori si eu sa mai primesc informatii de la Dv daca o sa reusiti cu aceea organizatie sunt foarte interesata.

 53. Daco-Romanii

  La mine-n suflet sa dezlantuit furtuna
  Iar sufletul se chinuie nu inteles de ce
  Sa intrebat ce se intampla oare,
  O voce ireala ca din alta lume aud deodata
  Chiar din launtrul meu, e vocea cugetului care,
  Ma striga cu minie eu ma-ntreb de ce
  Ce-o vrea el de la mine? ce vrea sa-mi spuna Doamne?
  El ma obliga a-mi cere neincetat
  Fiintei mele ,ai cere sa declare acum
  Acum sau niciodat, sa spun
  Un adevar precum cum sa-ntimplat
  De-i ruga sau porunca, eu nu stiu
  De undeva departe vine, aud imi pare un ecou
  Chiar din strafundul sufletului meu
  Si cu minie spune raspicat, sau e un tipat doar?
  Un un tipat de durere un geamat sugrumat
  Tot ce se aude azi, e numai o minciuna
  Un adevar marsav ce nu-i adevarat

  Cine sunt ei ,cine au fost Dacii?
  Imi puse intrebarea vocea aceea
  Imi spuse apoi ,ca pot afla raspunsul
  Raspuns la intrebarea mea
  De-oi vrea sa aflu
  Sa caut si-l gasesc, in constiinta mea
  Si mi-a mai spus cu suparare
  Azi totii intreaba ca nebunii
  Cine au fost dacii? Poporul de vitejii
  Sa nu-i mai caut urma
  Ca urma lor e-n noi in fiecare
  Si-n pietre acolo-i ingropata

  In pietrele din muntii in fiecare
  Si e firesc asa sa fie
  Ca urma Dacilor in pietre s-o gasim
  In praf si in tarina ingropata
  Tarina sacra a plaiului sfintit,
  Plaiul strabun,
  Unde cindva poporul Dacilor traia
  Apoi mormintul lor a devenit
  Acolo unde ei pe veci au adormit
  Ma uit la mine sau il vad pe el
  Ii vad chiar si pe altii
  Care sunt si ei fratii mei
  Si nu ma mir ca seamana cu Dacii
  Ca doar noi stim ai cui copii suntem
  N-avem nevoie sa ne spuna altii
  Cindva venise si-un pagin
  Sa fure ce aveau Dacii
  Ne-a botezat cu legea lui
  Doar muntii doar Carpatii
  Ei au ramas stau nemiscati
  Precum si Dacii liberii
  Si asta am aflat imi spuse ca sa stiu
  Caci vocea ce ma tulbura
  Mi-a spus a vrut sa aflu cine sunt
  Ma intrebam de-i constiinta mea
  Sau ce-am patit ce se-ntimpla
  Acolo in fiinta mea ma rascolea ceva
  Fiorul ce-l simteam
  I-mi tulbura fiinta ingrozitor
  Si nu-mi da pace,
  Caci mai voia ca eu sa stiu
  Cum am fost botezat
  Ne-au dat si nume aceii paganii
  Imi spuse vocea, acela de Romanii,
  Fara sa vrem, ca nu ne-au intrebat

  Chiar ne-au privat de dreptul simplu
  Sa nu mai stim, ce-am fost si noi
  Ca si aceia ce-s pierduti
  Prin lume peste tot sunt o multime
  Prin lume rataciti si prigoniti
  Si-aceia-s fratii nostri chiar ei
  Numesc doar un exemplu
  Caci poate sti de ei
  Poate ai auzit de Aromanii
  Eu m-am gindit si mi-am inchipuit
  Ca noi am fi putut la fel de bine
  Sa ne numim Daco-Romanii

  Mi-ar fi placut mai bine
  Eu doar zambesc timid
  La gandul asta nu-ndraznesc
  Sa cer ce vreau sa strig
  Acelora ce ne-au mintit
  Cu o inselatorie cum numai ei
  Miseii care inseala, puteau sa-o faca
  Ca ne-au furat trecutul
  I-au maturat pe Dacii
  Precum maturi niste gandacii
  Asa marunti vazura ei pe Dacii
  Si neamul lor maret din Tracii
  Viteazul neam de Geto-Dacii
  Ce erau unicii in Carpatii
  Cetatea le-a fost muntii
  Dar ei acum din alta lume
  Ne striga se revolta
  Tu taci si asculta
  Strigatul lor vei intelege
  Cum ne soptesc duios si cu durere
  Ei n-au lasat doar aur pentru noi
  Caci toate cele…. ce le vezi
  Cetatile semete sunt marturie
  Am mostenit singele lor
  Il simti si tu prin vine?
  Chiar noi avem genele lor
  Sa le pazim ca pe-un Tezaur
  Cu aceasta doar le-am fi datori
  Si adene-ul lor din noi
  Si asta ne-au lasat
  Ei mai traiesc prin noi
  De aceea le-am urmat

  Stim ca-i simtim in fiecare zi
  Ei n-au murit ei mai traiesc si azi!
  Chiar dac unii ai renega
  Eu nu-i reneg ei mai sunt vii!
  Si-i port cu mine in fiecare zi
  Si nici nu cred ca ar fi fost barbarii!
  Cum unii incearca sa ne minta
  Sunt aberatii de doi banii
  Iar ei defaimatori mirsavii
  Sau vanzatorii spurcatii!
  Ca ne-au vandut trecutul
  Si acum incearca sa ne fure
  Si viitor si al inimii ecou
  Al inimi ecou chiar si fiorul
  Care il simtim cand ne gandim
  La Dacii ! Ca-i tot ce ne-a ramas

  Aceasta scumpa amintire
  Atit ne-a mai ramas
  Si asta vor miseii sa ne fure
  Dar Sarmisegetuza ea a rezistat,
  Aceata-i o dovada vie! Ca Dacii
  Se rugau au construit altare
  Si pe altare aduceau cantare
  Pe Dumnezeu Zamolxes, preamareau
  Imn sfint i-au inchinat
  Lui i-au cantat, si lui se inchinara
  Si tu sa crezi ca-u fost barbarii
  Cand ei scriau , ciopleau in piatra
  Scriau si au inventat chiar cifre
  Si acelea-n piatra le-au sapat
  Anume pentru tine, sa nu ai indoielii
  Sa nu faci compromise,
  Ca pietrele vorbesc chiar azi cu tine

  Si poti de vrei ca sa le vezi
  La Sarmisegetuza, doar ele pot sa spuna
  Cum Dacii chiar si stelele le-au numarat
  Chiar stelele sa-ti spuna
  Caci ele inca n-au murit
  Sunt tot acolo unde au fost si atunci
  Acolo au ramas tot pe acelasi loc
  Acolo sus pe cer
  Priveste-le cum stralucesc
  Si ele vad cum ne lasam mintiti,
  Si ce rusine poti sa simti
  La gindul care indeamna
  Sa ai curaj sa rascolesti Carpatii
  Si indraznesti sa muti piatra din loc
  Din somnul lor sa-i deranjezi
  Acolo-i vei gasi pe ei, schletul lor
  Al Dacilor, sub fiecare piatra
  Acolo sunt, si azi dar dorm
  Isi dorm somnul de veci
  Cuminti si resemnati
  Ei cred ca i-au uitat firtatii
  Dar noi nu i-am uitat, noi stim
  Ca ei ne sunt strabunii!

  Noi stim ! de aceea ai cinstim!
  Si ne mandrim cu Dacii
  Ca nu vrem altii! Doar adevarul
  Pe care il simtim, e foarte simplu
  Nu trebuie decit o clipa sa gandim
  Si eu sunt Dac, bunicii mei
  Parintii mei si fratii mei
  Si ei sunt Dacii, cu totii suntem Dacii
  Dar poate unii spun ca-i o greseala
  Sa afirmam c-am fi copii lor
  Prea bine, atunci suntem urmasii lor
  Si chiar copii mei vor fi ,
  De se vor naste, asa e legea firii!

 54. Stimata doamna, nu stiu cum puteti fi sigura de seriozitatea acestui demers. Noi ne urmam drumul, cine ne este alaturi bine, cine nu…asta este, nu avem cum sa-i convingem pe toti.

 55. Domnule daca ei aveau intradevar intentia sa faca cu adevarat un documentar despre acest popor care descindea din Tracii care sunt recunoscuti peste tot in lume, nu-i defaimau intr-o asa masura caci eu inclin sa cred ca Multi oamenii pe lumea asta ar fi dorit sa afle adevarul despre istoria adevarata a omenirii dar de aici se vede clar ce cautau ei acolo cu acel avion sau satelit AUR SAU COMORILE DIN AUR UNDE AR FI PUTUT FI LOCALIZATE daca nu au fost deja si urmeaza sa ne fie furate caci Romanul prin naivitatea caracteristica in fata strainului crede ca aceia au fost de buna credinta cum se spune din batrini un proverb din Ardeal “Interesul poarta fesul” deci sa fim foarte atenti ce se intimpla acolo caci mai avem si atitia vinzatori de tara printre noi si multi fara scrupule eu cred cu convingere ca acele locuri sacre trebuie neaparat pazite cu strajnicie dar oare de catre cine?

 56. Stimate domn mi-e frica pur si simplu si nu stiu din pacate dupa cite sau intimplat in tara noastra in ultimul timp daca mai sunt si oamenii cu adevarat de buna credinta caci ma doare sufletul daca pot sa ma exprim asa cind vad cum batjocoresc unii Romania,si nu stiu cum am putea sa o aparam macar identitatea noastra sa o putem afla Pina la urma caci fiecare Roman simte in sufletul sau ca nu este ceea ce ni sa spus adica ne-au impuiat capul cu minciunii dar noi simteam in interiorul nostru fiecare ca ceva nu se potriveste.Ma doare sa vad cum vor sa ne fure pina si muntii Apusenii ne fura si copilasii care sunt si ei mai scumpi decit aurul si acum Sarmisegetusa. Sa nu le mai dam voie sa ne umileasca si sa ne mai batjocoreasca. As face un apel la fiecare Roman sa doneze chiar si un leu pentru un asemenea proiect pentru ca merita,Ce m-ar interesa este daca intimplator colaborati cu D-nul Roxin,si cum as putea sa particip si eu sa ajut la acest proiect.

 57. Stimata doamna,
  Nu inteleg ce intelegi dvs prin a colabora “intamplator”. Eu si Daniel facem parte din aceeasi echipa de aproape un an.Noi ne ocupam de acest site,de promovarea filmelor documentare si de poriectele ce vor urma, noi suntem initiatorii proiectului “Adevarul despre Daci”.
  Cu stima,
  Valentin Roman

 58. Am așteptat documentarul ăsta aproape un an. Și-au bătut joc de noi cu o poveste inventată de ei. Cine e profesorul ăla din Cluj cu față și atitudine de slugă? Asta au descoperit ei cu supertehnologia aceea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *