Miturile și legendele ne-au colorat imaginația și ne-au purtat în tărâmuri fabuloase – în lumi cu eroi și înțelepți, cu fapte și taine inaccesibile nouă… Dar oare miturile și legendele sunt doar expresiea imaginației înaintașilor noștri?
Ei bine, din ce în ce mai multe dovezi și surse istorice ne permit să dăm mai mult contur și conținut miturilor, făcându-ne să înțelegem că ele ascund o realitate uitată.
Ținutul de legendă al hiperboreenilor nu este doar o poveste frumoasă! Grecii antici, dar și romanii îl localizează la nord de Dunăre, în ținutul geto-dacilor, priviți ca urmași și continuatori ai tradițiilor hiperboreene. Un număr impresionant de istorici, gânditori și poeți antici vorbesc despre asta, dând detalii geografice precise.
Strabon este categoric: “Primii care au descris diferitele părți ale lumii spun că Hiperboreenii locuiau deasupra Pontului Euxin (Marea Neagră) și a Istrului (Dunărea)” (Goegrafia XI. 6,2)
Clement din Alexandria este de asemenea precis: el îl numește pe zeul dacilor, Zamolxis, “Hiperboreanul”. (Stromata, IV, 213)
Macrobiu vorbește despre “Regiunile udate de Don și Dunăre… pe care antichitatea le numea Hiperboreene.” (Comm. in Somnius Scipionis II. 7)
Marțial numește triumful lui Dioclețian asupra dacilor “Hiperboreus triumphus” (Ep. VIII. 78)
Și exemplele ar putea continua…
Dacă vreți să cunoașteți mai multe despre Ținutul de legendă al Hiperboreenilor, vă invit să urmăriți emisiunea Adevăruri tulburătoare din această seară, pe Nașul tv, de la ora 22:00. Emisiunea poate fi urmărită și în reluare, sâmbătă, în jurul orei 22:00 și duminică, de la ora 11:00.
Daniel Roxin