TRANSILVANIA. Mărturia cutremurătoare a unui ziarist secui în 1940: “Mă rușinez că m-am născut secui-maghiar și reneg și faptul că am învățat prima oară să mă rog lui Dumnezeu în limba maghiară”. Află de ce!

Categories DezvăluiriPosted on

Peisaj din Transilvania – Foto Adrian Petrișor

În așa numitul ținut secuiesc (Harghita, Covasna și Mureș) găsim astăzi urmele a peste 70 de cetăți militare dacice și, cu siguranță, mult mai multe așezări dacice civile… Niciunde pe teritoriul locuit de români nu există o mai mare concentrare de astfel de situri arheologice, nici măcar în zona Sarmizegetusei Regia. În condițiile în care dovezile faptului că românii sunt urmașii geto-dacilor abundă, drepturile noastre istorice în Ardeal, în Transilvania, sunt de necontestat, populația românescă trăind acolo înainte de venirea ungurilor și fiind întotdeauna majoritară, potrivit recensămintelor austriece și maghiare.

Cu toate acestea, agenții iredentiști maghiari se chinuie să infecteze și astăzi atmosfera din România și să manipuleze, cu informații false, lumea occidentală, pretinzând că Transilvania este pământ unguresc. Pe acest fond al minciunii istorice și al barbarismului pe care l-au dovedit unii dintre pretinșii urmași ai lui Arpad și Attila ( majoritatea populației Ungariei nu este, din punct de vedere genetic, ungurească, ci formată în procent de peste 90% din români, germani, slavi și alte naționalități maghiarizate forțat, care și-au pierdut identitatea în decursul secolelor), au avut loc și uriașele crime hortiste dintre anii 1940-1944, perioadă în care Transilvania a fost sub ocupație maghiară.

Martor la acestea, cutremurat de atrocitățile săvârșite cu o ură irațională împotriva românilor, gazetarul secui Gyorgy Ferenczy, cu activitate jurnalistică în Budapesta, Satu Mare și Cluj (a editat gazeta Kimandom – Mă pronunț), spune următoarele, în 1940 (Golgota Transilvaniei, Arad, 1940 și ediția a II-a, București, 1941): “Naționalitățile au trăit ca cetățeni români cu drepturi depline, într-o totală libertate; la reforma agrară le-a revenit pământ… Trebuie să mă refer la umanitate… La sentimente omenești când arăt atrocitățile fără seamăn care s-au comis pe pământul Transilvaniei după ocupație… Mândrul pământ al Transilvaniei s-a transformat într-o amarnică golgotă unde se petrec cele mai groaznice evenimente. Oamenii sunt închiși cu sutele, cu miile sunt bătuți, sunt torturați în mod cumplit. Asasinatele și execuțiile se țin lanț și toate acestea doar pentru că unica vină a nenorocitelor victime este aceea de a se fi născut români… pe pământul Golgotei din Transilvania, unde vântul suflă leșurile celor spânzurați, unde cadavrele martirilor asasinați cu o sălbatică cruzime vestesc că instinctul bestial s-a eliberat și barbarismul și răzbunarea joacă dansul sălbatic al morții… A chinui… cu un vandalism necruțător oameni lipsiți de apărare este nemaiîntâlnit în istoria statelor civilizate ale Europei. Nu-mi rămîne altceva decât să mă rușinez că m-am născut secui-maghiar și să reneg faptul că am învățat prima oară să mă rog lui Dumnezeu în limba maghiară.” (Radu Theodoru – “Urmașii lui Attila”, editura Miracol, 1999-2000)

De admirat onestitatea cu care un secui s-a delimitat de crimele hortiste. Cu siguranță au făcut-o și alții…

Acest episod ne subliniază încă o dată faptul că dovedirea clară a drepturilor noastre istorice în Transilvania, nu doar pentru noi, ci și pentru lumea întregă este, nu o necesitate, ci o urgență, cu atât mai mult cu cât indivizi precum Lucian Boia (feblețea Budapestei) scriu negru pe alb în cărțile lor “de istorie” că noi, românii, NU AVEM DREPTURI ISTORICE ÎN TRANSILVANIA! Oare pentru a pregăti terenul unor evenimente viitoare? Ia gândiți-vă ce argument forte are Budapesta, în pretențiile ei, atunci când revendică Transilvania și își prezintă cauza la UE sau în SUA, unde îl au ca suporter pe evreo-maghiarul George Soros, consilierul lui Obama : “Păi, domnilor, chiar istoricii de la București spun că ei, românii, nu au drepturi istorice în Transilvania!!!”

Așadar, ce ne facem cu unul ca Boia? Ce ne facem cu puterea coruptă și incompetentă, iresponsabilă și aservită unor interese străine? Ce ne facem cu acea parte a mediului istoric care nu vrea să audă de geto-daci sau care îi consideră încă niște primitivi ce nu merită atenție științifică?

Din nou reiese clar că noi, cei din sociatatea civilă, alături de specialiștii care încă mai simt românește, trebuie să acționăm în locul autorităților pentru a pune lucrurile pe făgașul normal, pentru a restabili adevărul. Până la urmă vom reuși!

Daniel Roxin

P.S. Rog comentarii echilibrate, decente!

Accesează acest link: Redirectioneaza 2%

39 comments

 1. Felicitari pt.emusiunea de aseara.Domnule Roxin am si eu o intrebare avind in vedere ca pe f.multe site-uri bloguri toti ne indeamna sa ne trezim sa facem sa dregem dar nimeni nu vine cu un plan cu un program .Pentru cutare problema sa facem asta pt. asta sa facem asta si asa mai departe. Cred ca daca ar fi facuta o asemenea platforma la care multi ar adera s-ar crea si ounitate mai mare pentru cei care isi doresc sa faca ceva sa .

 2. Nu e bine sa alimentam aceasta ura de rasa desi cunosc foarte bine maghiarii , cel putin din zona mea , a Brasovului. Am avut doi prieteni foarte buni , din copilarie, dar care incet , incet dupa lovitura de stat din 89 sau debarasat de prietenia noastra, desi la unul dintre ei am fost si martor la divort si am mers pana dincolo deBudapesta pentru a fii prezent la a doua casatorie a lui, am avut de altfel si un accident de masina in Seget , in drum spre el, din fericire am scapat cu bine. Insa ei, prietenii mei m-au dezolat total. In armata , noaptea intr-o padure , i-am salvat viata unui secui din satul mare ca-l omorau romanii care aveau frati taiati de secui si chiar unul ucis prin injunghere, nu a catadicsit nici macar sa spuna multumesc !

 3. Ne aflam acum cu totii in Europa acum, Europa e tara noastra, ce le mai trebuie? Aurul din Apuseni nu e gratis, ei nu vor accepta niciodata ca Ardealulu nu e al lor, toata Europa stie ca se trag din popoare migratoare , numai ei se dau stabili, au asteptat ca tarii sa-i fie slabite puterile pentru ca ei sa poata actiona, intotdeauna au ationat cu perfidie si cruzime ! Toate acestea trebuie sa inceteze, Romania nu e Spania nici Iugoslavia, nici Ucraina.ROMANIA E DACIA , podisul mongol se afla in Asia domnilor !!!

 4. Nu uităm Ip şi Treznea!

  Cinste gazetarului Gyorgy Ferenczy!
  Oameni de o aşa profundă omenie mai rar.

  Subsemnez la cele spuse de Florinel Voicu. Vorbe cu tâlc.
  Ardealul cel scăldat de sângele lui Decebal, va fi în vieci al geto-dacilor.
  Anul trecut, în Arena Naţionala de la Bucureşti, 50 000 de bărbaţi au cântat ,,Treceţi batalioane române Carpaţii”.
  După un sfert de secol în care hoţii de istorie ne fura istoria!

  Trebuie sa continuam sa ne cunoastem istoria adevarata.
  Sa nu-i uitam pe Horia, Closca si Crisan.
  Sa nu uitam Ip si Treznea!
  Sa nu uitam!

 5. Da , cel ma-i bine cum spunea si Voicu…….schimbam numele tari cum a fost Inainte,DACIA,si le punem Inainte harta daciei…si atunci sa arate ,ei In ce zona se afla…..!!!

 6. am multi prieteni unguri .
  Ca oameni sunt ok orice problema am daca ma duc la ei si ma pot ajuta ma ajuta .
  iesim la bere mergem la nunti la botezuri etc
  Asta pana vine vorba de ardeal si ungaria . – desi unul este profesor de geografie si altul este inginer zici ca se prostesc total cand vine vorba de istorie.
  Nu stiu unde au invatat ei istorie dar au invatato prost si eronat.
  Adevarul este ca de mici sunt indoctrinati din familie urmand ca scoala in limba maghiara sa ii faca ceea ce sunt astazi. Plus ca habar nu au de crimele facute asupra poporului roman de vorbitori de limba maghiara de-a lungul istoriei .

 7. Apropo felicitari pentru emisiunea de duminica cu actorul arlechino.
  Asa rapid a trecut emisiunea de parca a avut 10 minute.
  Clar mai trebuie o emisiune cu Mihai Gruia Sandu fiinca este foarte cerebral si vorbeste fix la subiect tot.

 8. Atata timp cat noi ,dacii, vom avea in subconstientul nostru ca suntem…daci evident, nici un ungur ,poate fi el si consilier al presedintelui SUA, nu va face sa se rupa Dacia noastra. Sunt sigur ca in ciuda vietii pe care o ducem acum si a mentalitatii noastre subrede, inca mai avem in noi ,majoritatea, dragostea de patrie care va iesi in vremurile mai grele ce se anunta, si sper ca generatia mea va schimba lumea noastra plina de coruptie.

 9. Daniel, 1. nu trebuie sa “actionam in locul autoritatilor” ci “trebuie sa avem conduita pe care ne-o dicteaza constiintele noastre”

  2. i-ai trecut pe romani ca PRIMII maghiarizati care s-au intors foc si para impotriva propriului lor neam, adica atatia tradatori de Neam! Esti obiectul unei intoxicari, sursele din evul mediu pomenesc despre catoloci din spatiul apusean care au venit in Ungaria, destui, erau si valahi in pusta, insa nu atat de multi cum crezi. Majoritatea valahilor din pusta maghiara s-au retras in spatiul in care e acum REGIUNEA AUTONOMA VLAHA, Cehia si au devenit dusmani traditionali ai ungurilor pentru mai multe secole.

  Rugamintea mea e sa manifesti o atentie sporita fata de toate aceste lucruri cat se poate de delicate.

  nu tin sa apara comm-ul, important e sa-l citesti

 10. In primul rand feliciatri pentru emisiunea dea aseara ne-ati tinut cu sufletul la gura , a fost o emisiune istorica si va doresc succes pe mai departe, parca suntem blestemati , stainii recunosc ma degraba originea noastra decat cozile de topor care sun cocotate pe jilturi , insa dacii se trezesc incet dar sigur si le vine si TRADATORILOR DE NEAM scadenta.

 11. Intra unu n magazin si zice …Gulas aveti ..vanzatorul …aha esti ungur…
  Daca ceresm pizza eram italian .sau strudel..neamt
  Vanzatorul: scuze ..nu..
  Numai ca asta i magazin de electronice…

 12. Eu cred ca amenintati din diferite directii precum Getia a fost mereu inainte de Rusi, de occident de Turci, iar azi de Vest, Rusi, Maghiari si de Sasi, e timpul ca sa avem dreptul nostru de a poseda si purta arme ca in America. Cand toata populatia e la arme si stie cum sa le foloseasca pentru apararea natiunii, nici macar o armata numeroasa nu poate ca sa fie cuceritoare.

 13. Cred cu mare forta ca avem in subconstient si in instinct adevaratele origini. Nu cred in ceea ce mi s-a predat la scoala ca ‘istorie’ si nici nu mi-a placut vreodata. Nu se deosebeste de povestile cu Harap Alb ..poate pentru ca, invatata de mici copii, se vrea asimilata intr-un anumit fel….prinde mai bine.
  Istoria o facem noi, ASTAZI, in asta cred, si fiindca fiecare dintre noi avem oportunitatea sa scriem istoria, haideti sa facem BINE, sa promovam gesturi de bine si corectitudine, sa o schimbam acum si odata cu ea, sa ne schimbam definitiv noi insine.

 14. Iubitorilor de neam si tara, doresc sanatate, Dumnezeu sa ne ajute ca cei mai vrednici dintre noi sa insufle dragostea de neam de tara, de a fi uniti in cugetele noastre, a scoate la lumina adevarul istoric a celor ce suntem, de a se constitui o organizatie avind in frunte istorici care doresc, iubesc fiinta noastra de roman,, a istoriei tarii noastre, deoarece politicienii zilelor noastre sunt depasiti, cum sa vazut pina acum. Ca atare poate constituit chiar un partid care sa actioneze cu o adevarata politica romaneasca, a intereselor adevarate ale romanilor.

 15. De sute de ani romanii au fost indulgenti si ingaduitori cu natiile traitoare pe pamint romanesc si cum le-a fost rasplatita omenia de care au dat dovada de-alungul vremurilor? Cu crime,omoruri si jafuri . Cum mai putem vorbi de toleranta in ceaiace-i priveste pe extremistii unguri? Trebuie pedepsiti asa cum se cuvine si dati afara din Romania.Atit.

 16. Desi este evident pentru orice om cu putina ratiune, ca aici s-ar fi aflat un *pustiu demografic*(cind pina dincolo de Cercul Polar s-au adaptat si traiesc in acele conditii imposibile oameni* este o aberatie!!Totusi trebui spua si reamintit permanent adevarul, pentru ca, altfel triumfa minciuna spusa mai des si pretutindeni!

 17. Nu mi cunosc bine originile, dar desi stiu ca o parte din rudele mele sunt din afara Daciei,pentru ca m am nascut pe acest pamant ma consider DAC.

 18. domule daniel roxi, va iubesc enorm pentru maretul curaj cu care prezentati toate datele si marturiile despre adevaratul popor roman. sunteti un adevarat SALVATOR al istoriei de netagaduit
  al traco-dacilor si a urmasilor acestor tinuturi minunate . . sunteti sustinuti de adevaratii daci . (actualmente romani) si va dorim ca impreuna sa aratam lumii ca intradevar meritam sa fim respectati. multa sanatate si putere de munca , sunteti tinar si curajos si cu siguranta vom reusi.

 19. Un grup de oameni vorbind aceeasi limba si avand obiceiuri asemanatoare (un popor) au hotarat sa se stranga impreuna, sa vietuiasca impreuna, sa se gospodareasca impreuna si sa se apere impreuna de dusmani pe intinderea unui teritoriu numit TARA….(pe vremea aia, evident ca primii dusmani erau chiar vecinii care vroiau cate o halca din tara) … acesti oameni si-au dat seama de doua lucruri : 1. ca nu pot vorbi toti deodata si 2. ca laolalta cu majoritatea pot vietui sporadic in mijlocul lor si cativa devianti, cativa virusi cu fata umana …pentru a rezolva aceste doua aspecte FUNDAMENTALE au hotarat 1. sa-si aleaga dintre ei un numar de vrednici reprezentanti care sa gandeasca, sa vorbeasca si sa hotarasca pentru fiecare comunitate de la mic la mare acoperind astfel intreg teritoriul tarii si 2. sa emita seturi de norme de convietuire general valabile pentru toti locuitorii teritoriului numit TARA, norme izvorate deobicei din experientele practice anterioare, stabilind care sunt limitele acceptabile (plus pedepsele pentru depasirea limitelor) si infiintand institutii specializate pe fiecare aspect al vietii zilnice (denumite astazi “institutii publice”) institutii care sa apere majoritatea poporului cuminte, CU MINTE si normal de cine ? de deviantii din mijlocul sau : hoti, pedofili, spioni, betivi, batausi, vitezomani, etc precum si institutii (publice) care sa apere poporul care si cand este neajutorat din cauze independente de el, adica sa protejeze populatia vulnerabila (bebelusi, mamici, batrani, bolnavi, etc) pe perioada cat dureaza situatia de vulnerabilitate………. in Romania, in ultimii 25 de ani exact deviantii au ocupat institutiile care trebuiau sa-i identifice si sa-i pedepseasca pe ei, ba mai mult au ocupat si Parlamentul Romaniei sucind normele de convietuire IMPOTRIVA OAMENILOR NORMALI (si favorizandu-se pe ei, deviantii)….. cam asta se intampla la noi…. suntem in stare sa reasezam lucrurile in normele lor firesti , in logica lor elementara de la inceputurile evolutiei umane ? cat de mult am decazut ? suntem in stare sa dam RESET acestei tari , sa ne intoarcem la origini si la lucrurile cele de baza care conteaza cu adevarat ??
  PS—-toate institutiile publice de orice fel au fost infiintate pentru apararea trecutului, prezentului si viitorului POPORULUI si a intregimii teritoriului numit TARA….. adica TOATE institutiile publice….acesta este pentru ele “obiectul muncii”si nu altul ……institutiile publice nu au fost infiintate si platite pentru apararea unor persoane fizice si a prietenilor si avutiilor …. lor….

 20. Ce vorbești române? Ștefan e departe! Si Țepeș și Zelea Codreanu…Până s-o mai naște unul ca acestia, cred că mai avem de răbdat…pe Cruce!

 21. sunt 25 de ani de cand le-am deschis ganita spre ungatia. cati au plecat?
  romanii din ungaria au atatea drepturi cate au ei aici? copii , generatia de maine vor o europa libea si ei vor STAT in STAT

 22. Silvia :ei vor bogatiile acestui pamant,SA VINA AICI,nu SA PLECE !
  Unde sa plece? Pe o campie unde n-au de niciunele ? Dar tot ce se intampla este datorita istoriei scrisa de ei,nu cea traita.

  Sanatate_la_Ghiveci: Atata timp cat in lume exista fortele intunericului slujite de cei care mor de foame si carora le e frica de moarte-nu sunt din neamul DACILOR !-va fi pe acest PAMANT bine,insa doar pentru ei.Ce fel de bine ?
  Pentru noi,ramane doar Speranta(este inca in Cutia Pandorei),dar cand se vor scula si cei care au trait,dar n-au murit-cei nenascuti dar eterni si vii,adica Zamolxis perpetuat prin ceea ce nu moare-Credinta si Dreptatea-va trebui sa dam dovada de Intelepciunea Zamolxiano-Hristosica- si sa-i indreptam si pe ei.
  Altfel va fi un razboi perpetuu si fara de sfarsit.Pana acum,cei de pe aceste plaiuri,sunt castigatorii !
  Saracia noastra e mai bogata decat luxul lor !
  Si mie mi-e greu cand vad ca sunt cinstit si sunt alungat,dar nu abdic.
  Va doresc succes si sa continuam,asa cum o unire a schimbat soarta unei alegeri,va trebui sa schimbam si soarta acestui PAMANT,originar GHEA!

 23. Boala cea mai comuna a gazetarilor romani, profesionisti si amatori, este…amestecarea notiunilor.
  Articolul contine o gramada de subiuecte foarte diferite, cum ar fi: dacii, crimele extremistilor unguri si secui in 1940-1945, atacul contra lui Lucian Boia, etc. etc. Autorul nu este in stare sa le delimiteze .
  Mai intai, crimele din timpul razboiului sunt adevarate, dar nu trebuie pedepsiti oamenii care nici nu erau nascuti atunci, pentru aceste crime. Nedreptatile de atunci si uciderile odioase nu trebuie “platite” cu alte nedreptati! Apoi, subiectul “dacii” poate fi tratat cum trebuie, de catre istorici. Apoi, Lucian Boia a incercat sa reconstituie ceea ce crede el ca este adevarul istoric. El a aratat (correct!) ca Mihai Viteazul a fost un aventurier care nu avea “idei nationale”, pentru ca pe atunci nimeni nu avea asa ceva! Iorga a aratat ca visul lui M.V. era sa ajunga sa faca parte din…nobilimea Transilvaniei! Asta nu inseamna ca noi putem sa-l dam afara din istoria romaneasca, pentru ca el a luat o masura extreme de importanta in 1595: a subordonat bisericile ortodoxe din Transilvania, Mitropoliei din Targoviste! Datorita lui Romania nu are problem religioase, cum a avut Iugoslavia!Presupunand ca-l dam afara pe usa din istoria Romaniei, putem fi siguri ca el va reintra…pe fereastra!

 24. Iar boala trollilor de pe acest site e că interesul românilor pentru daci le stă în gât. Lor şi stăpânilor lor.
  Anton Cehov are un personaj care, la orice afirmaţie a interlocutorului striga: ,,Aşa ceva nu poate fi, pentru că nu poate fi niciodată!”

  Să afirmi că Malus Dacus ,,nu avea idei naţionale, pentru că pe atunci nimeni nu avea aşa ceva” înseamnă să îndrugi o enormitate măreaţă.

  Boala celor cărora dacii le stau în gât e că, ne mai având argumente, spun şi ei primul lucru care le vine în minte.
  Boia vostru este exemplul clasic.

 25. Domnule Roxin
  Vreau sa va felicit pentru toate materialele postate pana in prezent, ppentru ca sunt foarte importtante si pline de istorie. Sunteti, poate, prima persoana care ne atrage atentia ca ne vundem TARA, CULTURA SI ISTORIA. Practic politicienii nr vand identitatea. Vreau sa va rog sa imi spuneti cum pot sa ma alatur dvs in cauza de pastrare a culturii si a obiceiurilor stramosesti lasate mostenire pentru noi inca din vremea lui Burebista.
  Va multumesc!

 26. Va multumesc pentru raspunsul, neasteptat de pompt. Voi urmari in continuare activitatea dvs asteptand un semnal cand va fi cazul de implicare. Va multumesc!

 27. Am intrat nu sa-mi dau cu parerea,ci sa-ți transmit un sigur cuvânt…excelent!
  …adica excelent gândit,excelent scris.

 28. Sunt si cetateni romani care gandesc in favoarea strainilor, dar mai sunt si asa-zisi maghiari care gandesc romaneste, cum este si normal, de altfel !

 29. Unde spune Boia ca nu avem drepturi istorice in Transilvania ? As vrea sa citesc si eu cartea aia, recunosc faptul ca nu am citit nimic de el, desi i-am auzit pe multi injurindu-l.

 30. Voi valhii ( rumuni) nu sunteti urmasii dacilor. Sunteti urmasii a unor pastori crescatori de oi si capre latini de pe coasta Albaniei ,coasta cea mai apropiata de peninsula italiana. E logic ca stramosii vostrii de acolo au pornit si au migrat pe linia lantului carpatic pascind animalele. Cum se zice ” urmele oilor inca se mai vad”. Adica mai sunt regiun locuiti de fratii vostrii aromuni, vlachi care traiesc de a lungul lantului carpatic. Si parca voi rumunii din romania ati vrea sa le ignorati , parca ati vrea sa stergeti “urmele oilor”. Adevaratii urmasi ai dacilor suntem noi secuii. Si sa nu credeti ca asta ne face frati. Nu ! Voi v-ati asumat aceasta mostenire pe nedrept. Ca sa puteti dovedi dreptul vostru asupra ardealului cu “hirtii falsificate”. Numele de szekely insemna “cei care sunt de a locului” adica bastinasii. Nu am fost maghiarizati fortat. Am fost lrazboinici loiali tot timpul Statului Coroanei Sfinte Ungare. Si din cauza asta am avut privilegii care au fost respectate de a lungul istoriei. Adica am fost autonomi. Ca urmasii demni ai dacilor secuii si-au asumat menirea de a apara Bazinul Carpatic de orice pericol. Nu traiau in sistem feudal precum alte popoare in aceea perioada ci intr organizatie democratica militara. Aceasta structurare care a influentat si modul de alocui sa pastrat chiar pina in zilele noastre . Cine se pricepe la etnografie si antropologie poate verfica. Limba maghiara veche are multe in comun cu limba daca. Cee ce arata ca pe vremuri aceste doua limbi nu erau limbi diferite ci doua dialecte diferite a unei limbi arhaice. Asa se face ca acuma secui vorbesc , nu o limba diferita ci un regionalism a limbi maghiare. Si aceasta veche infratire cu ungurii si loialitatea fata de natiunea maghiara din care fac si secui parte, ne da simtul menirii de a apara valorile spirituale ,culturale, si materiale a intregi natiuni maghiare. Si inca odata spun . Secui ca urmasii adevarati ai dacilor. NU SUNT FRATII MAGHIRIZATI AI VLAHILOR (rumunilor),pentru ca RUMUNII NU SUNT URMASII ADEVARATI AI dacilor. Dat fiind ca dacii erau razboinici ,crescatori de cai si boi precum urmasi lor “migratori”(hahaha!) secui si nu niste tarani si oieri precum au fost rumuni de ieri si de azi. Am vorbit! Multumesc.

 31. Hai ca e tare asta!
  Ferry baci, esti dus rau, dar apreciez interesul tau in materie de istorie a pamintului nostru care te tine si pe tine de conlocuitor.

 32. @siculo: oferiți demonstrația ca maghiarizarea din sec XIX a reușit pe secui. Ne arătați ca, dacă românii nu ar fi avut o cultură ancestrală, tradiții puternic înrădăcinate am fi împărtășit aceeași soartă. Unde sunt secuii care învingeau alături de Mihai? Unde sunt secuii care învingeau la Vaslui alături de Ștefan? Au pierdut limba, cultura, mândria, adevarata identitate. Cât despre daci, citiți va rog, lecturi din Anonymus, Keza, s.a. Ca o ironie, studiați si ce spune știința, studiați haplogrupurile europene si veți afla ca “genele” asiatice, J in mod special, sunt azi cam 3% la maghiari, restul fiind cvasi-identice cu cele din Balcani si România. Nu aveți “hardul” hunilor, aceștia fiind mongoloizi, ci gene dacice, ca mai toți ungurii, din amestec milenar cu populația băștinașă. “Softul” l-ați schimbat, vi s-a instalat un alt SO. Când veți înțelege ca este asa, ca si Dvs si românii merita respect, viață si sa-si cunoască istoria va fi un salt tot istoric. Kossuth, de exemplu, a ratat întâlnirea cu istoria, no ofense, dar au mai greșit si alții (de exemplu aborigenii au primit buletine de la anglo-australieni in 1965). Este corect sa ne cunoaștem trecutul dar dăunător sa trăim acolo. Fiți pozitiv, trăim împreună, teoriile cu rase superioare au ucis milioane de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *