Daca esti ca milioane de alti oameni din tara, rezolutia ta de Anul Nou este sa slabesti. Dar cand incerci sa o pui in practica in lunile urmatoare, s-ar putea sa te simti rapid coplesit de numarul de optiuni pe care le ai la indemana sau s-ar putea sa te feresti de unele dintre promisiunile care par prea frumoase sa fie adevarat. De aceea am cerut expertilor sa distinga realitatea de mituri pentru a afla ce te ajuta cu adevarat sa slabesti.
1. Mit: toate caloriile sunt aceleasi, fie ca provin din alimente intregi sau procesate
Realitatea: nu. Desi o bomboana de 100 de calorii si un mar de 100 de calorii contin aceeasi cantitate de energie, sursa fiecarei calorii schimba modul in care organismul o digera si o foloseste.
Organismul trebuie sa munceasca mai mult pentru a procesa alimente intregi (cum ar fi legumele si leguminoasele) decat pentru a procesa alimente ambalate (cum ar fi biscuitii si cerealele cu zahar), spune dr. Angela Fitch, profesor.
„Daca mananc Cheerios, nu trebuie sa fie procesate cand ajung in abdomen”, explica Fitch. „Dar daca mananc quinoa sau fasole, organismul trebuie sa le descompuna.” Cheltuiesti mai multa energie pentru a descompune alimentele si proteinele neprocesate decat alimentele procesate, ceea ce inseamna ca consumul de alimente care se gasesc in natura si care nu sunt facute de om este cea mai buna strategie atunci cand tii o dieta.
2. Mit: slabirea este o chestiune de vointa
Realitate: „Fiziologia umana nu este programata sa provoace pierderea in greutate”, spune Fitch. Conservarea grasimilor i-a ajutat pe stramosii nostri sa supravietuiasca, asa ca am evoluat pentru a mentine greutatea pe care o ingrasam. „Le spun oamenilor care se lupta sa slabeasca ca este o chestiune de chimie si nu de personalitate”, avertizeaza el.
Este adevarat ca unii oameni pot fi destul de norocosi sa aiba un metabolism mai rapid care ii ajuta sa slabeasca mai usor decat altii. Cu toate acestea, metabolismul tinde sa incetineasca pe masura ce inaintam in varsta, ceea ce face si mai dificila pierderea acelor kilograme in plus.
In plus, atunci cand oamenii pierd mult in greutate rapid, corpul incearca sa revina la „punctul sau de plecare”. Acest lucru va poate afecta si metabolismul si va poate face sa va simtiti mai foame. Intr-adevar, un studiu a aratat ca participantii au consumat cu aproximativ 100 de calorii suplimentare pentru fiecare doua kilograme pe care le-au pierdut ulterior.
Lupta impotriva excesului de greutate este o batalie impotriva biologiei, asa ca obezitatea nu este un esec moral. „Nu pot sublinia suficient ca excesul de greutate este un raspuns normal si natural la omniprezenta anormala si nenaturala a alimentelor bogate in calorii, zahar si grase.”
Atractia genelor fata de greutate combinata cu accesul usor la fast-food, dulciuri si alte alimente nesanatoase poate explica intr-adevar de ce aproape 40% din locuitorii tarii sunt supraponderali si aproape 8% sunt obezi, sever, potrivit unui studiu. Deci ce poti face? Greger va propune o dieta compusa din alimente de origine vegetala pentru a va ajuta sa va mentineti o greutate sanatoasa. Renunta la alimentele procesate si lasa dulciuri precum prajiturile si inghetata pentru ocazii speciale.
3. Mit: carbohidratii sunt rai
Realitate: Succesul unei diete sarace in carbohidrati depinde intr-adevar de persoana, spune Fitch. „Datele pe care le avem in prezent indica faptul ca unii oameni pot pierde in greutate cu o dieta cu continut scazut de carbohidrati, in timp ce altii pot pierde in greutate cu o dieta cu continut scazut de grasimi.”
El adauga ca „Ceea ce stim este ca diferitilor le plac rutinele diferite care ii mentin in echilibru caloric. Cheia este ca orice ai face, trebuie sa-ti placa suficient pentru a nu renunta.”
Pentru beneficii pentru sanatate, este de preferat sa urmezi o dieta bogata in carbohidrati care sa includa cartofi dulci, dovlecei de iarna, mazare si porumb, leguminoase, fructe, ovaz, grau, quinoa si alimente bogate in proteine, cum ar fi iaurtul, decat o dieta. cu alimente procesate, cereale rafinate si bauturi dulci.
4. Mit: daca vrei cu adevarat sa slabesti, trebuie sa tii o dieta pe termen lung
Realitate: „Nu este o idee rea sa ai un plan proactiv si bine gandit pentru a-ti regla aportul alimentar”, spune dr. Scott Kahan. „Problema este ca suntem saturati cu tot felul de moda si modele care rareori ajuta si care de multe ori ne determina sa renuntam de parca n-ar fi existat nicio modalitate de a o realiza.
In plus, chiar daca oamenii cred ca pot tine o dieta pentru o perioada si pot pierde in greutate, cei mai multi oameni o recupereaza. Obtinerea unui rezultat de durata depinde de incorporarea alimentatiei sanatoase pe termen lung in stilul tau de viata, explica Greger. „Scaderea permanenta in greutate necesita o schimbare permanenta a obiceiurilor alimentare”, subliniaza el. „Obisnuintele mai sanatoase ar trebui sa devina un stil de viata.”
Pentru a va ajuta sa realizati acest lucru, spuneti prietenilor si familiei dvs. ca incercati sa alegeti alimente sanatoase si incercati sa ii convingeti sa va ajute sa va respectati angajamentul. Pastreaza un jurnal cu alimentele pe care le consumi, asigura-te ca dormi suficient, bei multa apa si faci sport cel putin 30 de minute pe zi. In cele din urma, ganditi-va la scaderea in greutate ca la o alegere a stilului de viata, recomanda Bridgette Agee, asistenta medicala.
5. Mit: A manca mai des portii mai mici este una dintre cele mai bune modalitati de a-ti controla apetitul
Fapt: Premisa implicita aici este ca, mancand portii mici pe parcursul zilei, iti controlezi pofta de mancare, deoarece nivelul glicemiei (sau nivelul zaharului din sange) este mai stabil si nu scade, determinand o crestere a apetitului. Cu toate acestea, presupunand ca mananci aceeasi cantitate de calorii, nu conteaza daca mananci prea putin sau prea mult, conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Scoala de Cinetica Umana a Universitatii din Ottawa. Un alt studiu, a demonstrat de fapt opusul acestui mit: faptul ca consumul mai frecvent de portii mai mici i-a facut pe oameni sa vrea sa manance mai mult.
„Acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa mananci neaparat trei mese pe zi”, spune Kahan. „Pentru unii oameni, este mai usor sa mananci in moduri netraditionale. Asta e bine. Dar nu te astepta la un miracol”.
6. Mit: curatarile cu sucuri te vor ajuta sa slabesti
Adevar: „Daca iti place sa faci sucuri pentru ca iti place sa le bei, atunci fa-o. Dar nu te lasa dus de promisiuni ca va avea loc o pierdere in greutate magica, uimitoare”, spune Kahan. Adesea, kilogramele pe care le pierdeti reprezinta „doar greutatea apei”.
De asemenea, retineti ca sucul este in general bogat in calorii, asa ca cel mai bine este sa il beti cu moderatie cel mult. Kahan adauga, de asemenea, ca smulgerea prezinta riscuri pentru sanatate, cum ar fi dezechilibrul electrolitic, posibila deshidratare dupa o miscare intestinala si chiar probleme la rinichi. Sucurile din alimente precum spanacul si sfecla, care sunt bogate intr-o substanta naturala numita oxalat, pot cauza probleme la rinichi.
Sfaturi surprinzatoare si eficiente pentru a pierde in greutate
Cand creati un plan pentru a va atinge greutatea ideala, tineti cont de aceste sfaturi si trucuri putin cunoscute si uneori neplauzibile oferite de experti de top.
1. Dormi intr-o camera rece . Setarea termostatului cu 10 grade mai jos sau deschiderea unei ferestre va poate accelera metabolismul. „Scaderea temperaturii mediului activeaza celulele adipoase brune care necesita energie. Face corpul sa lucreze mai mult”, explica Agee.
2. Dormi mai mult. Lipsa somnului nu inseamna doar sa fii obosit in dimineata urmatoare. De asemenea, poate avea efecte asupra metabolismului. Pe scurt, daca te privezi de somn, corpul tau incearca sa pastreze toate caloriile in plus. „Somnul face parte din procesul de pierdere in greutate”, explica Agee. „Recomandam sa dormi opt ore pe noapte.”
3. Opriti dispozitivele tehnologice. Studiile arata ca avem tendinta sa mancam mai mult atunci cand ne uitam la televizor sau navigam pe retelele de socializare si suntem mai putin atenti la semnalul natural al corpului care ne spune „Sunt satul”. Prin urmare, obisnuieste-te sa nu folosesti tehnologia in timpul meselor si sa-ti folosesti simturile pentru a te bucura cu adevarat de mancare.
4. Atingeti-va fruntea. Un studiu a constatat ca ciocanirea cu degetul aratator pe frunte si ureche timp de 30 de secunde sau cu degetul de la picior va poate distrage atentia si reduce dorinta intensa de a manca. De asemenea, puteti incerca sa strangeti pumnii: acest lucru va poate ajuta sa va intariti hotararea de a „depasi tentatia alimentara” si de a indura durerea fizica, potrivit unui studiu publicat in Journal of Consumer Research .
5. Ia o pauza de la dieta . O pauza de doua saptamani de la dieta te poate ajuta sa slabesti, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul International de Obezitate. Studiul a investigat „reactia de post” a organismului la o dieta continua si a constatat ca metabolismul in repaus incetineste mai mult decat se astepta, ceea ce face mai dificila pierderea in greutate. Asta nu inseamna ca ar trebui sa mananci cat iti doresti; mai degraba, ar trebui sa mananci in mod rezonabil si sa incerci sa consumi alimente intregi.