Dieta ketogena: cum sa abordezi acest regim si ce beneficii aduce organismului?

Categories SanatatePosted on

Dieta ketogena este o dieta pe baza de grasimi. De foarte multe ori facem greseala de a-l eticheta drept bogat in proteine, dar nimic nu poate fi mai gresit. Un exces de proteine ​​ar duce la formarea carbohidratilor, acesta este un proces biochimic numit gluconeogeneza, adica carbohidratii sunt produsi pornind de la alte substraturi. In cazul proteinelor, organismul „arunca” partea azotata si ramane scheletul care devine baza producerii glucozei.

In dieta ketogena, carbohidratii trebuie sa fie la un minim extrem, vorbim de 20-50 g. si mai ales pentru a ramane in cetoza raportul caloric dintre grasimi si suma proteinelor si carbohidratilor trebuie sa fie de 4 la 1 .

Pentru a facilita dieta, s-a descoperit ca utilizarea grasimilor Mct, adica a grasimilor cu lant mediu, impinge ficatul sa foloseasca mai mult grasimi si raportul 4:1 poate deveni 3:1 ceea ce inseamna ca este mai usor sa ramaneti in cetoza.

Istoria dietei ketogenice (in pastile)

Dieta ketogena nu a fost creata pentru pierderea in greutate, ci pentru epilepsie. Deja pe vremea lui Hipocrate se intelegea ca postul ar putea fi o arma terapeutica puternica pentru atacurile epileptice .

In 1911, doi medici Gulep si Marie au experimentat pe adulti si copii cu utilizarea postului pentru atacurile epileptice si au vazut un beneficiu enorm al acestei abordari asupra acestei categorii de pacienti.

In 1930, in America, conceptul ca postul de 3 zile pe saptamana ar putea fi bun pentru organism si, de asemenea, pentru epilepsie s-a raspandit printr-o revista de cultura fizica si Bernarr Macfadden, la acea vreme un „culturist” si luminat al culturii fizice . Ulterior, la nivel medical, un endocrinolog, dr. Geyelin, a fost primul care a documentat imbunatatirea cognitiva prin post .

In 1921, Woodyatt a observat ca acetona si beta-hidroxibutiratul cresc la un subiect care practica postul sau care urmeaza o dieta prea saraca in carbohidrati si bogata in grasimi. In acel moment Dr. Wilder de la Clinica Mayo propune obtinerea beneficiilor postului prin cresterea corpilor cetonici (acetona, acid acetoacetic si acid β-hidroxibutiric) .

Wilder sugereaza utilizarea dietei ca inlocuitor al postului pentru a mentine cetoza in sange mai mult timp .

La nivel media, a ajutat cartea Dr. Freeman „The Epilepsy Diet Treatment: The Introduction to the Ketogenic Diet”, publicata in 1994. La nivel cinematografic, filmul „ First Do No Harm” cu Merryl Streep a impins pentru diseminarea acest tip de dieta (in Italia iese cu titlul „Un pas spre maine”).

Pana in anii 2000, dieta ketogena a fost mereu respinsa din cauza continutului de grasimi saturate si, mai ales, cardiologii s-au opus acesteia din cauza unei posibile legaturi cu aritmiile.

Faptul de a lua retete americane si de a le traduce aici in Italia, cu siguranta, nu a ajutat la difuzarea acesteia. Evident, a tine o dieta cu mult unt si smantana, slanina si carne rosie grasa nu a fost tocmai o carte de vizita buna pentru o populatie obisnuita cu dieta mediteraneana.

Ulterior, dieta ketogena s-a raspandit in Italia . Dr. Cherubino Di Lorenzo, important neurolog, a contribuit la diseminarea corecta a acestuia in domeniul medical si alimentar.

De ce sa incerci dieta ketogena?

Motivele ar putea fi diverse, primul vine de la sine, adica sa incerce sa imbunatateasca o stare patologica asa cum este descris mai sus .

Al doilea ar putea fi pentru beneficiile postului si al treilea pentru a „debloca” pierderea in greutate in toate acele cazuri in care exista rezistenta la insulina . Adica exista oameni care nu mai sunt capabili sa foloseasca bine carbohidratii si acestia stimuleaza excesiv insulina care este notoriu un hormon responsabil de acumularea de energie.

Prin scaderea carbohidratilor, organismul raspunde prin imbunatatirea sensibilitatii la glucoza si, prin urmare, este ca si cum mecanismele usor uzate sunt restaurate.

Efectele secundare ale dietei ketogenice

Dieta ketogena este asadar pozitionata ca o dieta care imita postul si care poate aduce beneficii organismului .

Cel mai important lucru in opinia mea este sa fii urmarit de un profesionist, deoarece este foarte probabil sa o faci gresit si sa ai si deficiente nutritionale.

Pe termen scurt, problemele majore sunt constipatia (dificultatea de a merge la baie) si „ceata creierului”, adica o minte cetoasa, obosita, cu dificultati de concentrare .

In unele cazuri vorbim si despre ketoflu, adica parca ai fi bolnav, aproape ca gripa.

Ce alimente sa includeti intr-o dieta ketogena

Aceasta este doar o idee despre ce ai putea manca: departe de mine sa propun o dieta ketogena online. Dar pentru a clarifica, iata o lista practica de alimente posibile pe care sa le includa in lista de cumparaturi .

Mic dejun: ou si avocado

Gustari: parmezan sau fructe uscate

Pranz si cina: carne sau peste sau oua sau albusuri

+ legume cu continut foarte scazut de carbohidrati : salata, castraveti, cicoare, telina, dovlecei etc.

Fructele nu sunt incluse in aceasta dieta, cu exceptia unui pumn de fructe de padure care au foarte putini carbohidrati la 100g. de produs.