Valahii, urmașii dacilor – Conștiința națională în Evul Mediu. Secolul XVI, un secol al luptei pentru UNIRE

Categories Dezvăluiri, Emisiuni TVPosted on

Una dintre tezele foarte dragi ale demitizatorilor de profesie estea aceea potrivit căreia românii din Evul Mediu, împărțiți în cele trei regate – Moldova, Țara Românească și Transilvania, nu aveau conștiința apartenenței la același neam, nu erau conștienți de faptul că sunt un același popor.

Și cu câtă impertinență ne spun aceștia că un Mihai Viteazul era doar un aventurier fără  conștiință națională, mânat în faptele lui de interese personale, că Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș erau dușmani de moarte ș.a.m.d.

Că nu este așa o dovedesc izvoarele istorice, probele pe care acești indivizi corecți politic cu interesele globalizării nivelatoare, le ignoră cu nonșalanță.

Astfel, deși publicul larg are cunoștiință doar despre Unirea înfăptuită de Mihai Viteazul la 1600, în realitate dorința românilor din cele trei țări de a se uni nu s-a exprimat atunci doar în acel moment extraordinar, întreg secolul al XVI-lea fiind unul al luptei pentru unire.

Chiar înainte de Mihai Viteazul (numit de dușmani Malus Dacus – Dacul cel Rău), domnitorul Petru Rareș al Moldovei făcea planuri de unire cu vlahii din Transilvania, pentru identitatea limbii și a culturii. În acest sens, în anul 1543, spionii habsburgi informau Imperiul că transilvănenii vor să se unească cu românii de peste Carpați (Moldova) și că, împreună cu muntenii vor să desființeze vămile dintre ei și să formeze o singură dietă (parlament) al celor trei țări române.

Petru Rares

Tot în secolul XVI, Despot Vodă, la intrarea în Moldova, vorbește despre faptul că vine în numele celor 3 Dacii, cu dorința de unire a lor…

Așadar, în această emisiune vom demonstra, pe baza izvoarelor istorice, că în Evul Mediu, românii din cele trei Țări Românești erau conștienți de legătura lor de sânge și că ideea unirii dintre ei nu este un fapt singular din perioada lui Mihai Viteazul.

Vizionare cu folos!

Daniel Roxin

A apărut volumul 2 al cărții POVEȘTILE MAGICE ALE DACILOR. Disponibil aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-copii.html

7 comments

 1. Si iata-I pe Petru Rares,ca-i numa un pic rosu-gaIben si aIbastru….cuIoriIe astea Ie poti gasi in morminteIe traciIor(tumuIi)bisericiIe vechi,chiar intr-o biserica intemeiata de morIaci se regaseste (nu-mi mai aduc aminte bine dar credca-i un soare ciopIit in Iemn si vopsit in ceIe trei cuIori),ar mai fi draconu dacic din britania sau franta(una din ceIe doua in evu mediu timpuriu).

  Credca ii o Iegatura,mai trebuie facute descoperiri dar n-ar fi rau de Iuat in seama.

 2. Tracii (daci, geți, carpi, s.a.) si urmașii lor au fost uniți dintotdeauna. Nu si-au pus problema ca nu sunt uniți (așa cum ne gândim noi cu mintea de azi). Limba, portul, credința, biserica, meseriile, Tradițiile, obiceiurile, cultura, toate au fost cam aceleași, sunt si astăzi asemenea. Singurul “parametru” (astăzi modern, in vechime mai puțin relevant) unde nu au excelat fiind cel politic. De ce așa? Pentru ca nu confundau termenii de “dependentă” (subordonare către un cârmuitor) cu cel de “apartenența” la un spațiu cultural si participare la tot felul de schimburi, inclusiv economice. Altfel spus, invenția antichității târzii (conducătorul unic -tiran -împărat -despot…) necesară popoarelor in mișcare era inutila poporului sedentar, unde acel rol (legiuitor, judecător, mediator) era jucat de religie. Nu putem gândi obiectiv cu mintea de azi dar adevarul este foarte simplu: modelul de societate ancestrala a popoarelor “statice” a fost învins de modelul “migrator” mai bun colector de bunuri. Azi judecam pe traci si urmașii lor (“sarea pamântului”) cu măsura altora, cu “valorile” altora.

 3. Bine punctat, d-le Radu, asemenea explicatii ar trebui ridicate la statutul de articole, pentru o mai buna vizualizare.

 4. trebuiesc probe clare, poze clare cu cele trei culori, din doua surse, ca sa consacram vechimea tricolorului. Cine va realiza asta, se va acoperi de glorie, la fel ca Velcescu, desi mult mai usor

 5. Nu-mi pot lua ochii de la prima poza, ce frumoase erau femeile imbracate in portul nostru popular!…femei decente si finute, fiinte demne….nici nu era nevoie sa-si arate toate “partile” pentru

 6. Generalul Bukow a distrus mănăstiile și bisericile ortodoxe în 1760, nu în 1660, cum greșit se menționează în material.

 7. Multi din descendentii nobililor romani autentici au plecat din tara dupa si in timpul razboaielor. Cei care au ramas mai stiu pentru ei cine sunt dar sunt foarte afectati de trei generatii de comunism asa cum este intreg poporul. Documentele produse de nasul.tv ne ajuta in revendicare identitatii nationale – palaria sus!
  Sigur vechea nobilime romaneascasi ultima sa generatie va avea acum si mai mult curaj sa-si marturiseasca cunostintele si eventual sa iasa la lumina. Insa mai este nevoie de recunoastere fata de ei din mail multe parti. Nici nu stim cum se numeau familiile nobile autentice romanesti? Va mai aparea si II-a parte? Unde putem afla mai multe detalii despre studiile profesorului Mihai Popescu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *