Poti trai cu un animal de companie daca esti insarcinata?

Categories SanatatePosted on

O preocupare comuna pentru multe femei insarcinate este cum sa faca fata convietuirii cu animalul lor de companie in aceste luni si daca poate influenta in vreun fel dezvoltarea fatului. In aceste cazuri, este obisnuit ca viitoarea mama sa se intrebe cum il vor primi animalele ei pe noul membru al familiei si daca convietuirea bebelusilor si animalelor de companie va fi complicata.

In aceasta postare abordam toate aspectele de care ar trebui sa tii cont despre relatia dintre animale si sarcina.

Animalele si sarcina: ce masuri de precautie ar trebui sa iau?

Convietuirea cu animalele de companie nu trebuie intrerupta in timpul sarcinii,  dar este indicat sa luati anumite masuri de precautie.

Este recomandat ca, odata ce iti confirmi sarcina, sa-i spui medicului ginecolog ca locuiesti cu un animal de companie . In special in cazul pisicilor si al femeilor insarcinate, este indicat sa efectuati un test pentru a afla daca ati avut toxoplasmoza, o boala grava daca este contractata in timpul sarcinii.

Intr-o a doua faza, va trebui sa va duceti animalul de companie la un control pentru a verifica daca carnetul de vaccinare este la zi. Medicul veterinar va va da instructiuni pentru a va pregati animalul de companie pentru sosirea bebelusului si va va explica cum sa faceti relatia dintre bebelusi si animale de companie pozitiva pentru amandoi din prima clipa.

Ingrijirea pisicilor si a cainilor in timpul sarcinii: 4 chei

  • Asigurati-va ca animalele dvs. de companie sunt sanatoase si verificate periodic de catre medicul veterinar. Daca doriti, puteti efectua un control complet atunci cand va confirmati sarcina.
  • Preveniti animalele sa adulmece sau sa suga hrana familiei .
  • Dupa ce ating animalele de companie, femeile insarcinate trebuie sa se spele bine pe maini , mai ales daca urmeaza sa manance sau sa manipuleze alimente.
  • Se recomanda ca, in aceste luni, femeia insarcinata sa nu fie responsabila de curatenia animalelor de companie sau a bunurilor acestora. Daca trebuie sa o faci, ar trebui sa fii deosebit de atent, sa folosesti manusi si sa te speli bine pe maini.

Cu ce ​​paraziti ma pot infecta animalele de companie?

Deparazitarea si precautia speciala la igiena animalului dvs. de companie sunt esentiale atunci cand locuiti cu animale in timpul sarcinii. Cainii pot transmite anumite tipuri de paraziti, desi sunt aproape intotdeauna inofensivi. Relatia dintre pisici si sarcina umana este diferita , unde riscul creste din cauza toxoplasmozei .

Toxoplasmoza este o boala infectioasa cauzata de protozoarul Toxoplasma gondii . Poate trai in interiorul celulelor oamenilor si animalelor, in special ale pisicilor, iar prezenta sa trece aproape intotdeauna neobservata, dar nu in timpul sarcinii, deoarece, pe langa faptul ca provoaca dureri de cap si dureri musculare la femeia insarcinata, poate traversa si placenta si influenta negativ . dezvoltarea bebelusului, provocand daune permanente .

Pentru a verifica daca aveti anticorpi de toxoplasmoza, trebuie sa faceti un test de sange . Daca locuiti cu pisici in timpul sarcinii, medicul ginecolog poate efectua acest test de mai multe ori pe parcursul sarcinii pentru a evita riscurile.

In cele din urma, trebuie subliniat ca toxoplasmoza nu se transmite pur si simplu prin contactul cu pisica sau mangaind-o . Daca nu are parazitul, locuinta cu el este in siguranta. Chiar si asa, merita sa tii cont de faptul ca pisica ta poate contracta acest parazit in orice moment daca mananca carne cruda.

Boala va fi prezenta in fecalele sale, asa ca este important ca nu femeia sa se ocupe de acest aspect al curateniei animalului de companie. Prevenirea pisicii sa paraseasca casa si sa intre in contact cu alte animale care ar putea sa o infecteze poate ajuta, de asemenea, la prevenirea raspandirii toxoplasmozei.

Pregateste-ti animalul de companie pentru sosirea bebelusului

Sosirea unui nou membru modifica rutina intregii familii , inclusiv animalele de companie. Cu toate acestea, relatia dintre bebelusi si animale de companie este de obicei pozitiva si hranitoare si are multe beneficii:

  • Coexistenta bebelusilor cu animalele inseamna ca copiii sunt imunizati mai devreme si au mai putin risc de a avea alergii.
  • La nivel emotional, ii face mai empatici cu mediul lor si mai responsabili.

Unele studii sustin chiar ca ingrijirea impreuna a bebelusilor si a animalelor de companie ii ajuta pe cei dintai sa- si dezvolte mai bine sistemul psihomotric .

Aceste sfaturi va pot ajuta, de asemenea, sa usurati convietuirea bebelusilor si animalelor de companie, mai ales la inceput:

  • Multe cupluri cu caini sau pisici, aflate deja in sarcina, permit treptat animalului lor sa adulmece burta gravidei si hainele bebelusului . Astfel, cand ajunge, ii este mai usor sa-l recunoasca ca un alt membru al familiei.
  • Este recomandabil sa oferi animalului de companie o oarecare independenta . Daca la sosirea bebelusului schimbarile sunt bruste, ai putea dezvolta gelozie fata de el.
  • Noi reguli de convietuire . Sunt mici gesturi pentru a face mai usoara convietuirea animalelor si bebelusilor. In cazul cainilor, mai ales, este important ca acestia sa invete sa salute fara sa sara, sa se joace fara sa muste, sa elibereze obiectele din gura si sa faca diferenta intre jucariile lor si cele ale bebelusului.
  • De asemenea, se recomanda introducerea in casa atat a jucariilor care scot zgomote, cat si a altor bunuri ale copilului (masina, unele produse de curatat astfel incat sa recunoasca mirosul etc.) pentru ca animalul de companie sa se obisnuiasca cu prezenta lor si sa nu o perceapa. ca o amenintare.

Asigura cresterea sanatoasa a bebelusului tau

In perioada de sarcina sunt multe masuri pe care trebuie sa le iei, trebuie sa tii cont de analizele pe care trebuie sa le faci in timpul sarcinii pentru a te asigura ca bebelusul se va naste fara anomalii.